Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος  Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε στο 1ο ετήσιο Συνέδριο πού διοργάνωσε ο σύνδεσμος βιοκαυσίμων και βιομάζας Ελλάδας (Σ.ΒΙ.Β.Ε.), ο θεσμικός εκπρόσωπος του ελληνικού κλάδου παραγωγής και διάθεσης ανανεώσιμων βιοκαυσίμων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής  με θέμα «Βιοκαύσιμα: Με το βλέμμα στραμμένο στο 2020» , το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013 στην Αθήνα.

Στο συνέδριο μετείχαν ο κος Ασημάκης Παπαγεωργίου Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο κος Μάξιμος Χαρακόπουλος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κος Σωτήρης Φώλιας πρόεδρος Δ.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε., διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστήμονες, επιχειρηματίες ,δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας, Υπουργείων, Ερευνητικών Οργανισμών καθώς και ένας μεγάλος αριθμός στελεχών επιχειρήσεων που προέρχονται από διάφορους τομείς του κλάδου.

Στην Ελλάδα επιχειρείται μέσα από το 1ο Συνέδριο η αποτύπωση του πλαισίου της λειτουργίας του κλάδου καθώς και οι τάσεις και οι προοπτικές στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η αναζήτηση αλλά και η διατύπωση πολιτικών για την υγιή ανάπτυξη του κλάδου με εξωστρέφεια και με εστίαση στην καινοτομία, η ενδελεχής εξέταση των ιδιαιτεροτήτων  καθώς και η ανασκόπηση και η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων του κλάδου στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η θεματολογία του συνέδριου ήταν ποικίλη και κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων συμπεριλαμβάνοντας τις εξής ενότητες:

§  Το παρόν και το μέλλον των Βιοκαυσίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη

§   Αγροτική Ανάπτυξη και Αειφορία

§  Αγορά Βιoκαυσίμων στην Ελλάδα: Τάσεις και Προοπτικές

§  Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς

 

Επίσης παρουσιάστηκαν τα μειονεκτήματα και οι αδυναμίες των βιοκαυσίμων της 1ης γενιάς και συγχρόνως  η απαλοιφή των μειονεκτημάτων αυτών μέσω  των βιοκαυσίμων της  2ης και 3ης γενιάς, τα οποία ακολουθούν τα κριτήρια αειφορίας, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ουσιαστική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Προτεραιότητα και στόχος της ενεργειακής πολιτικής είναι η εξεύρεση, η εξασφάλιση και η διαχείριση ενεργειακών πόρων, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής, ομαλή, αδιάλειπτη και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, σε όλη της την επικράτεια, και με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους πολίτες. Προσφέρονται αμέτρητες ευκαιρίες στους επενδυτές να λάβουν πρώτες ύλες και να επωφεληθούν από την  τιμή αγοράς της παραγόμενης ενέργειας (feed-in tariffs)

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον  τομέα ενέργειας της χώρας. Στις ΑΠΕ περιλαμβάνονται και τα βιοκαύσιμα τα οποία παράγονται από τη βιομάζα, το εθνικό μας καύσιμο, και θεωρούνται ισχυροί και σημαντικοί παράγοντες  της αγοράς με προοπτικές ανάπτυξης.  Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος στην  ενέργεια και την οικονομική στήριξη από Ε.Ε. και την Ελληνική κυβέρνηση, η αγορά βιομάζας αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά.

Μέσα από την παραγωγή βιοκαυσίμων της  2ης γενιάς, αξιοποιούνται τα φυτικά έλαια, τα μαγειρικά-ζωικά λίπη, τα τηγανέλαια, τα οποία σήμερα δυστυχώς καταλήγουν στις θάλασσες και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντολογικά προβλήματα.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, συμμετέχει στις επικαιροποιήσεις του θεσμικού πλαισίου και διατυπώνει προτάσεις για ενιαία εθνική πολιτική για το κλίμα. Δέχεται την παραγωγή των βιοκαυσίμων και των άλλων προϊόντων, κυρίως από βιομάζα, υπολείμματα, περιττώματα ζώων, απορρίμματα, υγρά και στερεά απόβλητα και όχι από φυτικές παραγωγές, οι οποίες ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η παραγωγή των βιοκαυσίμων δημιουργεί περισσότερες  θέσεις εργασίας από οποιαδήποτε άλλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ). Οι αναγκαίες πρώτες ύλες αφθονούν στη περιφέρεια μας. Είναι ογκώδης και εύκολη η διαθέσιμη πρώτη ύλη του τηγανέλαιου από τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά. Η αξιοποίηση τους προσφέρει δυνατότητες για ενεργειακή έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία. Εξάλλου η αύξηση του ποσοστού της χρήσης βιοκαυσίμων, τα οποία παράγονται από βιομάζες,  στο 10% μέχρι το 2020, δημιουργεί μια δυναμική μεγάλου μεγέθους και αντίστοιχη με αυτή, η οποία δημιουργείται από την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, από αντίστοιχες βιομάζες. Ακόμη τα οφέλη από την πλήρη αξιοποίηση του κλάδου της βιομάζας είναι πολλαπλά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά.    

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρείται «προνομιακή περιοχή» καθώς έχει επιτύχει να δημιουργήσει ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον και έχει σαφή  βούληση για εφαρμογή προτάσεων και δράσεων, πρωτοποριακού χαρακτήρα, οι οποίες  έχουν στόχο την ανάπτυξη σε ένα φιλικό προς τη φύση περιβάλλον.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη