ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ TOY ANTΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΣΑΒΒΑ ΣΑΒΒΑΚΗ


κ. ΧΑΝΣ-ΓΙΟΑΚΙΜ ΦΟΥΚΤΕΛ

Υφυπουργό Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

           Πριν την ανάληψη των πρωτοβουλιών σας στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρώ πως προέχει η λήψη γνώσης για το Ελληνικό μοντέλο αυτοδιοίκησης εκτός βέβαια κι’ αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στη χάραξη των στρατηγικών σας σχεδίων.

Το Ελληνικό μοντέλο, βασίζεται τόσο σε συνταγματικές διατάξεις όσο και στον ευρωπαϊκό χάρτη της τοπικής αυτονομίας, με τη διαφορά όμως ότι εξακολουθεί να εξαρτάται οικονομικά από την κεντρική εξουσία, η οποία ανέκαθεν διαχειρίζεται κατά το δοκούν τους θεσμοθετημένους υπέρ αυτής πόρους.

Η οικονομική αδυναμία και εξάρτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δηλ. να εξασθενείται ο δημοκρατικός χαρακτήρας της γιατί -ασφαλώς και θα συμφωνείτε-το κυρίαρχο κριτήριο που προσμετράται στη δημοκρατική ανεξαρτησία οιουδήποτε οργανισμού είναι η οικονομική του αυτοδυναμία.

Μ’ αυτό το μοντέλο και το «αποικιακού» χαρακτήρα διαχειριστικό καθεστώς, ουδέποτε η κεντρική εξουσία απέδιδε και αποδίδει τους θεσμοθετημένους πόρους στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να στερούνται επαρκών πόρων και για την άσκηση της κοινωνικής τους πολιτικής.

Στα πλαίσια δε της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής, η τοπική αυτοδιοίκηση, εντάχθηκε στους φορείς ης λεγόμενης γενικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα οι αποδιδόμενοι πόροι όχι μόνο να μην επαρκούν για τις λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ αλλά ούτε να καλύπτουν το κόστος των μεταφερθεισών με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αρμοδιοτήτων. Αυτές δυστυχώς είναι οι συνέπειες της οικονομικής της εξάρτησης από το κομματικρατούμενο πολιτικό κατεστημένο.

Εκτός από τις περικοπές των πόρων της αυτοδιοίκησης, αποφασίστηκαν μεγάλες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών, που το μεγαλύτερο σε ποσά τμήμα τους, θα προοριζόταν  για τη σίτιση και θέρμανση των νηπίων και μαθητών.

Οι εκταμιεύσεις των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού για τον σκοπό αυτό, γίνονται προς τους Δήμους οι οποίοι στη συνέχεια τις κατανέμουν ανάλογα. Δηλαδή η διάθεσή τους δεν βαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς.

Εν όψει του χειμώνα και του ελλοχεύοντος κινδύνου να παύσει η σίτιση των νηπίων και μαθητών, όπως καταλαβαίνετε θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα που η τοπική αυτοδιοίκηση ως ο πλησιέστερος προς τον πολίτη θεσμός, θα κληθεί να το αντιμετωπίσει από ίδιους πλην όμως ανεπαρκείς πόρους.

Αν η τοπική αυτοδιοίκηση είχε αποκτήσει την οικονομική της αυτοδυναμία και τις αποδίδονταν στο ακέραιο οι θεσμοθετημένοι πόροι της ή τουλάχιστον να μην τους περικόπτονταν σε μεγάλο βαθμό, με την ευαισθησία που ανέκαθεν τη διακρίνει, θα είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην κάλυψη αυτών των πρόσθετων κοινωνικών δαπανών. 

Δυστυχώς όμως τα μνημόνια που επέβαλε η Κυβέρνησή σας, δεν επιτρέπουν στην Κυβέρνησή μας να πράξει ανάλογα.

Και σας ερωτώ, στην προκειμένη περίπτωση, προέχουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί ή το γάλα των παιδιών μας;; η μεταφορά τεχνογνωσίας (αργότερο το συζητάμε) ή η θέρμανση των μαθητών:;;;

Κύριε Υπουργέ, με την ιδιότητα του εντεταλμένου της κ. Μέρκελ και ως υφυπουργού κοινωνικών υποθέσεων,  θέλω να ελπίζω ότι εκτός από τις συζητήσεις που είχατε με κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς αξιωματούχους αναφορικά με τα αποτελέσματα των στρατηγικών σας σχεδιασμών, θα την ενημερώσετε και για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν αύριο οι ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις του λαού μας.

Αν πράγματι πιστεύετε στην Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων, στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας, αναθεωρήστε τις απόψεις σας και περιορίστε την απαίτηση των 11,5 δις € του μνημονίου κατά τα ελάχιστα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των δαπανών θέρμανσης και σίτισης των παιδιών μας.

 

 

Σάββας Σαββάκης

Αντιδήμαρχος Τρίπολης

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη