Παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής Τρίπολης στο αρμόδιο Υπουργείο για την εξασφάλιση της λειτουργίας του Βοσυνιώτειου Ιδρύματος.


«Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του Βοσυνιώτειου Ιδρύματος, και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας.  » δηλώνει ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης .

 

Ο Δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ΜΜΕ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Βοσυνιώτειο Ίδρυμα επεσήμανε την πρόθεση και προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για να εξασφαλιστούν τόσο η λειτουργία του ιδρύματος όσο και οι θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά δήλωσε: « Το Βοσυνιώτειο ίδρυμα έχει πολλά προβλήματα τα οποία ουσιαστικά αφορούν τη χρηματοδότηση του. Η  ιδρυτική του πράξη αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του ιδρύματος θα προέρχεται από το ενοίκιο του ισογειου και του πρώτου ορόφου που θα λειτουργεί ο βρεφονηπιακός σταθμός. Από την αρχή λειτούργησε κατά αυτό τον τρόπο και τα έσοδα του ιδρύματος προέρχονταν  από το Υπουργείο Πρόνοιας και από έκτακτες επιχορηγήσεις.

Το 2011 με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και τον «Καλλικράτη» , ήρθε ως αρμοδιότητα του Δήμου ο ορισμός της διοίκησης του και η εποπτεία του ιδρύματος. Όταν παραλάβαμε ωστόσο το ίδρυμα είχε αρκετές οφειλές τόσο προς τους εργαζομενους όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πέρσι έγινε μια προσπάθεια με μια προγραμματική σύμβαση και μπορέσαμε ως Δήμος να το επιχορηγήσουμε με 140.000 ευρώ. Αντίστοιχα υπήρχε δέσμευση και της Περιφέρειας για επιχορήγηση του ιδρύματος , που όμως  αυτή δεν έγινε . Η Περιφέρεια έδωσε στο ίδρυμα μόνο τα χρήματα  που δίνονται προς το ίδρυμα από το Υπουργείο Πρόνοιας. Δεν πιστεύω βέβαια ότι αυτό έγινε λόγω κακής πρόθεσης αλλά επειδή υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης προς ιδρύματα από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης όπως είναι ο Δήμος και η Περιφέρεια.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Βοσυνιώτειο Ίδρυμα είναι τα προνοιακά που συνεχώς μειώνονται με αποτέλεσμα να προκύπτει  και πάλι θέμα χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση που είχαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση , στην Πάτρα , με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος συζητήσαμε τα προβλήματα του ιδρύματος και καταλήξαμε ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως Δήμος είναι μια παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο για να βελτιωθεί η οικονομική επιχορήγηση του κυρίως αυτή τη δύσκολη συγκυρία που οι πολίτες του Δήμου μας έχουν ανάγκη αυτό τον βρεφονηπιακό σταθμό.

Θέλουμε ως Δημοτική Αρχή να συνεχίσει η λειτουργία του , θέλουμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας»

Σίγουρα στην πορεία του ιδρύματος η διαχείριση δεν ήταν αυτή που έπρεπε ώστε η πορεία του να είναι δεδομένη. Με την παρέμβαση μας στο αρμόδιο Υπουργείο ελπίζουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Τέλος για να απαντήσω στο ερώτημα ,γιατί το Βοσυνιώτειο δεν έρχεται στο Δήμο ,σας ενημερώνω ότι το 2006 είχε γίνει μια προσπάθεια για να ενταχθεί στις επιχειρήσεις ή στα ιδρύματα του Δήμου. Δυστυχώς δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για να επιτευχθεί αυτό.

Ωστόσο η ιδρυτική του πράξη αναφέρει ότι αν για οποιοδήποτε λόγο πάψει η λειτουργία του το κτίριο και η περιουσία του έρχεται στο Δήμο Τρίπολης.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι να πάρουμε ένα κτίριο. Το ζητούμενο είναι ότι επιδιώκουμε να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του ως βρεφονηπιακός σταθμός. .  

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη