Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Γορτυνίας

Το τριήμερο των Αποκριών, καταμεσής του Μάρτη που, «πότε κλαίει και πότε γελάει», θα γιορτάσει και η Γορτυνία την Ελληνική Αποκριά και θα προσφέρει χαρά και ψυχαγωγία στους ντόπιους και στους επισκέπτες. Υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας, σε πολλά χωριά της Γορτυνίας οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι ενώσεις επαγγελματιών, οι τοπικές κοινότητες, θα οργανώσουν ποικίλες αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Στην Δημητσάνα, το βράδυ της Κυριακής των Αποκριών 17 Μαρτίου 2013 θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη παρέλαση με τραγούδια, χορούς και δώρα. Στο τέλος της παρέλασης θα γίνει το «Κάψιμο του Μακαρονά», ένα παλιό έθιμο, όπου ο γεμισμένος με Δημητσανίτικο μπαρούτι Μακαρονάς, καίγεται θεαματικά στο κέντρο της πόλης. Ακολουθεί μεγάλο γλέντι με παραδοσιακή μουσική.
Νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής, στην πλατεία της Στεμνίτσας, θα πραγματοποιηθούν αποκριάτικα δρώμενα, όπου μετά τον περσινό γάμο του Κουτρούλη, θα γιορταστούν τα βαφτίσια του πρωτότοκου γιου του με νονό τον Πάνα, με κατσίκια, κουδούνια και αυτοσχέδια κοστούμια, ενώ θα προσφέρεται κέρασμα με τσουκαλόκαυτο (βραστό κρασί με πιπέρι και ζάχαρη).
Το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, θα γίνει ξανά εορταστική εκδήλωση στην πλατεία της Στεμνίτσας με ζεστή φασολάδα, λαγάνα και σπιτικά νηστίσιμα γλυκά της παράδοσης.
Με αποκριάτικη ατμόσφαιρα και χαρούμενες μουσικές θα γιορτάσει η Βυτίνα, ενώ στα διπλανά χωριά Καμενίτσα και Νυμφασία θα ξεδιπλωθούν αποκριάτικοι χοροί και γλέντια.
Στα Τρόπαια θα απολαύσουν όλοι μυρωδιές της Αποκριάς με ψήσιμο και γλέντι, στην δε Κοντοβάζαινα το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαρτίου, αποκριάτικη εκδήλωση με μεταμφιέσεις, χορό και διασκέδαση.
Τα πανέμορφα Λαγκάδια και το καταπράσινο Βαλτεσινίκο θα γιορτάσουν με αποκριάτικη ατμόσφαιρα και υπέροχες τοπικές νοστιμιές, ενώ στο Πράσινο την Καθαρά Δευτέρα παραδοσιακά κούλουμα και πέταγμα χαρταετού.
Άρωμα Αποκριάς την Κυριακή και στην Ηραία, όπου στο Πυρί προβλέπεται ξεφάντωμα και γλέντι για μικρούς και μεγάλους με αποκριάτικους παραδοσιακούς μεζέδες και πολύ μουσική, ενώ στην Κοντοβάζαινα ο Σύλλογος διοργανώνει αποκριάτικο χορό το Σάββατο.
Ο Δήμος Γορτυνίας σας περιμένει όλους και όλες, μικρούς και μεγάλους για να διασκεδάσουμε παρέα και να απολαύσουμε την φύση και τις ομορφιές της, σε όλα τα όμορφα χωριά μας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη