ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΤΕΑΝ‏


Για αγκυλώσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων στις  «πολλά υποσχόμενες» χρηματοδοτικές στηρίξεις κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας στην επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη.

Ο κ. Μπουντρούκας ζητά άμεσα την παρέμβαση του Υπουργού προκειμένου να τρέξουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ, καθώς και το πρόγραμμα για την έκδοση εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των τραπεζών υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας κάποια θέματα σχετικά με την υλοποίηση των δράσεων και των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΤΕΑΝ, που αναμένονταν με αγωνία για μεγάλο διάστημα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να βοηθηθούν στην προσπάθειά τους για αντιμετώπιση της κρίσης και επιβίωση. Στις 13 Μαρτίου 2013 μάλιστα, το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ πραγματοποίησε σχετική ημερίδα για την ενημέρωση των επιχειρήσεων με βασικό ομιλητή τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΤΕΑΝ κ. Γ. Γεροντούκο.

Τόσο στην ημερίδα αυτή, όσο και μέσω των δελτίων τύπου του ΕΤΕΑΝ, με τα οποία ανακοινώθηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και συγκεκριμένα η «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», παρουσιάστηκαν στις επιχειρήσεις κάποια δεδομένα για τον τρόπο που αυτά θα λειτουργήσουν, δεδομένα θετικά και πολλά υποσχόμενα για τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. Επίσης, υπήρξε η δέσμευση από πλευράς του Ταμείου ότι θα επισπευθεί η σχετική ανακοίνωση του προγράμματος, προκειμένου να είναι δυνατός ο συνδυασμός του με τα επενδυτικά σχέδια που σκόπευαν να υποβάλουν οι επιχειρήσεις στο ΕΣΠΑ και να υπάρχει αυτή η ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις συνέργεια μεταξύ των δύο προγραμμάτων.

Δυστυχώς, τρεις μήνες μετά από όλες αυτές τις εξαγγελίες, τίποτα από τα παραπάνω δεν πραγματοποιήθηκε. Φυσικά, λόγω της καθυστέρησης ανακοίνωσης του προγράμματος του ΕΤΕΑΝ, δεν κατέστη δυνατή η συνέργεια με το ΕΣΠΑ, παρά τα αιτήματά μας για παράταση των προθεσμιών υποβολής του ΕΣΠΑ, προκειμένου να εκδοθεί το σχετικό πρόγραμμα. Επιπλέον, μετά την ανάθεση της διαχείρισης των χρηματοδοτικών εργαλείων στις τράπεζες, η εφαρμογή του προγράμματος έλαβε εντελώς διαφορετική τροπή, η οποία καμία σχέση δεν έχει με τις εξαγγελίες και με τα δελτία τύπου των αρμόδιων φορέων. Οι επιχειρήσεις έσπευσαν ανακουφισμένες στις τράπεζες να αιτηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα και διαπίστωσαν ότι οι τράπεζες ζητούσαν εγγυήσεις για όλο το ύψος του δανείου και το 80% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να λάβει τα σχετικά δάνεια. Οι τράπεζες διαχειρίζονται το πρόγραμμα με τους δικούς τους όρους, μη τηρώντας σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις του Ταμείου και του Υπουργείου.

Τέλος, δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα για την έκδοση εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των τραπεζών υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο στοχεύει:

1. στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω της χρήσης Εγγυητικών Επιστολών εκδόσεως Τραπεζών που απευθύνονται στους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίζουν μία μόνιμη ροή αγαθών και υπηρεσιών από αυτούς, χωρίς την χρήση κεφαλαίων.

2. στην στήριξη της οικονομίας χωρίς να απαιτείται η χρήση κεφαλαίων, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο ρευστότητα για την προώθησή της σε λοιπούς χρηματοδοτικούς σκοπούς.

Για όλα τα παραπάνω θέματα που αναφέρονται εισπράττουμε καθημερινά την απογοήτευση και την απόγνωση όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που συνεχώς γίνονται αποδέκτες υποσχέσεων περί στήριξης και ενίσχυσής τους και οι οποίες διαρκώς διαψεύδονται. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε εσάς, ως αρμόδιο Υπουργό, με την ελπίδα ότι θα εξετάσετε όλα όσα αναφέρονται παραπάνω και θα αναλάβετε πρωτοβουλία για τη διόρθωση όλων αυτών των αγκυλώσεων που εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων σε κάποιου είδους χρηματοδοτική στήριξη, προκειμένου να εξέλθουν από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει.

 

Με εκτίμηση,

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

                                                                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                          

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ

 

 

Η παραπάνω παρέμβαση κοινοποιήθηκε:

1. Πρόεδρο ΕΤΕΑΝ κ. Γ. Γεροντούκο

2. Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

3.  Επιμελητήρια Ελλάδας

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη