Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΜΕΑ


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 στην Αρχαία Νεμέα, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του ιδρυτή του σωματείου «Οφέλτης - Ο φίλος της Νεμέας» κου Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου.

Ήταν μία σεμνή αλλά και ουσιαστική εκδήλωση. Σεμνή όπως ταιριάζει στην προσωπικότητα του τιμώμενου. Ουσιαστική επίσης όπως ταιριάζει πάλι στην προσωπικότητα του ιδίου.

Το έργο του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου είναι μεγάλο, ιδιαίτερο και σημαντικό. Είναι σταθερός  φίλος της Νεμέας για είκοσι και πλέον χρόνια, όπου η παρουσία του είναι έντονη σε πολλές κοινωνικές δράσεις. Συμμετέχει ενεργά, ως μέλος της τιμητικής επιτροπής του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμείων Αγώνων.

Εργάζεται ιδιαιτέρως για την αναστήλωση των κιόνων του Ναού του Διός της Νεμέας, μαζί με άλλους φωτισμένους ανθρώπους, με όραμα και στόχο την αποκατάσταση του αρχιτεκτονικού μνημείου. Η συμμετοχή του δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές χορηγίες, αλλά επεκτείνεται και στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων. Ο ίδιος, ως πολιτικός μηχανικός, έχει μεγάλες δυνατότητες προς τούτο. Υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Σωματείου «Οφέλτης - Ο φίλος της Νεμέας». Ο Οφέλτης έχει ως σκοπό την ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το όραμα του κου Παπαλεξόπουλου παραμένει συνεχές και αφορά στην ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου με το Στάδιο, στη σύνδεση του Ιερού της Νεμέας με τα άλλα Ιερά της Πελοποννήσου, στην Αναβίωση των αρχαίων Νεμείων Αγώνων, στην αποκατάσταση και συντήρηση της “Κρυπτής Εισόδου” και σε πολλές άλλες δράσεις. Η συμπεριφορά του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου και της ομάδας που τον πλαισιώνει και συνεργάζονται από κοινού, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία. Μήνυμα αλληλεγγύης και κοινής και συλλογικής προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου.

Με γνώση, με μεθοδικότητα, με συνεχή εργασία, τα ακατόρθωτα γίνονται κατορθωτά. Και τούτο επιβεβαιώνεται καθαρά από την εικόνα της Νεμέας πριν τριάντα χρόνια και τη σημερινή, όπου μετά την αποκάλυψη τους, ο Ναός του Διός, ο Αρχαιολογικός χώρος, το Στάδιο και άλλα, είναι “Θέας άξια”.

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος συνεχίζει την πορεία των μεγάλων χορηγών, που έρχονται από την αρχαιότητα. Δια ιδίων εξόδων και με το αίσθημα της προσφοράς, συντελεί με ισχυρό τρόπο, στη διατύπωση της Ιστορίας της Νεμέας.

Εις ανταπόδοση όλων αυτών, η ευγενική χειρονομία του Δήμου Νεμέας έρχεται να βεβαιώσει την αμφίδρομη σχέση του ιδίου με τη Νεμέα. Σε ένα κίονα οκταγωνικής μορφής τοποθετήθηκε, ως επίστεψη, η γλυπτική σύνθεση του μικρού Οφέλτη, έργο του Αναστ. Ξύδη. Για το δημιουργό αρμόζουν τα λόγια του αείμνηστου αρχαιολόγου Χρήστου Καρούσου «περικαλές άγαλμα εποίησε ουκ αδαής».

Πάνω σε μια έδρα του ιδίου κίονα, σμιλεύτηκε επιγραφή από τον Νίκο Γεωργίου, χαραγμένη σε ελληνικό αλφάβητο του 6ου π.Χ., με γράμματα πού έχουν αποκαλυφθεί στον χώρο και με διάταξη βουστροφηδόν με δύο στίχους. Η επιγραφή αυτή σηματοδοτεί την πλατεία, η οποία πλέον φέρει το όνομα Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στέκεται πάντοτε δίπλα σε κάθε σοβαρή προσπάθεια, σε κάθε καλή πρακτική που έχει στόχο την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο Αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας, χώρος με ιδιαίτερο ιστορικό φορτίο, μοναδικό Ιερό της αρχαιότητας, σε στενή σχέση με τα λοιπά Ιερά, όπου τελούνταν οι αντίστοιχοι αγώνες, αποτελεί σημαντικό στόχο για την Περιφέρεια, για να “ξαναδομηθεί” ο χώρος με τις αρχαίες χρήσεις του Σταδίου, των Αγώνων και την ενοποίηση του χώρου. Παράλληλα πραγματοποιεί πολλά έργα στην περιοχή, τα οποία έχουν στόχο την αναβάθμιση, την επισκεψιμότητα και τη συνεχή αξιοποίηση της, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν και με όραμα το μέλλον.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη