ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Υγειονομική βόμβα στην Τρίπολη - ρεπορταζ του zougla.gr

Τραγική παραμένει η κατάσταση στην Τρίπολη, των 46.000 κατοίκων, καθώς τα σκουπίδια κατακλύζουν τους δρόμους την ώρα που οι αρμόδιες αρχές κωλυσιεργούν επιδεικτικά, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, ο ιατρικός σύλλογος προειδοποιεί, ο τόπος θυμίζει χωματερή...

Πολίτες της Τρίπολης, μιλώντας στo zougla.gr, κατήγγειλαν ότι απευθύνθηκαν στον εισαγγελέα, στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη, αλλά λύση δεν βρέθηκε. Επί μήνες τα σκουπίδια έχουν περικυκλώσει σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, και πλέον θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη σημερινή τραγική κατάσταση που επικρατεί στον δήμο. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Γιώργος Παπασταματάκης ανέφερε στο zougla.gr: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, η δημόσια υγεία βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο απαθείς. Όλοι βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί. Τα ποντίκια κάνουν πάρτι. Στους σωρούς με τα σκουπίδια αναπτύσσονται μικρόβια».

Συσσώρευση σκουπιδιών λόγω κλειστών χωματερών

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, ο οποίος δήλωσε: «Όπως ξέρετε, δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο. Αναγκαστικά τα σκουπίδια μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη μεταφέρονταν στη χωματερή Πλάτωμα. Έκλεισε όμως με δικαστική απόφαση. Παράλληλα, την αρμοδιότητα την έχει αναλάβει η Περιφέρεια από το 2010. Μπορούμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια, αλλά δεν υπάρχει χώρος για να τα πετάξουμε. Η περιφέρεια έχει λάβει κονδύλι ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ».



Μέτρα κατόπιν εορτής

Αν και η απόφαση την οποία έλαβε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, να κηρυχθεί ο Δήμος Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το μείζον πρόβλημα των σκουπιδιών, είναι σωστή, εντούτοις ελήφθη κατόπιν εορτής.


Από τον Μάρτιο κρατά η κόντρα δημάρχου και περιφερειάρχη

Στην απόφαση αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι «ο Δήμος Τρίπολης κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα έξι μηνών, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας κατοίκων και επισκεπτών, λόγω της συνεχούς συσσώρευσης στερεών αποβλήτων σε διάφορα κατοικημένα σημεία του δήμου, προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης από επικίνδυνη ρύπανση, και διότι η κατάσταση έχει λάβει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης». Αποφασίζεται ότι θα γίνει άμεση αποκομιδή και προσωρινή αποθήκευση των σκουπιδιών της Τρίπολης, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής. Ίσως, όμως, χρειαστούν εβδομάδες για να απομακρυνθούν οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, οπότε οι κάτοικοι θα έχουν ήδη υποστεί τις σοβαρές συνέπειες της αδιαφορίας των Αρχών.

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα

Στις ακόλουθες φωτογραφίες είναι εμφανείς οι τόνοι σκουπιδιών ακριβώς δίπλα από το προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου, απέναντι από την είσοδο παιδικού σταθμού και πλησίον του ψυχιατρικού νοσοκομείου.















Μεταφορά των απορριμμάτων


Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς απορριμμάτων από τους Δήμους Τριπόλεως και Ερμιονίδας, και της εναπόθεσής τους στον ΧΥΤΑ Φυλής. Για τη διασφάλιση της σύστασης και της προέλευσης των απορριμμάτων, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός έχει ζητήσει επανειλημμένα -προφορικά και γραπτά- τη συνδρομή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων γίνεται υποχρεωτικά και κατ' εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εξέδωσαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ειδικά για το οξύ πρόβλημα στις εν λόγω περιοχές. Πρόκειται για 90 τόνους απορριμμάτων, οι οποίοι θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ σε ημερήσια βάση και για χρονικό διάστημα έξι μηνών.


Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Απριλίου 2013, 17:15

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/greece/article/igionomiki-vomva-stin-tripoli

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη