Λιτανεία Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου

Κορυφώθηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης 22ας Μαΐου οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων Νεομαρτύρων της πίστεως μας Δημητρίου και Παύλου, Πολιούχων Τριπόλεως, Αγίων που προστατεύουν και σκέπουν όχι μόνο την ιστορική Τριπολιτσά, αλλά και την Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας γενικότερα.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, οι προσκεκλημένοι Αρχιερείς, που συνεόρτασαν τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα στις λατρευτικές εκδηλώσεις, οι Ιερείς, οι Διάκονοι και οι Μοναχοί της Μητροπόλεως συμμετείχαν με κατάνυξη στη Λιτανεία ανά την πόλη της Τριπόλεως.
Χιλιάδες λαού, νέων παιδιών, ευλαβών προσκυνητών και επισκεπτών της Τριπόλεως, μετείχαν στην Ακολουθία του Εσπερινού και παρέστησαν προσευχόμενοι καθ' όλη τη διάρκεια της Ιεράς Λιτανείας.
Οι Ιεροψάλτες, ο Στρατός, τα Σώματα Ασφαλείας, η Φιλαρμονική του Δήμου, η μαθητιώσα νεολαία, οι Σύλλογοι και φορείς της Αρκαδίας ήταν εκείνοι που με την άριστη οργάνωση και συνδρομή τους, βοήθησαν να διεξαχθεί άριστα η Λιτανεία και να λάβει την ευλογία των Αγίων το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Τριπόλεως.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στο διάβα της Λιτανείας εμπροσθεν του Μητροπολιτικού Ναού, εδεήθη υπέρ υγείας πάντων των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Μνημόνευσε τους υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος αγωνισαμένους και πεσόντας, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη μετά των συμπολεμιστών αυτού. Μακάρισε και μνημόνευσε, κληρικούς και λαϊκούς, καθώς και τους προκατόχους του Αρχιερείς, τους θεοφιλώς διαποιμάναντας τις πάλαι ποτέ Μητροπόλεις και Επισκοπές, Μαντινείας, Κυνουρίας, Πίσσης, Αμυκλών, Τριπολιτσάς, Ρέοντος και Πραστού και είτα Μαντινείας και Κυνουρίας, μακαριστούς Ιωακείμ, Ανθίμου, Νικηφόρου, Διονυσίου, Θεοφάνους, Θεοκλήτου, Γερμανού, Προκοπίου, Γερμανού και Θεοκλήτου, καθώς και τους όπου γης κοιμηθέντας αδελφούς Αρκάδες.
Τέλος, ευχαρίστησε τους αδελφούς του Αρχιερείς, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Πατρών, Σαλώνων και Διαυλείας για τη συμμετοχή τους και όλους όσους κοπίασαν δια την τέλεση της Εορτής ταύτης και όσους συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες προς τιμή των Αγίων Κληρικούς και Λαϊκούς.
Ως επισφράγισμα των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν των Αγίων, παρότρυνε όλους τους συμμετέχοντας μικρούς και μεγάλους να στραφούν προς την Εκκλησία του Θεού και να προσκυνήσουν τον τίμιο Σταυρό, τον Σταυρό του μαρτυρίου των Αγίων, τους Αγίους και τα Ιερά Λείψανά τους, αλλά και να τιμήσουν και να υψώσουν την Ελληνική Σημαία, το Αγιασμένο και Αιματοβαμμένο Ιερό σύμβολο του Γένους μας.
Χριστός Ανέστη
+Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη