Η Πελοπόννησος στο επίκεντρο της Ελληνογερμανικής συνεργασίας‏


Τα θεμέλια πολύπλευρης συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Σβέμπις Χάλλ τέθηκαν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον ομόλογό του κ. Γκέρχαρντ Μπάουερ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του, στο πλαίσιο του συνεδρίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Σβέμπις Χάλλ από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου 2013 και εντάσσεται στις δράσεις της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Στις εργασίες του συνεδρίου παρέστη ο εντεταλμένος της Γερμανικής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική συνεργασία Υφυπουργός κ. Φούχτελ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, καθώς και την εκτίμησή του για το πρόσωπό του και για τη θερμή υποδοχή στην Τρίπολη, με τον οποίο συζήτησε τη δυνατότητα ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Γερμανικής Κυβέρνησης.

Στις τοποθετήσεις του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίος συνοδευόταν από το Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Παπαφωτίου και το Δήμαρχο Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη δεδομένη χρονική στιγμή, υλοποιεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα το στρατηγικό σχεδιασμό που έχει καταρτίσει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμά της για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, το οποίο αποτελεί πλέον το μοντέλο για το σύνολο της χώρας.

Ο κ. Τατούλης έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων τη μεταφορά της αρμοδιότητας στις Περιφέρειες, όπως άλλωστε κατέδειξε και το επιτυχημένο παράδειγμα της Περιφέρειας του Σβέμπις Χάλλ. Την άποψη αυτή εξέφρασε και ο κ. Μπάουερ, τονίζοντας ότι αποτελεί τη μόνη λύση για αειφόρα και βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων όλων ειδών, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για προστιθέμενη αξία στα έργα αυτά. Ο Περιφερειάρχης του Σβέμπις Χάλλ εξήρε επίσης τη σημασία της αλληλεγγύης ως ισότιμης σχέσης μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και την ανάγκη εμβάθυνσης των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο πολίτης και «για το σκοπό αυτό διαβουλευόμαστε με τον πολίτη συνεχώς, προκειμένου οι αποφάσεις μας να τυγχάνουν της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσής», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης πρόσθεσε ότι αυτό ανήκει στις Περιφέρειες και στην ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ τους.

Πέραν τούτων, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ρητά ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και τη δυναμική να βγει από την κρίση αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, μετατρέποντας παράλληλα την κρίση σε ευκαιρία.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το πλαίσιο συνεργασίας των Περιφερειών Πελοποννήσου και Σβέμπις Χάλλ, αποφασίστηκε η από κοινού υποβολή προτάσεων για υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η απευθείας συνεργασία των γραφείων Europe Direct, που ανήκουν στη χωρική τους αρμοδιότητα, η μεταφορά τεχνογνωσίας για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και της διαχείρισης των απορριμμάτων, η μεταφορά τεχνογνωσίας για τεχνική επαγγελματική κατάρτιση και η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως τιμώμενη Περιφέρεια στην έκθεση προϊόντων του Σβέμπις Χάλλ το Σεπτέμβριο.

Εκτός αυτού μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου αποφασίστηκε η σύσταση γραφείου Νότιας Ελλάδας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και η ανάπτυξη συγκεκριμένων προγραμμάτων κατάρτισης για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αποφασίστηκε επίσης επίσημη επίσκεψη των Γερμανών και των Ελλήνων συντονιστών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στις 4 Ιουλίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αντικείμενο την κατάρτιση των προγραμμάτων συνεργασίας που θα αναπτυχθούν.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Τατούλης και ο κ. Μπάουερ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, όπου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η συνεργασία των δύο Περιφερειών καταδεικνύει ένα διαφορετικό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει εκατέρωθεν νέες ιδέες και νέα εργαλεία αντιμετώπισης των προκλήσεων του μέλλοντος. «Ελπίδα και προοπτική στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, προσφέρουν οι ίδιοι οι πολίτες» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Περιφέρεια του Σβέμπις Χάλλ θα αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Βορρά και του Ευρωπαϊκού Νότου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη