ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ , ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ.Σ. ΠΕΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 15-04-2013‏


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013, στην  αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τρίπολης,  η  3η  του 2013,  συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔ Πελοποννήσου, κατά το οποίο συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και οι σημαντικότερες αποφάσεις που πάρθηκαν έχουν ως ακολούθως:

 

1) Διαχείριση απορριμμάτων-Λειτουργία ΦΟΔΣΑ

 

Το Δ.Σ. εκφράζει τη συμπαράστασή του προς το Δήμο και τους πολίτες της Τρίπολης & Ερμιονίδας για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και δύο μήνες με τα απορρίμματα.

Το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Τρίπολη αλλά και σ΄όλη την Πελοπόννησο αποδεικνύει την έλλειψη κάθε στρατηγικής και σχεδιασμού από αυτούς που έχουν αυτή την ευθύνη και επιπλέον διαχειρίζονται τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ ζητεί να προχωρήσουν επιτέλους γρήγορα οι διαδικασίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τους Δήμους (στο χρόνο μέχρι την ολοκληρωτική διαχείριση) με τη διαδικασία της ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και δεματοποίησης και χρηματοδότηση του εξοπλισμού από το ΕΠΕΡΑΑ.

 

2) Προβλήματα που δημιουργούνται από την παραβατικότητα μερίδας αθιγγάνων

 

Η οικονομική κρίση και η αποδυνάμωση της αστυνομίας στην Πελοπόννησο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αλλά και της μετακίνησης αστυνομικών στην Κόρινθο, για τη φύλαξη του κέντρου παρανόμως εισελθόντων στη χώρα μεταναστών, έχει οδηγήσει στην αύξηση γενικά της παραβατικότητας και ιδιαίτερα της παραβατικότητας των αθιγγάνων.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ ζητεί:

1.     Την ενίσχυση Αστυνομικής Δύναμης στους Νομούς με πρόβλημα και τη συγκρότηση και λειτουργία Ειδικού Τμήματος με έδρα στο Δήμο Μεσσήνης για το Νομό Μεσσηνίας και σε άλλους Νομούς με ανάλογο πρόβλημα,

2.     Την υλοποίηση αποφάσεων που λήφθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών με συντονιστή το Γ. Γ. του ΥΠΕΣ κ. Συρίγο, την περίοδο των Χριστουγέννων,

 

3.     Την έκφραση και υλοποίηση συγκεκριμένης στρατηγικής από την  Κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αθιγγάνων (Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ.λ.π.).

 

3) Επιθέσεις και καταγγελίες κατά του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαφθορά και την αδιαφάνεια

 

Το Δ.Σ.  της ΠΕΔ ψήφισε τα παρακάτω:

Η μεθοδευμένη και στοχευμένη επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο θεσμός της Τ.Α.  και οι αιρετοί είναι άδικη και ανήθικη.

Οι μεμονωμένες περιπτώσεις διαφθοράς αιρετών που καταδικάζουμε απερίφραστα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για διαπόμπευση όλων των αιρετών.

Οι ακρότητες και οι υπερβολές όχι μόνον δεν βοηθούν, αντίθετα ναρκοθετούν την συνοχή των κοινωνιών μας, σε μια πολύ δύσκολη εποχή, όπως είναι η σημερινή. Βεβαίως και οι επίορκοι πρέπει να τιμωρούνται όταν αποδεδειγμένα υπάρχει δόλος ή βαριά αμέλεια. Όμως η φυσική εξόντωση των Δημάρχων σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα των συμπολιτών μας, ούτε της χώρας μας.

Οφείλουμε λοιπόν, εμείς, οι αιρετοί πρώτοι απ’ όλους να θωρακίσουμε τον θεσμό από τις άδικες επιθέσεις και μέσω των συλλογικών οργάνων να προστατέψουμε το αυτοδιοίκητο αλλά κυρίως την αξιοπρέπεια, τόσο την δική μας όσο και των εργαζομένων στους Δήμους.

Οφείλουμε να δώσουμε σαφείς και πειστικές απαντήσεις στις κοινωνίες μας, στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στην πολιτεία.

Αιτούμεθα τη διοργάνωση έκτακτου συνέδριου από την ΚΕΔΕ με θέμα: «Επιθέσεις και καταγγελίες κατά του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαφθορά και την αδιαφάνεια»

 

4) Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς (Ε.Α.Π.)

 

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Μπούρας Παναγιώτης, ο εισηγητής τους θέματος, ανέφερε  ότι με τη νέα Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β /Φ.5.179/οικ. 2284/22-2-2013  του Υπουργού ΠΕΚΑ, η οποία αφορά στον τρόπο διαχείρισης του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου, γνωστού ως «λιγνιτόσημο», τείνει να παγιωθεί η αδικία που υφίσταται ο Δήμος Μεγαλόπολης, όπως και οι λοιποί δικαιούχοι Δήμοι των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας, στην επικράτεια των οποίων λειτουργούν θερμικοί λιγνιτικοί σταθμοί.

Με καταφανή καταστρατήγηση του άρθρου 20 του Ν. 2446/1996, ένας αποκλειστικά τοπικός ανταποδοτικός πόρος, ο οποίος επιβάλλεται για ειδικούς σκοπούς (κυρίως τοπικής ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος), αποδίδεται σε διευρυμένες διοικητικές οντότητες (Περιφέρειες), αποκλείοντας την τοπική κοινωνία να το διαχειρίζεται μέσα από τους θεσμοθετημένους φορείς αντιπροσώπευσής τους (Δήμοι).

Η υπόθεση της διαχείρισης του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου αποτελεί ίσως μοναδική περίπτωση στην κείμενη νομοθεσία που διέπει τα οικονομικά του πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπου υπάρχει ειδικός πόρος που αποδίδεται και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται μια «κηδεμόνευση» του πρώτου βαθμού από το δεύτερο, μέσα από το έωλο «επιχείρημα» ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαχειριστεί αυτόν τον Πόρο αρτιότερα και αποτελεσματικότερα, σε σχέση με τους ενεργειακούς Δήμους, για το καλό του Δήμου Μεγαλόπολης και των λοιπών δικαιούχων Δήμων των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ ομόφωνα αποφάσισε:

  1. Την υιοθέτηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης καθώς και  την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Ενεργειακών Δήμων και ζητεί η  διαχείριση του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου (Ε.Α.Π.) να γίνεται από τους ενεργειακούς Δήμους,

 

  1. Την υποβολή αιτήματος  στην ΚΕΔΕ για συζήτηση αυτού του θέματος στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

 

5) Διοικητικά-Οικονομικά θέματα-Ορισμός εκπροσώπων της ΠΕΔ σε επιτροπές Νομαρχιακού Επιπέδου

 

Τέλος, με ομόφωνες αποφάσεις εγκρίθηκαν τα διοικητικά και οικονομικά θέματα και ορίστηκαν εκπρόσωποι της ΠΕΔ με τους αναπληρωτές τους σε Επιτροπές Νομαρχιακού Επιπέδου.

 

 

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου

 

Παναγιώτης Νίκας

Δήμαρχος Καλαμάτας

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη