ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΗ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΩΝ ΤΣΙΠΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΖΟΓΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ‏

Ευσεβείς Τριπολίτες, προσκυνητές, οδοιπόρησαν από πρωίας την Τέταρτη 25η Ιουλίου 2012, με προορισμό το Μετόχιο της Ιεράς Μονής Γοργοεπηκόου Νεστάνης Μαντινείας, που βρίσκεται στη Ζόγκα της Αργολίδος και τιμάται επ' ονόματι του Αγίου Νικολάου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.
Ανταποκρινόμενοι οι χριστιανοί μας, στο πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί εκ της Διοικούσης Επιτροπής της Μονής Νεστάνης και συγκεκριμένα εκ του Προέδρου αυτής, συμμετείχαν σε αυτήν την προσκυνηματική Εκδρομή η οποία ήταν ευκαιρία συμμετοχής στην Θεια Ευχαριστία, αλλά παραλλήλως γνωριμίας και επανασυνδέσεως των Αρκάδων με το Μετόχι των Τσιπιανών, ύστερα από 30 και πλέον χρόνια αποχής και εγκαταλείψεως εκ των τότε υπευθύνων της Μονής.
Συμφώνα με το πρόγραμμα, το πρωί της Τετάρτης, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεια Λειτουργιά, στο Καθολικό του Ιερού Μετοχίου, παρουσία του Πρόεδρου της Δ / Επιτροπής της Μονής π. Ιωάννου Σουρλίγγα, του Εφημερίου του χωριού Ελληνικό, π. Εμμανουήλ Ντάκαρη, του Ταμία και μέλους της Δ/Ε της Μονής, π Δημητρίου Τσεκούρα και της αδελφής Χριστονύμφης εκ της Μονής Επάνω Χρέπας Τριπόλεως.
Τους Εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε άριστα ο Ιεροψάλτης Βασίλειος Γκολέμης.
Καθοριστική και άκρως απαραίτητη ήταν η συνδρομή και η προσφορά πολλών κατοίκων του χωρίου, που φρόντισαν με τα δικά τους αυτοκίνητα, να μεταφέρουν τους προσκυνητές (άνω των πενήντα ατόμων) στον Άγιο Νικόλαο, μιας και το λεωφορείο δεν ήταν δυνατόν να προσέγγιση το Μετόχι.
Υπενθυμίζουμε ότι το Μετόχι αυτό βρίσκεται σκαρφαλωμένο σαν αετοφωλιά πάνω από το χωριό Ζόγκα, στα απόκρημνα βράχια πριν από το έτος 1750, μέχρι σήμερα.
Αξίζουν και οφείλονται ευχαριστίες προς τους εθελοντές κατοίκους του Ελληνικού που συνέδραμαν καθοριστικά στο να πραγματοποιηθεί το προσκύνημα αυτό.
Οι προσκυνητές άφωνοι, αντίκρισαν το πανέμορφο και ριζικά ανακαινισμένο Μετόχι, ενώ ρίγη συγκινήσεως και κατανύξεως πλημύρισαν τις καρδιές τους, αφού το προσκύνημα αυτό δεν έχει σχέση με άλλα προσκυνήματα που πολλοί από εμάς συναντάμε καθημερινά.
Βίωσαν και ένοιωσαν την έννοια της προσευχής, μετείχαν ευλαβικά στην Θεια Ευχαριστία, προσευχήθηκαν στο Άγιο Νικόλαο, στην Παναγία των Τσιπιανών και τον Άγιο Παντελεήμονα και έψαλαν το απολυτίκιο της Αγίας Άννης που σήμερα εορτάζει.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργιάς διαβάστηκε Αρτοκλασία, υπέρ υγείας και σωτηρίας των Ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών και των συμμετεχόντων προσκυνητών.
Ο Πρόεδρος της Δ/Επιτροπής της Μονής, λαμβάνοντας το λόγο, αφού ευχαρίστησε και καλωσόρισε στο Μετόχι τους προσκυνητές και όλους όσους συνέργησαν για την πραγματοποίηση του προσκυνήματος αυτού, έκανε εκτενή αναφορά στην λαμπρή Ιστορία και παρουσία του Ιερού Μετοχίου, από τα βάθη των αιώνων στην Εκκλησιαστική ζωή του τόπου, του χωριού Ελληνικού, της Ζόγκας, αλλά και της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.
Πάντες αποχώρησαν με τα καλύτερα των εντυπώσεων και αναμένουν πότε θα ξανά βρεθούν στο Ιερό αυτό Μετόχι .
Επ' ευκαιρία του προσκυνήματος αυτού, οι Τριπολίτες είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιγνατίου της Ζόγκας να θαυμάσουν το Συνεδριακό Κέντρο και να ξεναγηθούν στο Εκκλησιαστικό και λαογραφικό Μουσείο.
Τέλος το προσκύνημα συνεχίστηκε με ολιγόωρη στάση στην Ζ. Πηγή του Κεφαλαρίου και έκλεισε με την επιστροφή στην Τρίπολη αργά το μεσημέρι.
Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες σε αυτή την μικρή και όμορφη προσκυνηματική Εκδρομή και παρακαλούμε την Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο να σκέπουν και να προστατεύουν πάντας.
Σχετικά με το Μετόχι του Αγίου Νικολάου των Τσιπιανών

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2010/12/blog-post_9357.html ΤΟ ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΤΣΙΠΙΑΝΩΝ






+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη