ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Τη δημιουργία νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με τη μορφή fund ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην κοινή εκδήλωση «Peloponnese: Open for Business” με την Καναδική Πρεσβεία και το Invest in Greece


Πιλότο της χώρας στην προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης για την προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων που θα συντελέσουν αποφασιστικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, χαρακτήρισε την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση “Peloponnese: Open for Business” που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά και τον Οργανισμό Invest in Greece την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι πρέσβεις της Αργεντινής, της Κροατίας και των Φιλιππίνων, εμπορικοί ακόλουθοι και εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Εσθονίας, της Πολωνίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Σερβίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Ταϊπέι, της Νότιας Αφρικής, της Ινδονησίας, της Μολδαβίας, της Ιορδανίας, του Μεξικό, της Ισπανίας, της Κύπρου, του Ιράκ, του Καζακστάν, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης τόνισε την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας σε ότι αφορά την οικονομία, με βασική αρχή τη μόχλευσή της μέσω των επενδύσεων, και εξήρε την κοινωνική συναίνεση σε αυτό το σκοπό που αποτελεί ήδη πραγματικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα κ. Robert Peck εξήρε το επίπεδο των σχέσεων των δύο λαών και ιδιαίτερα με την Πελοπόννησο, απ’ όπου μάλιστα προέρχονταν και οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες, από τη Λακωνία και την Αρκαδία. Χαρακτήρισε τη «Μυθική Πελοπόννησο» μοναδική αναπτυξιακή και επενδυτική ευκαιρία, ενώ στάθηκε ειδικά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, τη μελέτη μετατροπής του οποίου την έχει ολοκληρώσει Καναδική εταιρεία και η οποία παρουσιάστηκε (επισυνάπτεται η παρουσίαση) κατά την εκδήλωση από τον διευθυντή της εταιρείας κ. Antulio Richetta. Ο κ. Peck σημείωσε επίσης ότι η περιφερειοποίηση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επένδυση στην καινοτομία, συνιστούν θετική εξέλιξη για τη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών.

Ο Περιφερειάρχης  Πελοποννήσου στην τοποθέτησή του ανάλυσε την πολιτική θέση της Περιφέρειας, δηλώνοντας ότι «Ευθύνη μας είναι να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις στις υποδομές ούτως ώστε να επιτύχουμε την κινητικότητα της οικονομίας μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και πρόσθεσε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προς αυτό το σκοπό. «Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη των τελευταίων δεκαετιών, γιατί για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν εξουσίες και αρμοδιότητες από το κέντρο στις νεοσύστατες αιρετές Περιφέρειες. Αυτό έγινε μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου ενώ η κεντρική κυβέρνηση, λόγω της οικονομικής κρίσης και τη κατάπτωσης της δημόσιας εικόνας, θα πρέπει να εστιάσει στα δημοσιονομικά ζητήματα, οι Περιφέρειες μπορούν, αναπτύσσοντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, να οδηγήσουν σε αναπτυξιακή πορεία τη χώρα με μεγαλύτερη αξιοπιστία και αποφασιστικότητα, αλλά και μικρότερο κόστος».

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου με τη μορφή fund και τη δυνατότητα εξέλιξης σε επενδυτική πλατφόρμα. Το ταμείο αυτό θα έχει σημείο αναφοράς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στόχο να προσελκύσει, ελεύθερα και με ασφάλεια, το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης την ανάγκη της πολιτικής υπέρβασης και μετουσίωσής της σε πολιτική πρακτική, φέρνοντας ως παράδειγμα το πολιτικό εγχείρημα των περιφερειακών εκλογών στην Πελοπόννησο, όπου πραγματοποιήθηκε ένα πολιτικό άλμα από ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, με κοινά κίνητρα ωστόσο, και το οποίο υιοθετήθηκε σε εθνικό επίπεδο δύο χρόνια μετά.

«Μεσσίες δεν υπάρχουν» δήλωσε επίσης ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι όραμα και σχέδιο για να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες της διεθνούς κοινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε στον ανταγωνισμό μεταξύ των Περιφερειών, όχι όμως με μια μονολιθική προσέγγιση, αλλά με έμφαση στις νέες ιδέες και στην εφαρμογή της έρευνας και της καινοτομίας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Καναδά με την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Πελοπόννησο, οι οποίες συμπληρώνουν φέτος 70 χρόνια, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και ότι συνιστούν μια έμπρακτη φιλία των δύο χωρών. Από τη μια πλευρά, η διακρατική συμφωνία για την αντιμετώπιση της διπλής φορολογίας και της φοροδιαφυγής, είναι μια σημαντική εξέλιξη ενόψει του επικείμενου ελεύθερου εμπορίου του Καναδά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απ’ την άλλη, η κύρωση το 2013 από την Ελλάδα της συμφωνίας για την κινητικότητα των ανθρώπων, ηλικίας 22-35 ετών, για 12 μήνες, σφυρηλατούν την κοινωνική συνεργασία των δύο πλευρών.

«Πιστεύουμε ιδιαίτερα στην ομογένεια, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα και στην προσέγγιση των δύο λαών, αλλά και στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση» ανέφερε επίσης ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «χρέος μας είναι να μετουσιώσουμε τον ενθουσιασμό και την αγάπη αυτών των ανθρώπων για την πατρώα γη σε πράξη».

Ο Καναδάς επίσης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα, αν αναλογιστεί κανείς τις επιδόσεις του, όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών, τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση της διεθνούς κατάταξης όσον αφορά την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.  

Αναφερόμενος στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι θα έχει ως βασική αρχή επιλεξιμότητας την έξυπνη εξειδίκευση, την καινοτομία και την εφαρμοσμένη έρευνα και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εγκατασταθεί η πρώτη δομή του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας, με σύμπραξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ιδιωτικών επενδύσεων.        

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου προεξάρχουσα θέση καταλαμβάνουν τα αεροδρόμια της Καλαμάτας και της Τρίπολης, ενώ καίριες αναπτυξιακές δυνατότητες παρέχουν τα λιμάνια του Γυθείου, του Ναυπλίου, του Άστρους, του Λεωνιδίου, της Κυπαρισσίας και της Καλαμάτας, οι μαρίνες της Μονεμβασιάς και της Ερμιόνης, αλλά και τα τουριστικά και αλιευτικά καταφύγια.

Όσον αφορά το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης δήλωσε την πολιτική κατεύθυνση της Περιφέρειας για στοχευμένο θεματικό τουρισμό, όπως τον καταδυτικό, για τον οποίο προετοιμάζονται καταδυτικά, αλλά και καταδυτικά αρχαιολογικά πάρκα , και τον ιαματικό.

Η μεγάλη, ωστόσο, δύναμη της Πελοποννήσου, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, είναι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της, η οποία προσφέρει την ελπίδα ότι γρήγορα θα ξεπεραστεί η κρίση. «Μόνοι μας θα σωθούμε, γιατί η πραγματική ελπίδα αυτού του τόπου είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί της».

Εκ μέρους του Invest in Greece η κα Βάσω Κύρκου, μεταφέροντας το μήνυμα του προέδρου κ. Άρι Συγγρού, αναφέρθηκε στην ελκυστικότητα των νέων Περιφερειών ως επενδυτικούς προορισμούς. Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου δήλωσε ότι η συνεισφορά της στην οικονομία της χώρας είναι σημαντική λόγω των υποδομών που διαθέτει και που προετοιμάζονται, λόγω του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματός της, του κάλλους του φυσικού περιβάλλοντός της, αλλά και των εξαιρετικά ποιοτικών αγροτικών της προϊόντων.

Στον τομέα της επιχειρηματικής συνεργασίας της Ελλάδας με τον Καναδά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού επιμελητηρίου κ. Κατσιγιάννης, τονίζοντας τις αυξημένες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής του, κυρίως στο κομμάτι των ελληνικών εξαγωγών και των Καναδικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε επίσης και η επένδυση στην Ποταμιά Λακωνίας από τον ομογενή επιχειρηματία κ. Peter Eliopoulos, ο οποίος δραστηριοποιείται με επιτυχία και στον Καναδά και πλέον και στην Πελοπόννησο.   

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη