ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Δήμο Τρίπολης με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης‏


 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Δήμο Τρίπολης με απόφασή του, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μετά το σχετικό αίτημα του Δήμου και την εξουσιοδότηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 

Την κήρυξη του Δήμου Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας απόφασης.

Για  λόγους:

·         Προστασίας της δημόσιας υγείας κατοίκων και επισκεπτών, λόγω της συνεχούς συσσώρευσης στερεών αποβλήτων σε διάφορα κατοικημένα σημεία του Δήμου.

·         Προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης από επικίνδυνη ρύπανση.

και διότι:

·         Η κατάσταση έχει λάβει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης.

·         Eξακολουθούν να παραμένουν συσσωρευμένοι όγκοι αστικών αποβλήτων που συνεχώς αυξάνονται.

·         Η συνέχιση της μη αποκομιδής των απορριμμάτων παίρνει πλέον σοβαρές και επικίνδυνες,  για τη δημόσια υγεία,  διαστάσεις λόγω του μεγάλου χρόνου παραμονής στους δρόμους και εκτός κάδων.

·         Το πρόβλημα θα ενταθεί με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη εντόμων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία, καθώς και την προσέλκυση τρωκτικών.

·         Στην  περαιτέρω μεγέθυνση του προβλήματος συμβάλει ο διασκορπισμός των απορριμμάτων από τα αδέσποτα ζώα και τυχόν αλλαγή των καιρικών φαινομένων (βροχή, άνεμος) που μπορεί να τα παρασύρουν κατά μήκος των οδών και να προκαλέσουν φραγή των φρεατίων με αποτέλεσμα την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων.

Η κήρυξη αυτή θα επιτρέψει την άμεση αποκομιδή, προσωρινή αποθήκευση και την μεταφόρτωση των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να ορισθεί από το Δήμο Τρίπολης συγκεκριμένος χώρος για την προσωρινή αποθήκευση και τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων, ο οποίος χώρος πρέπει να έχει τις ελάχιστες επιπτώσεις  στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

β) Να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας στο χώρο προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης.

γ) Πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και η αποκατάσταση του αναφερόμενου χώρου είναι ευθύνη του Δήμου Τρίπολης.

Επισημαίνουμε :

·         Την υποχρεωτική πλύση των κάδων και των σημείων (πεζοδρόμια-δρόμοι κ.λ.π.) που έχουν εναποτεθεί και συσσωρευτεί μέχρι τώρα τα απορρίμματα και την απολύμανση αυτών καθώς και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

·         Τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.

·         Να δοθεί προτεραιότητα στους χώρους των νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημόσιες υπηρεσίες, κ.λ.π.

·         Την επίσπευση διαδικασιών για την άμεση αδειοδότηση και λειτουργία Σταθμού Μεταβατικής Διαχείρισης Απορριμμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ.

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη