Η εορτή του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στη Μητρόπολη Μαντινείας‏




Ὁ τῶν ἀῤῥήτων ἐπόπτης μυστηρίων,




σὺ τὰ Ἰορδάνια ῥεῖθρα διέῤῥηξας,




σὺ τὴν ἀπάτην ἐτέφρωσας,




τὴν τῶν εἰδώλων, τῇ ἀστραπῇ τῶν θείων ῥημάτων σου,




σὺ παρανομήσαντα ἤλεγξας ἄνακτα,




καὶ ἱερεῖς ἐθανάτωσας, τῆς ἀνομίας,




καὶ τὴν θυσίαν εὐχῇ ἐνέπρησας,




καὶ τοὺς φλογώδεις, τοῦ λαοῦ σου νῦν,




τῶν παθημάτων καὶ θλίψεων ἄνθρακας,




Ἠλιοὺ σῆς πρεσβείας τῷ πυρὶ ἐναπομάρανον.    
Την Πέμπτη 19η Ιουλίου και την Παρασκευή 20η Ιουλίου 2012, επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, ημέρες κατά τις οποίες η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την εις ουρανούς πυρφόρον ανάβασιν του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, επέλεξε να βρεθεί κοντά στους χριστιανούς δύο μικρών χωριών της Επαρχίας του.
Το εσπέρας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Εξωκκλησίου Προφ. Ηλιού Σκοπής Μαντινείας, ανήμερα της Εορτής προέστη της Ακολουθίας του Όρθρου και εν συνεχεία της Θείας Λειτουργίας, κηρύττοντας τον Θείο Λόγο, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Δάφνης – Μανιατίου Μαντινείας. Κλείνοντας το Κήρυγμά του, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και να επαινέσει την μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ο νέος Εφημέριος, οι Ενορίτες και οι φίλοι των δύο μικρών χωριών, για την ανάδειξη και τον εξωραϊσμό του Ναού, ο οποίος πλέον είναι ένα στολίδι πραγματικό.
Την παραμονή της Εορτής στον Ενοριακό Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Δάφνης – Μανιατίου, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός παρουσία ενοριτών και ευσεβών χριστιανών εκ των γύρω μικρών χωριών.
Πλήθος κόσμου συμμετείχε τόσο παραμονή όσο και ανήμερα στις ως άνω Ιερές Ακολουθίες τιμώντας την Ιερά Μνήμη του Προφ. Ηλιού του Θεσβίτου.
Απολυτίκιον.
Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.
Ο Ένσαρκος Άγγελος των προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος πρόδρομος της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας Ελισαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει, και λεπρούς καθαρίζει διό και τοίς τιμώσιν αυτών βρύει ιάματα.
Βίος Προφ. Ηλιού του Θεσβίτου
Ο Προφήτης Ηλίας καταγόταν από τη Θίσβη. Φορούσε μηλωτή (δέρμα προβάτου). Έλαβε την προσωνυμία Ζηλωτής. Άσκησε δριμύτατο έλεγχο στον ασεβή βασιλιά Αχαάβ και στη γυναίκα του Ιεζάβελ, προαναγγέλλοντας σ'; αυτούς τριετή ανομβρία. Ύστερα αποχώρησε σε ερημική κοιλάδα κοντά στο χείμαρρο Χορράθ, όπου τρεφόταν με τροφή, που του προσκόμιζαν κοράκια. Στα Σαρεπτά πλήθυνε το ελάχιστο αλεύρι και λάδι της φτωχής χήρας που τον φιλοξένησε στο σπίτι της και ανέστησε, με την προσευχή του, το πεθαμένο παιδί της. Μετά τη λήξη της ανομβρίας κάλεσε στο Καρμήλιο όρος τον βασιλέα Αχαάβ και τους ιερείς του ψευδοθεού Βάαλ και τους καταντρόπιασε κατεβάζοντας με την προσευχή του φωτιά από τον ουρανό. Διωγμένος και πάλι από την Ιεζάβελ κατέφυγε στο όρος Σινά (Χωρήβ), όπου εμφανίστηκε σ'; αυτόν ο Θεός «εν οράματι» και του έδωσε εντολή να επιστρέψει στο βασίλειο του Ισραήλ και να χρίσει τον Ελισσαίο προφήτη. Προανάγγειλε το θάνατο του Αχαάβ και την καταστροφή του οίκου του. Έχρισε διάδοχό του τον Ελισσαίο και διέσχισε τον Ιορδάνη χωρίζοντας τα νερά του στα δυο με τη μηλωτή του. Ενώ συνομιλούσε με τον Ελισσαίο αρπάχτηκε ξαφνικά από πύρινο άρμα και αναλήφθηκε «ως εις ουρανόν», όπου τον μετέθετε ζωντανό ο Θεός, όπως και τον Ενώχ. Η μνήμη της πυρφόρου αναβάσεως εις ουρανούς του ενδόξου Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη, εορτάζεται στις 20 Ιουλίου.
+Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη