Ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΕΨΑΛΕ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 51 ΧΡΟΝΙΑ‏



Ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΕΨΑΛΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 51 ΧΡΟΝΙΑ





Του κ. Χρήστου Μπίτα


 Την Κυριακή 2α Σεπτεμβρίου 2012, η Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, είχε την μεγάλη και ξεχωριστή τιμή να φιλοξενήσει στο Αναλόγιο του Πρωτοψάλτου και πάλι μετά από 51 χρονιά τον κ. Στυλιανό Μπονάνο, Πρωτοψάλτη και καθηγητή Θεολόγο.


Ο κ. Μπονάνος από πρωίας ανέλαβε την διακονία του Αναλογίου και μαζί με πλειάδα ιεροψαλτών και παλαιών μαθητών του, απέδωσαν άριστα και με μοναδικό τρόπο τους ύμνους και της δεήσεις προς τον Κύριον.


Ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, π. Ιωάννης Κ. Σουρλίγγας, προσφώνησε και καλωσόρισε τον κ. Στυλιανό Μπονάνο λέγοντας χαρακτηρίστηκα:


« .Όπως το χρυσάφι, ξεχωρίζει με τη λάμψη του ανάμεσα σε άλλα μέταλλα, έτσι και ο Πρωτοψάλτης Στυλιανός Μπονάνος, ξεχωρίζει μέσα στο Πάνθεον των Μουσικο - διδασκάλων και Πρωτοψαλτών, του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, της Αφρικής, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ολόκληρου της Ελληνικής Ορθοδόξου Επικρατείας.


Είναι δύσκολο να προσπαθήσει κάποιος μέσα σε λίγες γραμμές να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα, αυτού του αξίου ανδρός, πιστού υπηρέτη της Πατρώας Εκκλησιαστικής Μουσικής στο Πατριαρχικό Αναλόγιο των Ιεροσολύμων, πολλών άλλων Εκκλησιών και αυτού ακόμα του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Ιστορικής Τριπολιτσάς.


Μεγαλύτερη και τρομερότερη η ευθύνη για την αναξιότητά μου, ο οποίος καλούμε την σήμερον, ως Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου της Τριπόλεως, να προσφωνήσω και να καλωσορίσω έναν παλαιό γνώριμο της Πόλεως της Τριπολιτσάς, έναν καθ' όλα Άξιο Διάκονο του Αναλογίου της Ενορίας ταύτης, έναν πραγματικό διδάσκαλο της παραδοσιακής Βυζαντινής Ιεροψαλτικής τέχνης.


Ο Πρωτοψάλτης Στυλιανός Μπονάνος, εκ Θηβών ορμώμενος, εγεννήθει το έτος 1929, γόνος πολυμελούς φτωχής οικογενείας, έκτο παιδί στην σειρά. Συν τω χρόνω ανεδείχθη σε έναν σεμνό, ταπεινό, ορθόφωνο και καλλίφωνοτατο Πρωτοψάλτη της μεταπολεμικής εποχής, άριστο και εκλεκτό μουσικοδιδάσκαλο αλλά και ευλαβή καθηγητή θεολόγο.


Χαρακτηριστικό γνώρισμα του, η μεταλλική φωνή του, το βυζαντινό εκφραστικό εκκλησιαστικό ύφος του.


Ψάλλοντας τους ύμνους και απαγγέλλοντας τα αναγνώσματα γινότανε και γίνεται έως την σήμερον, μυσταγωγός και συντελεστής της κατανύξεως και μεταρσιώσεως των πιστών.


Άξιος κατώτερος Κληρικός, όχι ένας απλός βοηθός του Λειτουργού, αλλά κάτι περισσότερο, ήταν και είναι ο αναντικατάστατος και ο απαραίτητος παράγων της θείας Λατρείας.


Γνωρίζουμε καλά αδελφοί μου, ότι κατά την ορθόδοξη λειτουργική διδασκαλία δεν τελείται Θεία Λειτουργία άνευ της παρουσίας Ιεροψάλτου, νοουμένου ως εκπροσώπου του λαϊκού στοιχείου κατά την αναφορά των κοινών προσευχών και απαντήσεων (του λαού) στις δεήσεις του Ιερέα.


Καλείται λοιπόν έκαστος Ιεροψάλτης να επιτελέσει έργο αξιοσημείωτο και να συμβάλλει υποδειγματικότερα στην αναγέννηση της Ενορίας, εάν προσέχει περισσότερο ψάλλοντας και αποδίδοντας άριστα τους ύμνους των Αγίων Πατέρων μας.


Τέτοιος αξιόλογος Ιεροψάλτης, υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει, ο φιλοξενούμενος σήμερα στην Ενορία μας, κ. Μπονάνος.


Διακόνησε ως πρωτοψάλτης μεγάλων Ενοριών των Αθηνών, όπως αυτής του Εσταυρωμένου Αιγαλέου Αττικής.


Υπηρέτησε το Ιερό Αναλόγιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου της Τριπόλεως, από το έτος 1956 έως 1961.


Δίδαξε στην Τρίπολη την τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής, σπέρνοντας τον σπόρο της Θείας ψαλτικής τέχνης σε αμέτρητους νέους της εποχής εκείνης.


Στους πολλούς γνωστούς και μη, επιτυχημένους μαθητές του, συγκαταλέγονται, ο κ. Δημοσθένης Κομποτιάτης, ο κ. Δημήτριος Δελής, ο κ. Βασίλειος Γκουβάς, ο κ. Κων/νος Γατσόπουλος, ο κ. Νικόλαος Δελής, ο κ. Ιωάννης Κούκλης


Επίσης υμνολογούν και δοξολογούν τον Κύριο στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία, ο μακαριστός Προκάτοχός μας Ιερέας, Χρήστος Τζιμούρης, οι μακαριστοί, Κων/νος Γαλιώτος, Ιωάννης Ακριώτης και πολλοί άλλοι.


Εν συνεχεία ο κ. Μπονάνος υπηρέτησε στη Σπάρτη, όπου και εκεί συνεργαζόμενος με τον μακαριστό Μητροπολίτη Σπάρτης ΚΥΠΡΙΑΝΟ, δημιούργησε χορωδία την οποία διηύθυνε και δίδασκε αφιλοκερδώς την Ιερή τέχνη της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Διορίστηκε ως Θεολόγος σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της Σπάρτης όπου και εκεί ξεπέρασε τον εαυτό του, για την διδασκαλία των νέων εκείνης της εποχής.


Υπηρέτησε επάξια στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Νοτίου Αφρικής και συγκεκριμένα στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Το 1980 αποσπάστηκε στο Ελληνικό Γυμνάσιο των Ιεροσολύμων και προσελήφθη ως Πρωτοψάλτης τού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Το 1987 μετέβη στην Αμερική, όπου υπηρέτησε σε διαφόρους Ναούς ως Πρωτοψάλτης, δίδαξε τη βυζαντινή μουσική και δημιούργησε πολυμελή χορωδία.


Στην Αμερική στη μεγάλη πολιτεία του Σικάγου, ανέδειξε Ιεροψάλτες και μετέδωσε τις μοναδικές του γνώσεις στους ξενιτεμένους Έλληνες. Πάντοτε σεβόταν και ανεδείκνυε την Βυζαντινή Μουσική που είχε μάθει τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους διδασκάλους του και την Ελληνοχριστιανική Παράδοση.


Έως την σήμερον, ο κ. Στυλιανός Μπονάνος, διαμένει στο Σικάγο της Αμερικής όπου εκεί εξακολουθεί να εκτελεί τα ιεροψαλτικά του καθήκοντα κανονικά στην Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα Σικάγου.
Ελπίζουμε και ευχόμεθα εκ βάθους καρδίας, τα έτη του να είναι πολλά και ο Κύριος να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση.


Οι Ιερείς, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, οι Ιεροψάλτες, η χορωδία των νέων παιδιών μας, οι ενορίτες μας και οι λοιποί συνεργάτες του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου της Τριπόλεως, τον ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία του και την τιμή που μας έκανε, ώστε να τον γνωρίσουμε εμείς οι νεότεροι, να συνδιαλλαγούν και να ξαναειδωθούν μαζί του οι γεροντότεροι και να βρεθούν πάλι μαζί του, οι δικοί του μαθητές, οι οποίοι τιμούν και κοσμούν τα Αναλόγια της Τοπικής μας Εκκλησίας.


Εκ της θέσεως αυτής πρέπει να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως, τον Ιεροψάλτη κ. Νικόλαον Αγγελόπουλον, ανάστημα ευλογημένο της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Γοργοεπηκόου των Τσιπιανών, από το όμορφο χωριό την Νεστάνη της Μαντινείας, ο οποίος διαμένει στο Σικάγο και πολλές φορές έχει φιλοξενήσει την αναξιότητά μου στο Σικάγο και στους εκεί Ιερούς Ναούς. Σήμερα ο κ. Αγγελόπουλος έγινε η αιτία της ξεχωριστής και εξαιρετικής παρουσίας και επισκέψεώς του κ. Μπονάνου στην Ενορία μας.


Κύριε Μπονάνο και κ. Αγγελόπουλε, μεταφέρετε σας παρακαλώ τα σεβάσματά μου στον Μητροπολίτη Σικάγου κ.κ. ΙΑΚΩΒΟ, στον Θείο μου Ιερέα π. Ι. Κούτουλα στον π. Βύρωνα στον π. Καλούδη και σε όλους τους άοκνους εργάτες της ορθόδοξης Εκκλησίας της διασποράς στην Αμερική.


Ευχαριστούμε και τους μαθητές, Ιεροψάλτες, του κ. Μπονάνου, για την εδώ παρουσία τους, και την συμμετοχή τους στο Μέγα Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.


Μεταφέρουμε τις Αρχιερατικές Ευχές και Ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ο οποίος δεν μπόρεσε να βρίσκετε σήμερα μαζί μας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, μιας και βρίσκεται εκτός Μητροπόλεως μακριά στην Εκκλησία της Αλβανίας, στα Τίρανα. Να είναι τα έτη σας πλείστα προς αγαθό της Εκκλησίας και συνεχούς Δοξολογίας του Τριαδικού Θεού.


Κλείνοντας ας προσευχηθούμε όλοι μαζί αδελφοί μου, να υπάρξουν γνήσιοι συνεχιστές της μεγάλης αυτής κληρονομιάς και του έργου αυτού, της δοξολογίας του Πανάγαθου Θεού, από της θέσεως του κατώτερου Κλήρου, των Ιεροψαλτών των Εκκλησιών μας, όπως ακριβώς πράττει για τόσες δεκαετίες ο Πρωτοψάλτης κ. Στυλιανός Μπονάνος.


Δεχθείτε Άγιε Πρωτοψάλτα, ένα μικρό δώρο ως αντίδωρο της εν το Ιερό Ναό τούτο Προσφορά Σας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας αναγνωρίζοντας το ποικιλόμορφο και επιτυχημένο έργο Σας, εξουσιοδότησε την ασημότητά μου, όπως σας διαβιβάσω αντί αυτού, αυτό το δίτομο λεύκωμα με την Ιστορίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, έργο και πόνημα το οποίο αυτός συνέγραψε, με μόνο σκοπό την καταγραφή και διάσωση της Τοπικής Εκκλησιαστικής μας Ιστορίας.


Λάβετε επίσης ως ευλογία εκ της Ενορίας μας, την Ιερά Εικόνα των Αγίων Νεομαρτύρων της Πόλεώς μας, του Δημητρίου και του Παύλου, τους οποίους εσείς πρώτος επαξίως υμνήσατε και δοξολογήσατε. Αυτή η Αγία Εικόνα, θα σας θυμίζει πάντοτε το πέρασμά σας από την όμορφη Τριπολιτσά και οι Άγιοί Νεομάρτυρες μας, θα σας προστατεύουν σε κάθε βήμα της ζωής σας. "Ως ευ παρέστητε " Έτη Πολλά και Ευλογημένα »





Αμέσως μετά ο π. Ιωάννης, πρόσφερε ως ευλογία στον κ. Στυλιανό Μπονάνο, το δίτομο έργο της Ιστορίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, το οποίο έχει συγγράψει ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, καθώς και μια Ιερά Εικόνα των Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου των πολιούχων της Τριπόλεως.


Ο κ. Μπονάνος ευχαρίστησε τους Ιερείς και τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού κ. Γεωργαρά, για την φιλοξενία που του επεφύλαξαν και ζήτησε από όλους να προσεύχονται για την αναξιότητά του. Επίσης παροτρύνε τους νέους να εντρυφήσουν στις θεολογικές γνώσεις και να μάθουν την Ελληνική γλώσσα διαδίδοντας αυτήν στα πέρατα της οικουμένης.


Κλείνοντας ζήτησε από τους νέους να μην δειλιάσουν στην προσέγγιση των Αναλογιών μαθαίνοντας και αποδίδοντας όσο το δυνατόν καλύτερα την πατρώα Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική.


Τέλος οι Ιερείς, οι Ιεροψάλτες και οι λοιποί συνδαιτυμόνες της πνευματικής αυτής πανδαισίας, δεξιώθηκαν τον κ. Στυλιανό Μπονάνο, ως ορίζει η γνήσια τοπική Αρκαδική φιλοξενία.
Βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο
από την επίσκεψη του Πρωτοψάλτου κ. Στυλιανού Μπονάνου στον Μητροπολιτικό Ναό της Τριπόλεως 2-9-2012

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη