ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ‏


Τη διατήρηση του 60% των θέσεων εργασίας, ζητά ο Πρόεδρος και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου.

 

 

Την παρέμβασή του κάνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη και σε αρμόδιους φορείς, για την τροποποποίηση του όρου διατήρησης του προσωπικού στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» και «Πράσινη Επιχείρηση». Την πρόταση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας υποστηρίζει με δική του παρέμβαση και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κ. Μίχαλος.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι τυχόν διαθέσιμοι πόροι που υπάρχουν γι’ αυτές. Πολλές ΜΜΕ εντάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε προγράμματα του ΕΣΠΑ προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν έναν αναγκαίο εκσυγχρονισμό για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον εντεινόμενο ανταγωνισμό και να βελτιώσουν όσο το δυνατόν την ανταγωνιστικότητά τους. Βέβαια, αυτές οι εντάξεις έγιναν πριν τις «χτυπήσει» τόσο έντονα η κρίση και με όρους που πλέον απέχουν δυστυχώς πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι ΜΜΕ.

Για τους λόγους αυτούς απευθυνόμαστε σε εσάς με το αίτημα για την τροποποίηση ενός από τους επαχθέστερους όρους, σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες, που υπάρχει σε διάφορα προγράμματα και επί του προκειμένου αναφερόμαστε στα προγράμματα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» και «Πράσινη Επιχείρηση», στα οποία έχουν ενταχθεί πανελλαδικά πολλές επιχειρήσεις. Απαιτεί λοιπόν το πρόγραμμα «να διατηρήσουν οι επιχειρήσεις τον μέσο όρο των θέσεων εργασίας των ετών 2010/2011 για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου». Καταλαβαίνετε ότι αυτός ο όρος τέθηκε τρία χρόνια πριν με δεδομένο εντελώς διαφορετικές συνθήκες και η τήρησή του σήμερα καθίσταται από δυσχερής έως αδύνατη, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εγκεκριμένες επιχειρήσεις να σκέπτονται να εγκαταλείψουν την υλοποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων τους. Αυτό συνεπάγεται απώλεια ενός χρηματοδοτικού εργαλείου γι’ αυτές σε εποχές που δεν υπάρχουν άλλα χρηματοδοτικά μέσα διαθέσιμα, αλλά και απώλεια ενός μεγάλου ποσοστού πόρων του ΕΣΠΑ, τα οποία θα μείνουν αδιάθετα και αναξιοποίητα, όταν ήδη το θέμα της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ είναι σε δύσκολη φάση. Επιπλέον, η υλοποίηση αυτών των επενδυτικών σχεδίων θα τονώσει και τις τοπικές αγορές, κάτι που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη αυτήν την εποχή.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την παρέμβασή σας, όχι για την κατάργηση, αλλά για την τροποποίηση του σχετικού όρου, προκειμένου να καταστεί ανεκτός και εφαρμόσιμος για τις επιδοτούμενες επιχειρήσεις. Ζητούμε συγκεκριμένα να προβλέπεται η διατήρηση του 60% των θέσεων εργασίας του μέσου όρου των ετών 2011-2012 για διάστημα ενός έτους μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου, δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις πρόκειται εντός του 2013 να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και άρα μπορούν να κάνουν έναν προγραμματισμό του προσωπικού τους για το χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, με βάση τα πρόσφατα δεδομένα και όχι τα δεδομένα του 2010, που όπως ξέρετε είναι πλέον εκτός πραγματικότητας.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στα καινούρια προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν υπάρχει καν η πρόβλεψη για τη διατήρηση του προσωπικού που υπήρχε στα προγράμματα στα οποία αναφερόμαστε, προφανώς λόγω κατανόησης όλων όσων αναφέρουμε παραπάνω. Αυτό εμπεριέχει και τον κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα εν λόγω προγράμματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους όρους περί διατήρησης προσωπικού να σκέφτονται να απενταχθούν από αυτά και να υποβάλουν νέες προτάσεις στα καινούρια προγράμματα. Αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό και για τα προγράμματα αυτά, αλλά και για τα νέα, καθώς θα αυξήσει πολύ τον αριθμό των προτάσεων και συνεπώς τις πιθανότητες να εγκριθεί κάποια πρόταση.

Το ζήτημα, κύριε Υπουργέ, είναι πολύ σημαντικό και είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε υπόψη τα όσα σας αναφέρουμε και θα κάνετε δεκτό το αίτημά μας, καθώς στόχος όλων μας είναι η υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων επενδυτικών σχεδίων από τις ΜΜΕ και η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, ως μία μικρή διέξοδος στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Με εκτίμηση,

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ

 

 

Η παραπάνω παρέμβαση κοινοποιήθηκε:

  1. Υφυπουργό ΕΣΠΑ,  κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη
  2. Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο
  3. Κ.Ε.Ε.Ε.
  4. Επιμελητήρια Ελλάδας
  5. ΕΦΕΠΑΕ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη