Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Μόχλευση δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας η αποστολή του Χωροταξικού για την Πελοπόννησο‏


Τεχνική σύσκεψη αναφορικά με την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ομάδας εργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπό τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Παπαφωτίου, της αντίστοιχης ομάδας του ΥΠΕΚΑ και της μελετητικής ομάδας, που έχει αναλάβει το έργο της αναθεώρησης από το Υπουργείο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνέχεια της αντίστοιχης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη στην έδρα της Περιφέρειας, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της σχετικά με την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα χωροταξικά σχέδια του παρελθόντος, τα οποία ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στην ουσία τους, καθώς δεν ανταποκρίνονταν σε ρεαλιστικές ανάγκες και δεν δημιουργούσαν πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης.

Η στόχευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προσανατολίζεται στη θέσπιση ενός χωροταξικού πλαισίου, όπου θα δημιουργηθούν καθαρές και ανόθευτες συνθήκες ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων, μόχλευσης της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας και, το κυριότερο, θέσπισης καθαρών και σταθερών κανόνων για όλους τους τομείς της περιφερειακής οικονομίας. Οι βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας εστιάζονται στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στην ενέργεια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαφωτίου επανέλαβε στην ομάδα εργασίας του ΥΠΕΚΑ και στους μελετητές την άποψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη για μεταφορά της αρμοδιότητας του χωροταξικού σχεδιασμού στις αιρετές Περιφέρειες καθώς αυτές έχουν την ευθύνη του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, με τον οποίο η χωροταξία συνδέεται άρρηκτα.  

Οι κατευθύνσεις και οι απόψεις που εκφράστηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκτιμήθηκαν, από την αρμόδια ομάδα εργασίας του ΥΠΕΚΑ, ως καινοτόμες και πρωτοπόρες, ενώ, παράλληλα, εκφράστηκε η ευχή υιοθέτησης ανάλογης φιλοσοφίας και από τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Κατεγράφησαν τέλος οι παρατηρήσεις και οι προβλέψεις και των δύο πλευρών προκειμένου αυτές να τεθούν προς συζήτηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.   

 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη