ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ,ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


« Η ανθρωπότητα δεν προσδιορίζεται από όσα δημιουργεί

αλλά από όσα επιλέγει να μην καταστρέψει»

Edward Osborne Wilson


(Ο άνθρωπος που εισήγαγε τον όρο «βιοποικιλότητα»

στην επιστημονική βιβλιογραφία)

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

σήμερα είναι γνωστό ότι το θέμα του περιβάλλοντος απασχολεί όλους μας. Η αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ετών δεν είναι τυχαία ούτε  βέβαια αποτελεί «φυσικό» φαινόμενο. Κύρια οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και ιδιαίτερα στην παραγωγή και χρήση της ενέργειας. Η καύση των ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, άνθρακα, φυσικού αερίου) έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση στην ατμόσφαιρα δισεκατομμυρίων τόνων ρύπων που παγιδεύουν σαν πέπλο την ηλιακή ακτινοβολία αυξάνοντας τη θερμοκρασία της γης δημιουργώντας έτσι το γνωστό «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Από τις μετρήσεις που γίνονται τον τελευταίο αιώνα η θερμοκρασία αυξήθηκε ~ 0,8 βαθμούς με δυσοίωνες προβλέψεις για τα επόμενα 100 χρόνια που προβλέπεται αύξηση 5,8 βαθμούς Κελσίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας αν συνεχιστεί η εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε παγκόσμια κλίμακα έστω και μικρή διαταράσσει την ισορροπία της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα την αλλαγή στο καθεστώς των βροχοπτώσεων, των ανέμων, την αποσταθεροποίηση του κλίματος. Έτσι πυρκαγιές, πλημμύρες, τυφώνες, ασθένειες, οικονομικές ζημιές από την καταστροφή αγροτικών προϊόντων, αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

 

Σήμερα η κοινή γνώμη συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τη σοβαρότητα της περιβαλλοντικής πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει. Εκτός της επίλυσης των οικολογικών προβλημάτων απαιτείται η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για τις κοινωνίες μας, ενάντια σ’ αυτούς που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν για ίδιο όφελος την πορεία αυτών των εξελίξεων.

 

Το διεθνές νομικό κενό για την περιβαλλοντική ευθύνη των επιχειρήσεων και όχι μόνο, οι απόπειρες οικολογικού ξεπλύματος από βιομηχανικά λόμπι με την αθρόα προσφυγή σε ψευδοοικολογικές διαφημίσεις μέσα στη σχιζοφρένεια που μας περιβάλλει, ο δρόμος για τη σωτηρία του πλανήτη εξακολουθεί να είναι δύσβατος.

 

Η γεωργική δραστηριότητα, αποψίλωση των δασών, βιομηχανική ρύπανση κάθε είδους. Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν την κυριότερη αιτία υποβάθμισης του εδάφους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η χημική και φυσική του σύνθεση αλλοιώνεται ή υφίσταται διάβρωση από το νερό και τον άνεμο και καταλήγει να χάνει την ικανότητα να εξασφαλίζει την τροφή του πληθυσμού.

 

Στις παραπάνω επιπτώσεις θα προστεθεί νέα γενιά προσφύγων. Καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί την οριστική εξαφάνιση εδαφών και φυσικών πόρων, ο κίνδυνος να προκληθούν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών εντείνεται. Επείγει λοιπόν να λάβουμε σοβαρά υπόψιν  αυτή την πραγματικότητα και να αναγνωρίσουμε το καθεστώς  του πρόσφυγα σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους εξαιτίας των μεταβολών του κλίματος.

 

Στον ίδιο χρόνο διαπιστώνουμε την αυξανόμενη δυναμική των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των Δήμων και των Περιφερειών. Οι Ο.Τ.Α. αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν δυναμικά στην ανάπτυξη και τα προβλήματα ενός τόπου παράγοντας πολιτική και έργο. Σήμερα οι διεθνείς συμβάσεις αναζητούν αποδέκτη υλοποίησης και οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να παίξουν κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, εφόσον περισσότερο από κάθε άλλον γνωρίζουν σε βάθος τα τοπικά προβλήματα, τις επιπτώσεις του και ενδιαφέρονται να βρουν λύσεις.

 

Ο φετινός εορτασμός της ημέρας του περιβάλλοντος πρέπει να στοχεύει: στην παλλαϊκή ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, τη θεσμοθέτηση ουσιαστικών δράσεων για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που απειλούν την Ελληνική Επικράτεια.

 

Η επιτυχία αυτού του στόχου περνάει μέσα από τις : α) λεπτομερή και αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων, β) την προώθηση επιστημονικών και συνολικών λύσεων του κάθε Ο.Τ.Α, γ) συνεργασία με άλλους Ο.Τ.Α. που έχουν ίδια προβλήματα με στόχο την υλοποίηση κοινών και άρα πιο αποτελεσματικών δράσεων.

 

Πιστεύουμε ότι η δράση των Ο.Τ.Α. σε σχέση  με το περιβάλλον θα δημιουργήσει το απαραίτητο υπόβαθρο γνώσης και πληροφόρησης των Δημοτικών Αρχόντων, των πολιτών και του κράτους για την διαμόρφωση πολιτικών με στόχο να επικαιροποιείται κάθε χρόνο η αρχική λεπτομερής χαρτογράφηση, να παρακολουθούνται και να μελετώνται τα αποτελέσματα των δράσεων και να αποτελέσει ένα αρθρωτό σχέδιο που θα εμπλουτίζεται με το πέρασμα του χρόνου αντιμετωπίζοντας κάθε φορά νέα ζητήματα και προωθώντας καινούργιες λύσεις, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. 

                                                                   04-06-2013

 

ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη