Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΛΤΕΖΩΝ



«. ΚΑΙ ΦΟΡΕΣΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ


ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ


ΚΑΛΕ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


ΚΑΘΑΡΙΑ ΤΙΜΗΜΕΝΑ»





Για μια ακόμη φορά στην Ιερά Μονή Καλτεζών γιορτάστηκε η επέτειος της Πρώτης Εθνοσυνελεύσεως, με παρούσες τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας & Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ με την μεγαλοπρέπεια που του προσδίδει η Αρχιερωσύνη του, τίμησε τον Ιερό Χώρο του Μοναστηριού, μπροστάρης ακόμη μια φορά, στα τεκταινόμενα της ιστορίας.


Συνεχιστής της θρησκευτικής και ιστορικής παράδοσης τιμά τόσον τους Αρκάδες Αγίους αλλά και συνεχίζει τον δρόμο που χάραξαν οι οδοδείκτες της Πελοποννησιακής γης ο Έλους Άνθιμος & ο Βρεσθένης Θεοδώρητος. Δύο επίσκοποι «μπουρλοτιέρηδες» που συνέβαλαν έτσι ώστε το «ιερό προσκυνητάρι» της Μονής Καλτεζών να μην «πατηθεί από βάρβαρο ποδάρι». Αντιθέτως, να γίνει η σπίθα της ελευθερίας του υπόδουλου γένους μας, να γίνει «ο αγρός που σπάρθηκαν σπόροι ελευθερίας».


Όταν οι Κρητικοί τραγουδούσαν το:


«Ευλογημένε Σαβαώθ,


δοξάζω τ΄ όνομά σου,


φύλλο δεν πέφτει απ΄ το δεντρό


χωρίς το θέλημά σου».


Τότε ο Κολοκοτρώνης δήλωνε ότι «ο Θεός έβαλε την υπογραφή του και δεν την παίρνει πίσω».


Όταν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ευλόγησε την Επανάσταση, τότε ΕΔΩ, ο Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος, ευλόγησε την ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ στις 26 Μαΐου 1821. Όλοι αυτοί οι πρόκριτοι - αγωνιστές του ΄21 που είχαν συγκεντρωθεί περί την «Σεβαστήν» Μονή των Καλτεζών (όπως την αποκαλούν) διαπνέονταν από τον δροσερό άνεμο της πίστεως πράγμα που καθαρά φαίνεται στο κείμενο του εγγράφου, όπου χαρακτηριστικά γράφουν «καθ΄ όποιον τρόπον η Θεία Πρόνοια τους φωτίσει, και γνωρίσωσι ωφέλιμον».


Η πρώτη αυτή Κυβέρνηση αναφέρει σχετικά ότι «. θέλει έχει το κύρος μέχρις της αλώσεως της Τριπολιτζάς» πόσο χρονικό διάστημα θα είχε το κύρος της η Γερουσία, δεν έχει σημασία, σημασία & αξία είχε ότι έθεσαν το ΠΡΩΤΟ ΑΓΚΩΝΑΡΙ για το χτίσιμο της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ο τότε ηγούμενος της Μονής, ο Κολλινιάτης Καλλίνικος Σουρλόπουλος & οι λοιποί μοναχοί με τις προσπάθειες τους και τις θυσίες τους συνετέλεσαν στην επιτυχία της χρυσής αυτής σελίδας της Ιστορίας της 26ης Μαΐου 1821.


«Λοιπόν ο χώρος τούτος δω τέτοιος είναι διαβάτη,


Προσκυνητή περαστικέ, τυχαίε στρατολάτη.


Γι΄ αυτό σκυφτός & σιωπηλός με προσοχή περπάτα.


Μπροστά στο Άγιο Εικόνισμα κι΄ ευλαβικά σταμάτα.


Άναψε το αγιοκέρι σου ψάλλε την προσευχή σου


κι΄ έχε βαθειά ακλόνητη την πίστη στην ψυχή σου».





26 Μαΐου 2012


Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου


Καλτεζών






Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη