«Μάχη» της ΠΕΣ για τη διασφάλιση της επιδότησης σταφίδας‏


ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

«Μάχη» της ΠΕΣ για τη διασφάλιση της επιδότησης σταφίδας

 

Στις 9 Ιουλίου 2013 το μεσημέρι στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τους εκπροσώπους της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), τον Πρόεδρο κ. Θανάση Σωτηρόπουλο, τον Αντιπρόεδρο κ. Νίκο Μιχαλόπουλο και τον Διευθυντή κ. Μίλτο Σταυρόπουλο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, ο Αχαϊός Βουλευτής Αθανάσιος Νταβλούρος και ο Πρόεδρος της ΣΚΟΣ  και ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος.

Επίσης, εκτός από τον αρμόδιο Υπουργό συμμετείχαν και ανώτερα στελέχη του υπουργείου όπως  ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Μελάς, από τη Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής, Τμήμα Αμπέλου - Ξηρών Καρπών ο κ. Διονύσης Γραμματικός και από το  Τμήμα Ελαίας ο κ. Κώστας Στουρνάρας. 

Η διασφάλιση της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας τέθηκε από την  Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), κατά την κρίσιμη σύσκεψη στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Σ  επεσήμαναν στον κ. Υπουργό ότι με την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ εξομοιώνονται οι ενισχύσεις καλλιεργειών, με συνέπεια να μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και για την σταφίδα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τους χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς, διότι η καλλιέργεια της σταφίδας είναι πολυετής και ιδιαίτερα κοστοβόρα και ευδοκιμεί κυρίως στις ορεινές ζώνες, όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες.

Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την περιβαλλοντική παράμετρο από την εγκατάλειψη των σταφιδοκαλλιεργειών, με τις συνέπειες από την ερήμωση των ορεινών περιοχών μας.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρακόπουλος άκουσε με προσοχή τις σοβαρές αιτιάσεις της Π.Ε.Σ και διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες και τις δυνατότητες που του δίνει η νέα ΚΑΠ για την εξαίρεση από την βασική ενίσχυση κάποιων καλλιεργειών για λόγους σημαντικούς.

Απ’ όλους τους εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών Π.Ε.Σ  και ΣΚΟΣ, τέθηκε το δίκαιο αίτημα της εξαίρεσης της σταφίδας, χρησιμοποιώντας τα σοβαρά επιχειρήματα και κυρίως τονίζοντας πως η σταφίδα είναι αμιγώς εξαγωγικό προϊόν, φέρνει σημαντικό κέρδος για την εθνική οικονομία σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης  και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι ξεχωριστή.

Δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η εξαίρεση προϊόντων προβλέπεται σε περιορισμένη κλίμακα και για ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ και παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η σταφίδα θα πρέπει να είναι μία απ’ αυτές τις εξαιρέσεις η πολιτική βούληση θα είναι καθοριστικής σημασίας για στήριξη και διατήρηση της σταφιδοκαλλιέργειας στο μέλλον.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη