Στην τελική φάση ολοκλήρωσης μπαίνει η ανάπλαση της πλατείας Άρεως


Θέμα: Στην τελική φάση ολοκλήρωσης μπαίνει η ανάπλαση της πλατείας Άρεως στην Τρίπολη μετά την υπογραφή ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ από τον Πέτρο Τατούλη 



«Σημείο αναφοράς» για την πόλη της Τρίπολης χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης της ανάπλασης της πλατείας Άρεως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κατά την υπογραφή της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 1.370.000 ευρώ.

«Με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ εξασφαλίζουμε την ολοκλήρωση του έργου με σαφή χρονοδιαγράμματα και την απόδοση του πολύ σημαντικού αυτού αστικού χώρου στους πολίτες, γεγονός το οποίο θα συντελέσει και στην ανάδειξη του ανδριάντα του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Την ίδια ημέρα με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου εντάχθηκαν επίσης τα εξίσου σημαντικά έργα «Ανάπλαση της Παιδικής χαράς της Ευαγγελίστριας Σπάρτης» προϋπολογισμού 479.803 ευρώ και «Στερέωση – Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στη Θωκνία του Δήμου Μεγαλόπολης», προϋπολογισμού 240.000 ευρώ.

Η ανάπλαση αφενός της παιδικής χαράς Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη, θα συντελέσει στην ασφαλή και άνετη χρήση του χώρου αυτού ξανά από τους πολίτες της Σπάρτης και η συντήρηση και αποκατάσταση, αφετέρου, του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Θωκνίας Μεγαλόπολης θα εξασφαλίσει τη συνεχή παρουσία και χρήση του σημαντικού αυτού μεταβυζαντινού μνημείου.



Ειδικότερα,

 1. «ΣΤΕΡΕΩΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΩΚΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης  240.000,00



Αντικείμενο της πράξης είναι η αποκατάσταση και ανάδειξη του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θώκνιας με την εκτέλεση των παρακάτω εργασιών και ερευνών από την 25η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ (ΕΒΑ)

A) Οργάνωση εργοταξίου.

• Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας εργαζομένων, εργαλείων και μηχανημάτων

για την υλοποίηση του φυσικού αντικείμενου.

B) Εργασίες πεδίου.

• Αποψιλώσεις και αποχωματώσεις στο περιβάλλον του.

• Καθαιρέσεις ασύμβατων πλακοστρώσεων Ν-Α του μνημείου.

• Εκσκαφές περιμετρικά των θεμελίων και κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου.

• Απομάκρυνση του μεταλλικού στεγάστρου μετά το πέρας όλων των εργασιών στερέωσης του ναού.

Γ) Στερεωτικές εργασίες και εργασίες αποκατάστασης.

• Καθαιρέσεις νεότερων επιχρισμάτων από τις εξωτερικές όψεις του ναού και τοπικά νεότερα τσιμεντοκονιάματα στις εσωτερικές επιφάνειες.

• Καθαίρεση κεραμιδιών της στέγης και των προϊόντων πληρώσεως των εξωραχίων των θόλων.

• Καθαίρεση νεότερου πεσσού που στηρίζει το δυτικό σφενδόνιο.

• Εμφράξεις ρωγμών και μικροσυμπληρώσεις της λιθοδομής.

• Βαθύ αρμολόγημα της φέρουσας λιθοδομής των θεμελίων και του εξωραχίου του θόλου.

• Ενέματα σε όλη την φέρουσα λιθοδομή.

• Τοποθέτηση ελκυστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα Φ20 για την ενίσχυση της θολοδομίας.

• Ανακατασκευή της στέγης με κεραμιδιά βυζαντινού τύπου ημικολυμβητά.

• Κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων.

• Αποξήλωση δαπέδου, εξυγίανση υποστρώματος και ανακατασκευή νέου πλακόστρωτου δαπέδου εσωτερικά του ναού.

Δ) Συντήρηση τοιχογραφιών & ξύλινου τέμπλου.

• θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης για την προστασία τους από την υλοποίηση των αναστηλωτικών εργασιών και στην συνέχεια καθαρισμός, συντήρηση και αποκατάσταση της ζωγραφικής επιφάνειας κατόπιν μελέτης η οποία θα συνταχθεί με τη διαδικασία της ανάθεσης στα πλαίσια της αυτεπιστασίας από την 25η ΕΒΑ

Ε) Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου.

• Μετά την αποξήλωση των υφιστάμενων πλακοστρώσεων θα κατασκευαστεί λιθόστρωτο δάπεδο περιμετρικά του ναού.

ΣΤ) Έρευνα-τεκμηρίωση-πληροφόρηση.

• Θα γίνει ερευνά-καταγραφή-τεκμηρίωση και έκδοση πληροφοριακού εντύπου.





  2. «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης  479.803,50

Αντικείμενο της πράξης είναι η Ανάπλαση υπάρχουσας παιδικής χαράς που βρίσκεται στο πάρκο Ευαγγελίστριας , σε οικόπεδο 2837,42μ2 εντός του σχεδίου πόλεως Σπάρτης, του Δήμου Σπάρτης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το νότιο μέρος του οικοπέδου αναπτύσσεται ο χώρος δράσης για ηλικίες 7-12 ετών ο οποίος διαχωρίζεται από το χώρο παιχνιδιού της ηλικιακής ομάδας 1-6, μέσω μονοπατιού το οποίο συνδέει τις δύο εισόδους του χώρου, πλάτους 2,50 μ. ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και υπηρεσιακά οχήματα σε περίπτωση ανάγκης. Τοποθετούνται πιστοποιημένα όργανα παιδικής χαράς κάποια εκ των οποίων μπορούν να χρησιμοποιούνται από ΑΜΕΑ ενώ τοποθετούνται και όργανα γυμναστικής για τους συνοδούς των παιδιών . Ο χώρος οριοθετείται μέσω περίφραξης ύψους 2,00 μέτρων. Στο δυτικό τμήμα του οικοπέδου τοποθετείται ξύλινη καντίνα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Ο χώρος θα διαθέτει κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, θέση για χρήστη ΑΜΕΑ, Βρύσες με πόσιμο νερό, καλάθια απορριμμάτων και καλάθια ανακύκλωσης.





  3. «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΡΕΩΣ (Β΄ΦΑΣΗ)» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης  1.370.000,00



Αντικείμενο της πράξης είναι η διαμόρφωση των νέων και των υφιστάμενων πεζοδρόμων γύρω από την πλατεία Άρεως, προκειμένου να εξασφαλιστεί, μέσω της παρέμβασης, η αίσθηση ενοποίησης του χώρου της πλατείας

Συγκεκριμένα, η παρούσα φάση, αφορά στην  διαμόρφωση της οδού Δημητρακοπούλου, από την οδό Εθνικής Αντίστασης έως την οδό Τάσου Σεχιώτη (μεταξύ των ΟΤ 328 και 327), την διαμόρφωση της οδού Τάσου Σεχιώτη από την οδό Δημητρακοπούλου έως την οδό Παπαρηγοπούλου (μεταξύ των ΟΤ 327, 326, Πλ. Άρεως και πάρκων), την διαμόρφωση της οδού Β. Οικονομίδου, από την οδό Εθνικής Αντίστασης έως την οδό Τάσου Σεχιώτη (μεταξύ των ΟΤ 327 και 326), την διαμόρφωση της οδού Δημητρακοπούλου (υφιστάμενος πεζόδρομος, από το τουριστικό περίπτερο έως την συμβολή της με την οδό Χατζηχρήστου) και την διαμόρφωση των πεζοδρόμων προς και γύρω από τον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, από έμπροσθεν του Ηρώου έως την οδό Παπαρηγοπούλου και την οδό Σεραγίου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στους πεζοδρόμους θα είναι περιορισμένη (οχήματα τροφοδοσίας, επείγοντα περιστατικά). Η στάθμευση οχημάτων στους πεζοδρόμους θα πρέπει να απαγορεύεται.

Στα σημεία διασταύρωσης και κατ' επέκταση, αλλαγής στάθμης των δρόμων με τους πεζόδρομους, προβλέπεται η κατάλληλη διαμόρφωση ραμπών.

Η εν λόγω ανάπλαση απαιτεί την υλοποίηση των παρακάτω εργασιών:

1. Αποξηλώσεις.

2. Εκσκαφές.

3. Προεργασίες

4. Διάστρωση μπετόν δαπέδου

5. Κατασκευή δαπέδων

6. Πάγκοι καθιστικών

7. Φωτισμός των πεζοδρόμων

8. Αποχέτευση όμβριων υδάτων.

9. Πυρόσβεση.




Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη