Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Τρίπολης


Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, ένας Δήμος έχει χρέος και καθήκον να επικεντρωθεί στις σοβαρές ανάγκες των δημοτών του και να καταπιαστεί με τις κοινωνικές πτυχές μιας σύγχρονης πόλης.

 

Με σκοπό την κοινωνική συνοχή και την προάσπιση της υγείας, ο Δήμος Τρίπολης έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις ή καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

 

 

Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου

Εδώ και λίγες ημέρες έχει τεθεί σε λειτουργία το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Τρίπολης, με στόχο την κάλυψη πρωτογενών αναγκών σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθή άτομα και οικογένειες.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στην πλατεία Βαλτετσίου και λειτουργεί καθημερινά για να προσφέρει στους δικαιούχους, είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως τρόφιμα και προϊόντα μη ευπαθή, όπως για παράδειγμα.

  • Τυποποιημένα τρόφιμα και προϊόντα
  • Είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας
  • Είδη βρεφοανάπτυξης
  • Είδη ένδυσης και υπόδησης

 

 

 

 

 

Δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου

Ο Δήμος Τρίπολης, ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν το κοινωνικό κράτος και μέσα από τον Τομέα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας, δρομολογεί νέες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης για τη στήριξη ανέργων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, με τη δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου. Το Κοινωνικό Ιατρείο απευθύνεται σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας, σε άστεγους, σε άτομα που  έχουν χαμηλό εισόδημα και γενικότερα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θα προσφέρει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας, με τον Σύλλογο Νοσηλευτών Αρκαδίας, με οδοντιάτρους, φυσιοθεραπευτές και άλλους εθελοντές, προσπαθώντας να υποστηρίξει τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βιώνουν την υφιστάμενη οικονομική κρίση.

Το Κοινωνικό Ιατρείο θα στεγαστεί σε χώρο του Δημαρχείου και θα στελεχωθεί από εθελοντές γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν εκφράσει την επιθυμία να προσφέρουν  τις υπηρεσίες τους.

 

 

 

Κοινωνικό Φροντιστήριο

Με σκοπό τη μαθησιακή υποστήριξη μαθητών που αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, ο Δήμος Τρίπολης, με τη συνεργασία του Συλλόγου Ιδιοκτητών ξένων γλωσσών και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για τη δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί σε παιδιά απόρων οικογενειών η ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα τα οποία θα επιλεγούν με κριτήρια που θέτει η υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου.

 

 

 

 

Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε άτομα που δεν δύνανται να αυτοεξυπηρετηθούν. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και άτομα με κινητικές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες με προτεραιότητα σε άτομα χαμηλού εισοδήματος. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τρίπολης, παρατάθηκε και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2013.

 

 

Λειτουργία ξενώνα κακοποιημένων γυναικών

Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου: «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας» υλοποιείται πρόγραμμα λειτουργίας ξενώνα για τη στήριξη κακοποιημένων γυναικών.

Ο ξενώνας, θα παρέχει υπηρεσίες ασφαλούς φιλοξενίας-διαμονής για γυναίκες θύματα βίας και των παιδιών τους και θα συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των παιδιών τους

 

 

 

ΚΑΠΗ Δήμου Τρίπολης

Ο Δήμος Τρίπολης στηρίζει την Τρίτη ηλικία και πραγματοποιεί δράσεις που στόχο έχουν να γνωρίζονται τα μέλη μεταξύ τους, να περνούν δημιουργικά και ευχάριστα το χρόνο τους και με αυτό τον τρόπο να συσφίγγονται οι σχέσεις μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται εκδρομές αλλά και δραστηριότητες όπως χορός, ζωγραφική, χορωδία και πληροφορική, ενώ οι δημιουργικές αυτές δραστηριότητες συμπληρώθηκαν από προγράμματα αλληλοβοήθειας και φυσικοθεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια περίοδος από τη λειτουργία της κατασκήνωσης είναι αφιερωμένη στα μέλη του ΚΑΠΗ.

 

 


 

Οικονομική βοήθεια

Ο Δήμος Τρίπολης αποδεικνύει έμπρακτα  το κοινωνικό του πρόσωπο προσφέροντας οικονομική ενίσχυση σε δημότες που έχουν ανάγκη. Μέχρι σήμερα έχει προσφέρει σε συμπολίτες μας περίπου 100.000€ δίνοντάς τους μια μικρή βοήθεια στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

 

 

 

Διανομή τροφίμων

Στα πλαίσια του προγράμματος «ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.», ξεκίνησε από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρίπολης η διανομή τροφίμων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τρίπολης.

 

 

 

Ένας σύγχρονος Δήμος έχει ανάγκη από ένα πραγματικά ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο και αυτό το πρόσωπο παρουσιάζει ο Δήμος Τρίπολης.

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη