ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ενάντια στην κρίση η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου


Ως το νέο όχημα, το σύγχρονο εργαλείο, το οποίο έρχεται να καλύψει το έλλειμμα πολιτικής που υπήρχε, όσον αφορά την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, χαρακτήρισε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τη σύστασή της και στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτριος Μελάς και ο κ. Γεώργιος Πίττας εκ μέρους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος  και η οποία έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013.

«Δεν θα πρέπει να γελιόμαστε ότι την κρίση και το μέλλον θα τα αντιμετωπίσουμε με τα ίδια εργαλεία του παρελθόντος, αντίθετα γρήγορα θα πρέπει να αντιληφθούμε την ανάγκη υποστήριξης νέων εργαλείων, όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί μονόδρομο, καθώς μέσω αυτής θα διαμορφωθεί η συγκεκριμένη και σύγχρονη αντίληψη για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, δημιουργείται cluster συνεργειών σε μια νέα κατεύθυνση ενσωμάτωσης εμπορικών δραστηριοτήτων εστίασης, τυποποίησης και τουριστικών καταλυμάτων και για πρώτη φορά επιχειρείται μια συντονισμένη και δυναμική παρέμβαση στην αγορά. Είναι επίσης η πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, που υπάρχει μια ομπρέλα κάτω από την οποία γίνεται αυτή η προσπάθεια, και αυτή δεν είναι άλλη από το brand «Πελοπόννησος», το οποίο τώρα δομείται και στο οποίο τα αγροτικά προϊόντα είναι άρρηκτα δεμένα με τον τουρισμό.

«Οι συνέργειες αυτές, μάλιστα, υπακούουν στη λογική των επενδύσεων μικρής κλίμακας, με άμεση ωστόσο απόδοση, που τόσο ανάγκη έχουμε. Η αύξηση του αγροτικού τομέα κατά 10-15%, η οποία είναι εφικτή με μικρές διορθωτικές κινήσεις, μπορεί να επηρεάσει θετικά το ΑΕΠ κατά 7-8%. Αντίθετα οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις για μεγάλα επενδυτικά σχέδια δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες καθώς, στην καλύτερη περίπτωση, θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά από μια πενταετία» δήλωσε ο κ. Τατούλης.

Η προσπάθεια για προώθηση του προϊόντος, θα πρέπει σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, να αποβάλλει τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, ότι μπορεί δηλαδή να γίνει χωρίς κόστος. «Για να προωθηθούν τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα, είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε προβλέψει μέσω της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, ένα σημαντικό ποσό για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, όπως άλλωστε κάναμε και για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος».

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στις άμεσες ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κατάρτιση του «Καλαθιού Πελοποννησιακών Προϊόντων», μέρος της οποίας αποτελεί και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, για την πρόοδο που σημειώνεται στη δημιουργία του Δημοπρατηρίου, το οποίο και χαρακτήρισε το χρηματιστήριο των αγροτικών προϊόντων που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία και στον παραγωγό και θα μειώσει την τιμή στον καταναλωτή. Αναφορά έγινε και στο Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν δωρεάν και το οποίο θα αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων της Πελοποννήσου και συνάμα το εχέγγυο ποιότητας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην ενσωμάτωση των βασικών αρχών της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020, ήτοι της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης, οι οποίες θα αποτελούν και τα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας των προτεινόμενων σχεδίων. Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας θα επικεντρωθεί και στη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και σε συνδυασμό με σύγχρονο management, μέσω της σύμπραξης αυτής, θα τους προσδώσουν ιδιαίτερη δυναμική.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τατούλης έθιξε και το επισιτιστικό πρόβλημα το οποίο «θα αποτελέσει το κυρίαρχο πολιτικό πρόβλημα για τα επόμενα 30 χρόνια σε διεθνές επίπεδο και το οποίο καταδεικνύει το έλλειμμα των πολιτικών των ΚΑΠ που εφαρμόστηκαν για πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με αποτελέσματα τη συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας και την ερημοποίηση αγροτικών περιοχών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την απάντηση στα προβλήματα της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής μπορεί να τη δώσει η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας στη θέση των Περιφερειών ώστε το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα των συγχρηματοδοτούμενων πόρων να είναι πολυταμειακό και πολυτομεακό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Μελάς, στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου «δράση με στρατηγική προοπτική» και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δυναμική ανταπόκριση των φορέων και των παραγωγών στην πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το επίπεδο ωριμότητάς της, αλλά και εξέφρασε την ευχή οι σταθερές αυτές βάσεις να ενδυναμωθούν στο μέλλον.

Αναφορά στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Πελοποννήσου έκανε ο κ. Μελάς, τα οποία χαρακτήρισε «πνευματική ιδιοκτησία της Ελλάδας συνυφασμένη με premium ποιότητα» και η οποία θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, μην επιτρέποντας ποτέ την παραμικρή αμφισβήτησή τους. Ειδικότερα για το ΠΟΠ Καλαμάτας για το ελαιόλαδο, ο κ. Μελάς δήλωσε ότι το ΥΠΑΑΤ εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία επέκτασής του στο σύνολο του Νομού Μεσσηνίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί δεν θα γίνουν δεκτές. Ανακοίνωσε τέλος την κατάθεση τροπολογίας που θα αφορά τις ομάδες παραγωγών με στόχο να λυθούν παθογένειες και να εναρμονιστεί το Ελληνικό δίκαιο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά και την επικείμενη λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε θετική κίνηση τη δημιουργία του Ταμείου αυτού, επεσήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος τελμάτωσης των διαθέσιμων κεφαλαίων, όπως έχει γίνει με το ΕΤΕΑΝ.

Ο κ. Πίττας, εκ μέρους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την καθιέρωση του Ελληνικού πρωινού με εξειδίκευση ανά γεωγραφική περιοχή, όπως το Ελληνικό Πρωινό Πελοποννήσου, αλλά και την ανάγκη συνδυασμού της αγροτικής παραγωγής με την υψηλή γαστρονομία και με σύγχρονους τρόπους προώθησης, ούτως ώστε αυτά να αποκτήσουν την απαιτούμενη υπεραξία. Ως ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτήρισε ο κ. Πίττας τις συνέργειες στο επίπεδο της παραγωγής με τα εμπορικά δίκτυα και για το κομμάτι της προβολής των προϊόντων αυτών.

Εκ μέρους του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου ο κ. Λαμπρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται ένα ενιαίο brand, αυτό της Πελοποννήσου, και μια κοινή στρατηγική με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, επιμελητηρίων, ανεξάρτητοι παραγωγοί, καθώς και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν περαιτέρω και να συμμετάσχουν στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2713601105 και στo email regionoffice.ppel@gmail.com .

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη