Εθνικό ζήτημα το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων‏


Ως τα μεγάλα έργα που θα μετατρέψουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε Περιφέρεια πρότυπο της αειφορίας χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων μαζί με το πρόγραμμα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπό τον Υφυπουργό κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη, ειδικό συντονιστή για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Προϊόν της σύσκεψης αυτής υπήρξε η κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων ότι η μόνη ελπίδα επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο είναι το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους.

 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται να λυθεί, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ένα σημαντικό και διαχρονικό πρόβλημα της Πελοποννήσου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει επιλεγεί ο οριστικός ανάδοχος. «Οριστική λύση στο πρόβλημα δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δώσουμε αν δεν συνεργαζόμασταν σε υψηλό επίπεδο τόσο με την Ειδική Γραμματεία των ΣΔΙΤ, όσο και με τις Δημοτικές Αρχές» τόνισε ο κ. Τατούλης.

 

Ο Υφυπουργός κ. Βιρβιδάκης εξέφρασε την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του στο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τόνισε ότι οι οποιεσδήποτε επιλογές για τη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει απαραιτήτως να είναι συμβατές με το σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης, ο Ειδικός Γραμματέας για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα κ. Νικόλαος Μαντζιούφας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανώλης Αγγελάκας, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, Δήμαρχοι εκπρόσωποι του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ Πελοποννήσου, καθώς και εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ, του ΕΠΠΕΡΑΑ, του Υπουργείου Οικονομικών και της ΜΟΔ.

 

Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ παρουσίασε το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ενημέρωσε για την εξέλιξή του, ενώ το χαρακτήρισε πρωτοποριακό καθώς αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ με ανταγωνιστικό διάλογο. Ο κ. Μαντζιούφας πρόσθεσε ότι για το έργο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι για το λόγο αυτό το παρακολουθεί στενά.

 

Ο κ. Αγγελάκας από την πλευρά του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στην Πελοπόννησο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, εκ μέρους των Δήμων, για τη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  

 

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νίκας, και ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, εξέφρασαν την αγωνία τους για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος, ενώ παράλληλα τόνισαν την ανάγκη να στηριχθεί από όλους το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη