Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αγωνίζεται σε πείσμα των καιρών. Το Τεχνικό Πρόγραμμα εκτελείται με ομόφωνη σχεδόν έγκριση του ΠΕΣΥ


«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αγωνίζεται σε πείσμα των καιρών, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος και παρά το γεγονός ότι δεν είμαι σίγουρος για τη διαθεσιμότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων στο μέλλον. Είμαι ωστόσο σίγουρος ότι σχεδιάζουμε με σύνεση, πρόνοια και οικονομία. Καλύτερη απόδειξη για αυτό αποτελεί το τεχνικό πρόγραμμα του 2011, το οποίο παρά τη μείωση των ΚΑΠ σε ποσοστό 42 % περίπου εκτελέστηκε στο σύνολό του με συνέπεια και παρά το γεγονός ότι το 2011 αποπληρώσαμε το σύνολο των χρεών που παραλάβαμε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012.

Πραγματικοί και όχι πλασματικοί και πελατειακοί προϋπολογισμοί των έργων

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «η ήσυχη ελπίδα για τους συμπολίτες μας είναι το σημείο αναφοράς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου» ως έκφραση της δημιουργικής συμφωνίας όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Φιλοσοφία του Τεχνικού Προγράμματος του 2012, όπως την έθεσε ο κ. Τατούλης, είναι οι πραγματικοί και όχι πλασματικοί και πελατειακοί προϋπολογισμοί των έργων.

Πετύχαμε στην Πελοπόννησο 130% εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ και 120% συμβασιοποιήσεις

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τυχερή, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, γιατί παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ διαλυμένο, με μηδενικές εντάξεις, χωρίς προετοιμασία και καταφέραμε πολύ γρήγορα να δημιουργήσαμε γρήγορη ωριμότητα μεγάλων έργων σε συσχετισμό με το στρατηγικό μας σχεδιασμό και επιτύχαμε εντάξεις σε ποσοστό πάνω από 130%».

Μέσω του ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης μοχλεύσαμε πόρους και τώρα έχει επιτευχθεί ρυθμός συμβολαιοποιήσεων για το 2012 πάνω από 120%, ενώ οι εκταμιεύσεις θα είναι πάνω από τις προβλέψεις για το ίδιο έτος και πολλαπλάσιες το 2013.

Διαχειριζόμαστε τους πόρους αποτελεσματικά κόντρα στην αδυναμία του Υπουργείου

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή προσπάθεια να εξευρεθούν πόροι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως τα 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τα 13 από αυτά να είναι διαθέσιμα για το 2012. Είναι επίσης το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και θα έχει ως στόχο την ενδοπεριφερειακή κοινωνική σύγκλιση. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποφασίσει ότι αυτή θα διαχειρίζεται τα θέματα που την αφορούν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ όπου τη διαχείριση δεν θα την έχει το Υπουργείο, αλλά η Περιφέρεια λόγω της αδυναμίας του Υπουργείου να διαχειριστεί αντίστοιχα προγράμματα όπως το ΕΤΕΑΝ και το Jeremy.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε τέλος στο ζήτημα των επενδύσεων, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να λέμε όχι σε καμία επένδυση, με αυστηρή όμως τήρηση των κανόνων και των νόμων.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης τόνισε την ιδιαίτερη χαρά του για την ομόφωνη σχεδόν έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος, το οποίο από αύριο θα αρχίσει να εκτελείται.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη