Βάλια Αμπατζή:ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Όλοι καθημερινά αφιερώνουμε χρόνο μπροστά σε έναν υπολογιστή είτε για δουλειά είτε για διασκέδαση.
Στην εποχή που ζούμε τα παιδιά παραδειγματίζονται από τους μεγάλους και περνούν και αυτά αρκετή ώρα μπροστά σε ένα υπολογιστή, σερφάροντας και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το computer ένας σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας άλλες φορές λύνει προβλήματα στην καθημερινότητα αλλά και άλλες φορές κάνει κακό χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Πόσο μάλλον όταν τον χρησιμοποιεί ένα παιδί που δεν έχει ακριβώς συνειδητοποιήσει γιατί περνάει αρκετό χρόνο μπροστά από αυτόν. Τα παιδιά είναι πιο πολύ ευάλωτα αλλά και υπάρχει κίνδυνος εθισμού ώστε ο υπολογιστής να είναι πια ο ηλεκτρονικός φίλος τους και να ασχολούνται με αυτόν καθημερινά και συνεχώς χωρίς διαλείμματα.
Ειδικά τώρα που τα παιχνίδια στον υπολογιστή έρχονται σε δεύτερη μοίρα καθώς την θέση τους έχουν πάρει τα sites κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook.

"Μπαμπά να έχω και εγώ δικό μου facebook?" είναι μια ερώτηση που κάνουν. Και ο γονέας αναρωτιέται ποια είναι η ηλικία που θα πρέπει να το αφήσει να φτιάξει προφιλ σε αυτό.
Απο την στιγμή που το παιδί είναι εκτεθειμένο στον υπολογιστή αλλά και στις διάφορες τοποθεσίες του internet διατρέχει συνεχείς κινδύνους σε γενικές γραμμές.
Το facebook όμως θεωρείται ένας από τους πιο μεγάλους. Είναι λοιπόν συνετό να μην στρέφουμε τα παιδιά προς αυτό. Αλλά και αν ακόμα τους επιτρέψουμε να έχουν να φροντίζουμε εμείς οι ίδιοι να το ελεγχουμε καθημερινά και να μην επιτρέπουμε στα παιδιά να ανεβάζουν φωτογραφίες τους. Επίσης να μην τα αφήνουμε να απαντάνε στα μυνήματα ή σε άγνωστους στην συνομιλία και να μην δέχονται αιτήματα φιλίας.

Γενικά όμως πρέπει να στρέφουμε τα παιδιά μακριά από τον υπολογιστή ειδκά όταν βρίσκονται στις πιο τρυφερές ηλικίες. Και αν είναι δυνατόν και οι γονείς να τον χρησιμοποιούν λιγότερο γιατί όπως είπαμε και πριν τα παιδιά παραδειγματίζονται από τους μεγάλους.

ΒΑΛΙΑ ΑΜΠΑΤΖΗ
Καθηγήτρια Πληροφορικής - Ειδικός Εφαρμογων Πληροφορικής με Πολυμέσα (Multimedia)
Δημοσιογράφος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη