Ο Φορέας Διαχείρισης επισκέπτεται σχολεία της προστατευόμενης περιοχής


Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού, στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 8 Μαρτίου 2013 πραγματοποίησε επισκέψεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός της προστατευόμενης περιοχής. Το προσωπικό του τμήματος πληροφόρησης επισκέφθηκε συνολικά επτά (7) σχολικές μονάδες και ενημέρωσε πάνω από 450 μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα Δημοτικά Σχολεία Άστρους, Μελιγούς, Καστρίου, Αγίου Πέτρου και Καρυών Λακωνίας, στο Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού και στο Γενικό Λύκειο Άστρους. Οι παρουσιάσεις στα σχολεία αφορούσαν θέματα σχετικά με την πλούσια βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής, τις περιοχές απολύτου προστασίας, τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης, την μεγάλη σπουδαιότητα του υγροτόπου Μουστού για τα μεταναστευτικά και διαχειμάζοντα πουλιά και την οικολογική αξία του δάσους με δρυπώδη άρκευθο (δενδρόκεδρο) στη μονή Μαλεβής. Επίσης τονίστηκε η μεγάλη σημασία του δασικού οικοσυστήματος του Πάρνωνα, το γεωμορφολογικό ενδιαφέρον του φαραγγιού του Δαφνώνα στο Λεωνίδιο καθώς και η ύπαρξη και διατήρηση της τσακώνικης διαλέκτου που αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής. Στο τέλος κάθε παρουσίασης προβλήθηκαν βίντεο στα οποία ο φορέας διαχείρισης έχει καταγράψει σπάνια και απειλούμενα θηλαστικά όπως είναι η βίδρα και το τσακάλι τα οποία οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενθουσιασμό.

Έως τη λήξη του σχολικού έτους, ανάλογες επισκέψεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται από τον φορέα διαχείρισης με στόχο την περιβαλλοντική ενημέρωση και αφύπνιση των μαθητών πάνω σε θέματα που αφορούν την προστασία και τη διατήρηση της φύσης και της άγριας ζωής.

 

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Πληροφορίες:  Αρβανίτης Διαμαντής

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025 

Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη