Γιάννης Σμυρνιώτης: «Με την υπογραφή μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων, κάνουμε την Τρίπολη πιο ισχυρή, στην Ελλάδα και την Ευρώπη!»


Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η 4η ετήσια Τελετή του Συμφώνου των Δημάρχων (ΣτΔ), τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στην οποία παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, για να υπογράψει και να επιβεβαιώσει τη δέσμευση του στο ΣτΔ.

 

Περίπου 5.000 δήμαρχοι της Ευρώπης, που εκπροσωπούν 175 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν ήδη υπογράψει το Σύμφωνο. Σήμερα, το ΣτΔ είναι ένας εξαιρετικός φορέας οικονομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών καινοτομιών, ο οποίος ενθαρρύνει την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αποτελεί επίσης μια ισχυρή δέσμευση για την βιώσιμη τοπική ενέργεια ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

 

Κατά τη διάρκεια της Τελετής, ομιλίες εκφωνήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών Ramón Luis Valcárcel Siso, την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Άννυ Ποδηματά, καθώς και τον πρώην Κυβερνήτη της California, επίτιμο Πρόεδρο του R20 (Regions of Climate Action) Arnold Schwarzenegger. Ανάμεσα στους εκπροσώπους των δήμων από την Ελλάδα ήταν οι δήμαρχοι Μεσσήνης, Πεντέλης, Φαρσάλων, Δομοκού, Λέρου, κ.ά.

 

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την ένταξη του Δήμου Τρίπολης στο ΣτΔ και υποστήριξε ότι η πολιτική του Δήμου είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στόχους που έχει θέσει το Σύμφωνο.

 

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει στενά το Σύμφωνο των Δημάρχων, τόσο μέσω των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων, όσο και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Jessica, Elena, κτλ.), προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να εκπληρώσουν - ακόμα και να ξεπεράσουν-  τους στόχους της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 20% έως το 2020.

Με την ένταξη μας, αποφεύγουμε την ενδεχόμενη επιβολή προστίμων στον Δήμο μας από τη μη τήρηση των όρων και ταυτόχρονα διασφαλίζουμε ότι ο δημότης δε θα επιβαρυνθεί οικονομικά. Ταυτόχρονα, θα διεκδικήσουμε από ισχυρή πλέον θέση, τη χρηματοδότηση έργων που στόχο έχουν την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών CO2.     

Ο Δήμος Τρίπολης, από πολύ νωρίς - και πριν ακόμα την προσχώρηση του στο ΣτΔ- κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από την υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, για χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια (δημοτικά σχολεία, κολυμβητήριο).

Οι κάτοικοι του Δήμου μας ήδη απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ποιότητας ζωής τόσο από την  πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης, που ευνοεί τη χρήση ποδηλάτων και απαγορεύει τη χρήση των οχημάτων, όσο και από τη λειτουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης, που οδήγησε στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.

Η αποδέσμευση των υπηρεσιών του Δήμου μας από παλαιά κτίρια σε νέα ενεργειακά, ήδη έχει συμβάλλει στη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων και άρα στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Από τις βασικές προτεραιότητες μας, η υλοποίηση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι και η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, μέσα από τη χρήση νέων ενεργειακών λαμπτήρων, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εξοικονόμηση ενέργειας με άμεσα οφέλη για το δημότη, ο οποίος θα επωφεληθεί από τη σημαντική μείωση των δημοτικών τελών. Η εργασία καταγραφής και ταξινόμησης δημοτικού φωτισμού παραδίδεται το επόμενο διάστημα.

 

Με τη συμμετοχή μας στην επίσημη Τελετή του ΣτΔ, παραδειγματιστήκαμε από τις καλές πρακτικές άλλων δημάρχων, συμμεριστήκαμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την υλοποίηση, τα οποία είναι κοινά με τα δικά μας και εμπνευστήκαμε για να συνεχίσουμε στο μέλλον»

 

Το πρωινό της ίδιας μέρας, και στο πλαίσιο του προγράμματος SEAP-PLUS, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΤΕΕ στα γραφεία του Συμφώνου των Δημάρχων, στο House of Cities Municipalities and Regions, παρουσία του Προ­έ­δρου του Τε­χνι­κού Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ου Ελ­λά­δας, Χρή­στου Σπίρ­τζη και με τη συμμετοχή ελληνικών δήμων που υποστηρίζονται τεχνικά από το ΤΕΕ, για την εκπόνηση καλύτερων και αποτελεσματικότερων Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια.

Ο κ. Σμυρνιώτης συνομίλησε με δη­μάρ­χους α­πό την Ελ­λά­δα, την Αυ­στρί­α, τη Βουλ­γα­ρί­α, τη Σλο­βε­νί­α, τη Σου­η­δί­α, τη Λε­το­νί­α και άλ­λες Ευ­ρω­πα­ϊ­κές χώ­ρες για τα κοι­νά προ­βλή­μα­τα που αν­τι­με­τω­πί­ζουν,  αλλά και για καλές πρακτικές που εφαρμόζουν για την ε­πί­λυ­ση τους.

 

Το Δήμαρχο Τρίπολης συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Στέλιος Λυμπεράκης και η Ειδική Σύμβουλος, Βιβή Λυμπέρη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη