Τιμητές των ιερατείων που βυθίζουν τη χώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο κινούνται κόντρα στα συμφέροντα των πολιτών


Σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσαν προς το Υπουργείο Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μεσσηνίας Πετράκος, Αρκαδίας Ζαχαριάς και Αργολίδας Κοδέλας) σχετικά με το περιφερειακό ταμείο επιχειρηματικότητας η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Ντίνα Νικολάκου δήλωσε: 

Η ερώτηση του βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο θεσμό του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας εκφράζει αντιλήψεις που συνεχίζουν δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου θεσμού να υπονομεύουν  το ρόλο και τη θέση της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Η στρατηγική επιλογή και πολιτική απόφαση της αιρετής διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι οι αποφάσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία και  τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσου, να λαμβάνονται από αυτούς που ζουν, γνωρίζουν, δουλεύουν  και αντιμετωπίζουν από κοντά τα προβλήματα και τις ανάγκες των εμπόρων, επιχειρηματιών και των ικανών ανθρώπων που παλεύουν στην Πελοπόννησο. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους τιμητές των κάθε είδους συντεχνιακών ή κομματικών ιερατείων ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου  δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της να καθορίζει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την οικονομική πρόοδο του τόπου  με βάση  τις ανάγκες των παραγωγικών  δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας. Γι' αυτό πρότεινε την εξαίρεση από το σχέδιο του κεντρικού κράτους που οδηγεί όλες τις επενδύσεις να υλοποιούνται μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, και πέτυχε να αντλήσει πόρους από το Περιφερειακό Πρόγραμμα για να τους διαχειριστούν οι υπηρεσίες της υπό την αιγίδα ενός Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με πρωτόγεννη γνώση των κοινωνικών και οικονομικών αντίκτυπων ανάπτυξης.

Σήμερα που η ύφεση βαθαίνει και το κεντρικό κράτος απορροφά όλη τη ρευστότητα της οικονομίας με κάθε τρόπο, οι επιχειρήσεις και οι παραγωγικές δυνάμεις δεν θέλουν «υποσχετική» βοήθειας μέσω μελλοντικών επιχορηγήσεων, αλλά άμεση και πραγματική βοήθεια μέσα από την πρόσβαση σε σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία και στο τραπεζικό σύστημα.

Η επιλογή που προωθεί το κεντρικό κράτος για τις άλλες περιφέρειες - και υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - στηρίζεται στην επιδότηση επενδυτικών σχεδίων κατά 50%, το μέγιστο. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρει ένας επιχειρηματίας  π.χ. 50.000€ επιχορήγηση θα πρέπει σε αυτή την εποχή να εξασφαλίζει ρευστότητα ιδίων κεφαλαίων άλλα 50.000€. Δώρο άδωρον λέει ο λαός. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν αναζητούν μέρος επενδυτικών κεφαλαίων και δεν διαθέτουν ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν από το τραπεζικό σύστημα, το 50% της ιδίας συμμετοχής που προβλέπει το πρόγραμμα του Υπουργείου. Προφανώς κάποιοι συνεχίζουν να ζουν σε ένα κόσμο που δεν έχει επαφή με την πραγματική οικονομία και την κοινωνική καθημερινότητα, και φαίνεται ότι δεν έμαθαν τίποτα γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε.

Φαίνεται ότι κάποιοι αγνοούν ότι η πρακτική αυτή των επιχορηγήσεων  χρησιμοποιήθηκε  πολλές φορές από την κεντρική εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες.  Η πικρή αλήθεια είναι τα επιδοτούμενα προγράμματα απέτυχαν. Χαραμιστήκαν σε υπερτιμολογήσεις και τελικά οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις στη καταστροφή λόγω της καθυστέρησης καταβολής των χρημάτων από το κράτος με αποτέλεσμα να μην βοηθήσουν ουσιαστικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα ακόμα και σε περιόδους υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο  σήμερα, που διανύουμε περίοδο εντεινόμενης ύφεσης.

Η απάντηση της αιρετής διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε αυτή την μίζερη πραγματικότητα, είναι μια συγκροτημένη καλά μελετημένη και πρωτοποριακή λύση που στηρίζεται στην τεχνογνωσία από τις ευρωπαϊκές περιφέρειες .

Η καινοτόμος πρόταση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για την  Πελοπόννησο, που θα πρέπει να αποτελέσει μοντέλο για την υπόλοιπη χώρα, είναι η δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Στόχος του Ταμείου θα είναι η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου μέσω της εφαρμογής πολλαπλών  χρηματοδοτικών δράσεων και σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων. Το Ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης,  με κεφάλαιο τα 22 εκατομμύρια Ευρώ που θα εκταμιευτούν από το ΠΕΠ και η διαχείριση τους θα παραμείνει στην περιφέρεια μας. Θα αποτελεί μόνιμη και βιώσιμη δομή που θα διευκολύνει την  πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα και σε πηγές χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους όπως είναι οι εγγυήσεις και τα μικροδάνεια, καθώς και επιδοτήσεις. Έτσι θα υπάρχει μόχλευση ιδιωτικών πόρων με παράλληλη χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου χρηματοδότησης και η εφαρμογή προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ήδη το σχέδιο της περιφέρειας έχει παρουσιαστεί στην Task Force και θα λάβει την στήριξη των Ευρωπαϊκών θεσμών

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  με την ερώτηση τους αποκαλύπτεται ότι είναι αρνητές του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της υποχρέωσης που αυτή έχει προς τους ψηφοφόρους, που επιλέγουν την Διοίκηση που θα τους κυβερνά, και που θα παίρνει πρωτοβουλίες για να χαράζει νέους δρόμους. Αποκαλύπτεται ότι είναι απολογητές του κεντρικού κράτους, τιμητές των ιερατείων που θέλουν να χειραγωγούν και να ελέγχουν τις περιφερειακές δυνάμεις. Αποκαλύπτεται ότι είναι λάτρεις του παρελθόντος που καταρρέει.

 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη