Ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος Ευρώπης και Ασίας η Πελοπόννησος σύμφωνα με τη Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)



«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί με το σχεδιασμό της, όχι μόνο να κατακτήσει την ενεργειακή της αυτονομία, αλλά και να καταστεί ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος Ευρώπης και Ασίας παρέχοντας ταυτόχρονα ενεργειακή αυτάρκεια στο σύνολο της χώρας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη σύσκεψή του με τον Αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ) Ενέργειας κ. Δημήτριο Ραχιώτη, εξαγγέλλοντας παράλληλα την Ίδρυση του Μεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Νέων Τεχνολογιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Κατά της διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Απόστολος Παπαφωτίου, κα Κωνσταντίνα Νικολάκου και κ. Ανδρέας Πουλάς και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Πουλοκέφαλος, αποφασίστηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη ΡΑΕ με σκοπό τη συντονισμένα στρατηγική ανάπτυξη των πολιτικών για την ενέργεια στην Πελοπόννησο.

«Το ολοκληρωμένο και φιλόδοξό μου όραμα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου είναι να γίνει ο σημαντικότερος ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου, με αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι ο μεγαλεπήβολος στόχος της ολοκληρωμένης προσέγγισης μας είναι «να μη χρειαζόμαστε την οικονομική ενίσχυση της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά να γίνουμε αυτάρκεις οικονομικά και να μπορούμε να εφαρμόζουμε τη δική μας πολιτική».

Ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον κ. Ραχιώτη εκτενώς το ζήτημα της αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς της ενέργειας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθοριστική κίνηση για την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της και για να την καταστήσει ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά της ενέργειας. Ο κ. Ραχιώτης ταυτίστηκε απόλυτα με την άποψη του Περιφερειάρχη και τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΡΑΕ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί κύριο θέμα λήψης αποφάσεων στη ΡΑΕ». 

Αναφορικά με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Νέων Τεχνολογιών ΑΠΕ ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι είναι έτοιμη η ιδρυτική διακήρυξή του και ότι θα ακολουθήσει παράλληλη πορεία με το πρώτο Πλωτό Αιολικό Πάρκο, το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά σε διεθνές επίπεδο και θα εκμεταλλεύεται και την κυματική ενέργεια.

Ο κ. Ραχιώτης εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον της ΡΑΕ να συμμετάσχει στο Ινστιτούτο από τα πρώτα του βήματα και να στηρίξει τη μεταφορά του θεσμικού πλαισίου και την αύξηση της τεχνογνωσίας σε μορφές ΑΠΕ, που δεν είναι τόσο διαδεδομένες.

Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη τάχθηκε απέναντι σε αυτή την κατεύθυνση και δήλωσε ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας, με παράλληλη ενίσχυση σημαντικών τομέων ανάπτυξης, όπως της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού. Έθιξε επίσης ο Περιφερειάρχης και την ατολμία της πολιτικής ηγεσία να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για την ενέργεια και τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας, η οποία θα διορθώσει τις υπάρχουσες στρεβλώσεις.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη