Ποια επιδόματα καταργούνται στις 14 Μαίου

Νέες αναταράξεις στις εργασιακές σχέσεις της χώρας εκτιμά η ΕΣΕΕ ότι θα επιφέρει η λήξη στις 15 Μαΐου του τριμήνου της μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) καθώς και 42 κλαδικών συμβάσεων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρόταση της ΕΣΕΕ για επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του 2008 και πάγωμα για μία τριετία μπορεί να μην είναι πλέον εφικτή, αλλά εξακολουθεί να είναι επίκαιρη.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, με την ολοκλήρωση της μετενέργειας καταργείται το επίδομα γάμου και άλλα επιδόματα που προβλέπονταν στις κλαδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10% έως και 20%. Οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται πλέον να λαμβάνουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας εφόσον δεν υπάρξει υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης που να προβλέπει και άλλες αποδοχές.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο η ΓΣΕΕ να προσπαθήσει να υπογράψει ΕΓΣΣΕ με όσους εκ των εργοδοτών το δεχθούν, για την ΕΣΕΕ κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό δεδομένου ότι η Εθνική Κλαδική Σύμβαση του Εμπορίου είναι ακόμα σε ισχύ. "Το περιβάλλον όμως όντως έχει αλλάξει από τα δικά μας λάθη και φοβίες και από την στιγμή που η –οποιαδήποτε- Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύει μόνο για τους εργοδότες που την υπογράφουν, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αντιδράσεων και επιπλέον αποχωρήσεων μελών μας από τους Εμπορικούς Συλλόγους" επισημαίνει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωση.

 

Επί του παρόντος η ΕΣΕΕ μπορεί να μετέχει σε μία συμφωνία εργασιακής ειρήνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ανάσχεση της ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και "μαύρης" εργασίας καθώς και την επιθυμία όλων να επιστρέψει η διαδικασία στην αρμοδιότητά μας και να επαναθεσμοθετηθεί η υποχρεωτική επέκταση της ΕΓΣΣΕ. "Οι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι, μέσω της δύναμης του κοινωνικού διαλόγου καλούμαστε να βγούμε μόνοι μας από την προσπάθεια απομόνωσής μας και να παίξουμε ένα νέο, σύγχρονο και ουσιαστικό ρόλο, μαθαίνοντας από τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος" τονίζει η ΕΣΕΕ.

 

 

ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη