Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Τρίπολη‏

Για μια ακόμη φορά οι ορθόδοξοι χριστιανοί, αξιωθήκαμε να εορτάσουμε την Μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.
Η τοπική μας Εκκλησία, με πρώτον τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κΑΛΕΞΑΝΔΡΟΝ, τους Ιερείς και το φιλόχριστο πλήρωμα της Εκκλησίας, από το κέντρο του Μοριά, την Τριπολιτσά, αλλά και απ' άκρη σε άκρη της Επαρχίας μας, προσέτρεξαν στους εορτάζοντες Ιερούς Ναούς για να τιμήσουν την Αγία Παρασκευή.
Το Ίδρυμα Προστασίας Απόρων Τυφλών Τριπόλεως «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» εόρτασε λαμπρά την Αγία την οποία έχει ως προστάτη.
Την παραμονή της Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο οποίος είναι ιδρυτής και κτήτωρ του Οίκου Τυφλών Τριπόλεως, Χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ομίλησε σχετικά με το βίο της Αγίας Παρασκευής κάνοντας αναφορά στις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα Τυφλών, όπως και όλα τα Ιδρύματα της Χώρας μας αυτή την δύσκολη περίοδο που ζούμε.
Πλήθος Τριπολιτών και φίλων του Ιδρύματος, συμμετείχε στην Ακολουθία του Εσπερινού.
Ανήμερα της εορτής θα τελεσθεί ο Όρθρος της εορτής και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.
Λαμπρά εόρτασε και φέτος το μικρό πανέμορφο Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου της Τριπόλεως, στο κέντρο της πόλεως, πλησίον του παλαιού Δημαρχείου, που τιμάται επ' ονόματι της Αγίας Παρασκευής.
Για μια ακόμη φορά έγινε ένα ξεχωριστώ σημείο αναφοράς και ένας πόλος έλξεως νέων ανθρώπων.
Το εσπέρας της εορτής τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες του Αγιασμού, του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής.
Ανήμερα της εορτής θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, εκ των Εφημερίων του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.
Βίος Αγίας Παρασκευής
Η Αγία οσιομάρτυς Παρασκευή καταγόταν από την Ρώμη, οι δε γονείς της Αγάθων και Πολιτεία ήταν χριστιανοί. Επειδή όμως ήταν άτεκνοι παρακαλούσαν τον Θεό να τούς χαρίσει ένα παιδί. Πράγματι ο Θεός τους άκουσε και τους χάρισε ένα παιδί. Και επειδή όταν γεννήθηκε ήταν η έκτη ημέρα της εβδομάδος, την ονόμασαν Παρασκευή και από μικρή την αφιέρωσαν στον Θεό.
Η Παρασκευή, έλαβε την χριστιανική μόρφωση από την μητέρα της και μάλιστα μελετούσε συνέχεια τα Ιερά γράμματα και προσευχόταν πολλές ώρες στην εκκλησία.
Μετά τον θάνατο των δικών της μοίρασε όλα της τα υπάρχοντα στους φτωχούς και έγινε μοναχή. Έμεινε εκεί αρκετό χρονικό διάστημα και μετά λαμβάνοντας την ευχή της ηγουμένης βγήκε έξω στον κόσμο και κήρυττε τον Χριστό προσελκύοντας πολύ κόσμο στον χριστιανισμό. Για όλα οδηγήθηκε στον βασιλιά Αντωνίνο ο οποίος θαμπωμένος από την ομορφιά της και την σύνεσή της προσπάθησε να την πείσει να θυσιάσει στα είδωλα και θα της έδινε ότι ήθελε. Η Αγία όμως αρνήθηκε και τότε διέταξε να αρχίσουν τα βασανιστήρια. Την έβαλαν μέσα σε ένα θερμασμένο λέβητα γεμάτο πίσσα και λάδι. Μόλις έγινε αυτό η Αγία φαινόταν να δροσίζεται μέσα σ` αυτό και ο Αντωνίνος εξοργισμένος έδωσε εντολή να θανατωθεί, περνώντας και αυτή στην μεγάλη χορεία των μαρτύρων της εκκλησίας μας.
Την μνήμη της Αγίας Παρασκευής εορτάζουμε στις 26 Ιουλίου.







+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη