Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΠΕ


Ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρευρέθηκε σε προγραμματισμένη συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κος Ευρ. Στυλιανίδης, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ανεφέρθησαν οι καλές προβλέψεις που υπάρχουν για τον τουρισμό στην πατρίδα μας αλλά και τα προβλήματα και οι δυσχέρειες πού αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι εντελώς απαραίτητος και η επαφή των Περιφερειών και του Υπουργείου πρέπει να γίνεται συστηματικά για την επίλυση των προβλημάτων. Πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από δραστηριότητες για την υποστήριξη διακρατικών τουριστικών προϊόντων, που βασίζονται σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία εξακολουθούν να έχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη. Επισημάνθηκε από όλους η ανάγκη να υπάρξει συνοχή και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε οι τουρίστες να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της χώρας.

Ο κ. Παπαφωτίου διατύπωσε τη θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εκχώρηση αρμοδιότητας, στην αιρετή περιφέρεια, ίδρυσης φορέα – οργανισμού διαχείρισης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε μέσα από την αναπτυξιακή εταιρεία της περιφέρειας (Πελοπόννησος Α.Ε.) . Και αυτό διότι η περιφέρεια έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, όπου ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι βασικοί πυλώνες αυτού.

Η Πελοπόννησος, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για τον τουρισμό, μπαίνει πλέον δυναμικά στους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου και κατοχυρώνει ένα ισχυρό διεθνές brand αυτό της “Μυθικής Πελοποννήσου”. Η στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Καταφέραμε να ενισχύσουμε τις παραδοσιακές μας αγορές ενώ παράλληλα επιδιώκουμε να επαναφέρουμε αγορές και να ανοίξουμε νέες δυναμικές αγορές. Ο εναλλακτικός και θεματικός τουρισμός, ο θερμαλισμός, ο χειμερινός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, αποτελούν κυρίαρχους στόχους για μας. Επιδιώκουμε να συνδυάσουμε τον τουρισμό με τη γαστρονομία και τα πολιτιστικά δρώμενα.

Ο επισκέπτης στην Πελοπόννησο να βιώνει, κατά τρόπο μοναδικό, εμπειρίες και τη φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής. Προς τούτο συμμετέχουμε κατά τρόπο συστηματικό και υπεύθυνο στις διεθνείς εκθέσεις. Η συνεργασία μας, άλλωστε, με τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και οι κοινές μας δράσεις αποδίδουν άριστα αποτελέσματα.

Στην συνέχεια ο κ. Παπαφωτίου μετείχε σε τεχνική συνάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥπΑΑΜΥΔ).

Στη συνάντηση μετείχαν ο Υφυπουργός κος Βιρβιδάκης και ο Γενικός Γραμματέας κος Γιαννούσης, προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών διαχείρισης, επιστήμονες και άλλοι φορείς.

Το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η πορεία του προγράμματος ΕΣΠΑ των περιφερειών, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιτάχυνση της απορρόφησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ένα δίμηνο πριν το κλείσιμο του α’ εξαμήνου του 2013, είναι αναγκαίο, όπως κάθε χρόνο, κάθε Πρόγραμμα να δραστηριοποιηθεί στο έπακρο ώστε να καλύψει κάθε κενό. Επειδή ο μνημονιακός στόχος είναι κοινός και συνολικός για το ΕΣΠΑ, υπογραμμίζεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλα τα προγράμματα να συνεχιστεί η προσπάθεια προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση, ακόμα και πέραν του επιμέρους μνημονιακού στόχου. Τα έργα τα οποία εντάσσονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανήκουν σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, δημιουργούν προστιθέμενη αξία και αποτελούν προϋπόθεση συνεχούς ανάπτυξης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλει και το συντονισμένο έργο, έχει ήδη πετύχει το μνημονιακό στόχο.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη