Οι ΧΑΔΑ Πελοποννήσου δεν θα ξανανοίξουν στην πορεία του έργου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ


Με πλήρη συναίνεση για την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον Διεθνή Διαγωνισμό για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, ολοκληρώθηκε  η συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού  Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Καλαφάτη με  εκπροσώπους της ΠΕΔ Πελοποννήσου και του  ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου με την συμμετοχή εκπροσώπων της αιρετής Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων

Στην συνάντηση  είχαν προσκληθεί και παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, ως εκπρόσωπος της αιρετής Περιφέρειας Πελοποννήσου  και ο κ. Μανώλης Αγγελάκας, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει τα καθήκοντα του ως Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων

Οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών αποδέχθηκαν την τελική λύση για την οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων από την αιρετή Περιφέρεια και δήλωσαν ότι στηρίζουν την προσπάθεια  ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν την αγωνία τους για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.

Η  εκπρόσωπος της αιρετής Περιφέρειας αναφέρθηκε στον καινοτόμο  και πρωτοποριακό τρόπο που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια τα ζήτημα μέσω του Διεθνούς διαγωνισμού με ΣΔΙΤ και ανταγωνιστικού  διαλόγου και επανέλαβε για ακόμα μια φορά την πρόθεση της Περιφέρειας  να συνεργαστεί με τις δημοτικές αρχές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσωρινή διαχείριση μέχρι την τελική επιλογή του αναδόχου.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικολάκου  ζήτησε από τον  νέο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να υπάρχει συνεργασία έτσι ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργούν πιο σύντομα και αποτελεσματικά για την έγκριση των   ΜΠΕ όπου αυτές απαιτούνται.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας  και Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Παναγιώτης Νίκας  ζήτησε την παράταση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Καλαφάτη,  ο οποίος επεσήμανε ότι από 30/6/2012 έχουν κλείσει  οι ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο  ενώ στόχος του Υπουργείου είναι την 1/1/2013 να μη λειτουργεί  κανένας ΧΑΔΑ στη Χώρα.

Οι υπόλοιποι Δήμαρχοι που παρευρέθηκαν (Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης, Νεμέας, Ευρώτα Πύλου – Νέστωρος, ) εξέφρασαν την αγωνία τους  για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστική λύση και ζήτησαν την αρωγή των υπηρεσιών της Περιφέρειας  και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιτζής ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει κάνει η Περιφέρεια,  ζητώντας ακόμα όμως περισσότερη  βοήθεια καθότι  το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλους τους Δήμους το αντιμετωπίζει ο Δήμος Ερμιονίδας, με δεδομένο ότι συμπληρώνεται η διετή λειτουργία του δεματοποιητή και ζητώντας από όλους τους παρευρισκόμενους φορείς την συνδρομή τους για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

 Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ζήτημα της μείωσης του υπολείμματος που όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος για την "Ανακύκλωση - Κομποστοποίηση" στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κ. Λάμπρος Μπούκλης,  μειώνει σημαντικά το κόστος διαχείρισης, το οποίο αποτελεί  και έναν από τους βασικότερους στόχους  της Περιφέρειας Πελοποννήσου  και  αποβαίνει εις  όφελος των πολιτών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη