Η εορτή των Αγίων Αναργύρων

Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού εορτάσθηκε με μεγαλοπρέπεια στο ομώνυμο εξωκκλήσιο του Στενού Αρκαδίας, το Σάββατο 30η Ιουνίου 2012.
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με πρωτοστάτη τον Εφημέριο της Ενορίας, φρόντισαν το εξωκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων να είναι όμορφα στολισμένο και καθαρό. Οι εργασίες ανακαινίσεως, κατασκευής πρόναου και ανακατασκευής εξωτερικών μαντρότοιχων του προαυλίου συντέλεσαν καθοριστικά στην όμορφη αισθητική του Ναού και του περιβάλλοντος χώρου των Αγίων Αναργύρων.
Το εσπέρας του Σαββάτου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένου από Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας Τριπόλεως και των γύρω χωριών.
Ανήμερα της Εορτής Κυριακή 1η Ιουλίου 2012, τελέσθηκε ο Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Στις ως άνω Ιερές ακολουθίες παρέστησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους την Εορτή, ευλαβείς ενορίτες, πλήθος Τριπολιτών, Αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, του Δήμου Τριπόλεως και λοιπών χριστιανών επιζητούντων την χάρη και την πρεσβεία των Αγίων.
Βίος Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού
Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων.
Όταν η μητέρα τους Θεοδότη έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθεια της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού. Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι' αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον.
Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη. Για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό, δε δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής: «Η Ευλογία, η δόξα, η σοφία, η ευχαριστία , η τιμή, η δύναμις και η ισχύς τω Θεώ ημών εις τους αιώνας των αιώνων». Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τούς Αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο αυτοκράτορας Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να μεταστρέψουν τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές. Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τους είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι` αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 1ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2012
μες δέ στε σμα Χριστο κα μέλη κ μέρους. Κα ος μν θετο Θες ν τ κκλησί πρτον ποστόλους, δεύτερον προφήτας, τρίτον διδασκάλους, πειτα δυνάμεις, ετα χαρίσματα αμάτων, ντιλήψεις, κυβερνήσεις, γένη γλωσσν. μ πάντες πόστολοι; μ
πάντες προφ
ται; μ πάντες διδάσκαλοι; μ πάντες δυνάμεις; μ πάντες χαρίσματα χουσιν αμάτων; μ πάντες γλώσσαις λαλοσι; μ πάντες διερμηνεύουσι; ζηλοτε δ τ χαρίσματα τ κρείττονα. κα τι καθ᾿ περβολν δν μν δείκνυμι. ᾿Εν τας γλώσσαις τν νθρώπων λαλ κα τν γγέλων, γάπην δ μ χω, γέγονα χαλκς χν κύμβαλον λαλάζον. κα ἐὰν χω προφητείαν κα εδ τ μυστήρια πάντα κα πσαν τν γνσιν, κα ἐὰν χω πσαν τν πίστιν, στε ρη μεθιστάνειν, γάπην δ μ χω, οδέν εμι. κα ἐὰν ψωμίσω πάντα τ πάρχοντά μου, κα ἐὰν παραδ τ σμά μου να καυθήσομαι, γάπην δ μ χω, οδν φελομαι. Η γάπη μακροθυμε, χρηστεύεται, γάπη ο ζηλο, γάπη ο περπερεύεται, ο φυσιοται, οκ σχημονε, ο ζητε τ αυτς, ο παροξύνεται, ο λογίζεται τ κακόν, ο χαίρει π τ δικί, συγχαίρει δ τ ληθεί· πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα λπίζει, πάντα πομένει. γάπη οδέποτε κπίπτει. ετε δ προφητεαι, καταργηθήσονται· ετε γλσσαι, παύσονται· ετε γνσις, καταργηθήσεται.




+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη