Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε την Τρίτη 9 Ιουλίου 2013 σε ημερίδα του ΙΓΜΕ, στην Αθήνα.

Αυτή πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) και είχε ως θέμα:

«Η Επιστημονική Έρευνα ως Απάντηση στην Κρίση».

Διοργανώθηκε από το Συνδικάτο Εργαζομένων του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), προκειμένου να αναδείξει τον αναντικατάστατο ρόλο του Ινστιτούτου και τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη ερευνητικής δραστηριότητας του φορέα, σε τομείς της:

§  Βασικής γεωλογικής έρευνας

§  Διαχείρισης υδατικών πόρων

§  Προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

§  Έρευνας ενεργειακών και μη ορυκτών πρώτων υλών

§  Αντιμετώπισης φυσικών καταστροφικών φαινομένων

Παρευρέθησαν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι περιφερειών, αιρετά μέλη συμβουλίων, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, επιστήμονες, ερευνητές και πλήθος εργαζομένων.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών είναι ένας επιστημονικός ερευνητικός φορέας εποπτευόμενος από το Ελληνικό κράτος που ασχολείται με θέματα που συνδέονται με τις επιστήμες της γης. Είναι ένας ιστορικός φορέας με κύρος και αναγνωρισιμότητα. Πιο συγκεκριμένα λειτουργεί ως επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος του κράτους μέσα από τη διεξαγωγή ερευνητικών έργων σχετικά με  τη βιώσιμη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Το ΙΓΜΕ εξακολουθεί να είναι χρήσιμο και απαραίτητο στον Έλληνα πολίτη και το κράτος, σε μια εποχή που και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενισχύεται σημαντικά ο θεσμικός και στρατηγικός ρόλος των Γεωλογικών Ινστιτούτων.

Είναι γνωστή η ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτική της γεωλογίας σε σχέση με την Στρατηγική της Ευρώπης 2020 και την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την Καινοτομία.

Η ανάπτυξη της έρευνας μπορεί να γίνει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας. Είναι σήμερα βασική και αναγκαία συνθήκη και όχι πολυτέλεια για το μέλλον του τόπου μας. Η κοινωνία μας βασίζεται στην εφαρμογή και την αξιοποίηση της γνώσης και της συνεργασίας.

Η  βασική επιστημονική έρευνα και καινοτομία πρέπει να γίνει αμέσως εφαρμοσμένη και να καταλήγει στην υλοποίηση της, με την κατασκευή των αντίστοιχων έργων.

Όμως, για να γίνει το ΙΓΜΕ, σήμερα, ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο, απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή του Ινστιτούτου με στόχο την λειτουργική αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των δαπανών του. Παράλληλα το ΙΓΜΕ πρέπει να προσανατολιστεί σε συνεργασίες και προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, να δραστηριοποιηθεί έντονα και με δυναμικό τρόπο στα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα και να βρίσκει νέα και χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ακόμα πρέπει να συνεργάζεται με άλλα ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, με κοινούς στόχους και προγράμματα.  

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στέκεται δίπλα στο ΙΓΜΕ και αγωνίζεται για την συνεχή αναβάθμιση του. Είναι μόνιμος σύμβουλος της περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων πού αντιμετωπίζει. Ακόμη χρησιμοποιεί στα σχέδια πού διαχειρίζεται και εφαρμόζει, στοιχεία και αποτελέσματα ερευνών του ΙΓΜΕ.

Η Πελοπόννησος είναι ένα ζωντανό εργαστήρι Γεωλογίας και Γεωφυσικής με πολλά προβλήματα πού αφορούν στη διάβρωση εδαφών, στις κατολισθήσεις, στον ορυκτό πλούτο, στους ενεργειακούς πόρους, στο περιβάλλον, στην ενέργεια, στη γεωθερμία, στη διαχείριση υδάτων, στα αποτελέσματα σεισμών και άλλα. Συγχρόνως η Γεωλογική Έρευνα είναι προϋπόθεση για την περιφερειακή ανάπτυξη. 

Πρέπει να διατηρηθεί η υποδομή του ΙΓΜΕ, ως αυτόνομος αναδομημένος και αναβαθμισμένος φορέας, με σοβαρή περιφερειακή διάρθρωση, διότι αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για την τοπική και περιφερειακή Ανάπτυξη, όπου η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα γίνεται παραγωγική διαδικασία.

Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η υποβάθμιση του Ινστιτούτου σε γραφείο με ελάχιστο τεχνικό προσωπικό (ένας γεωλόγος) δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της περιφέρειας, ούτε συμμετέχει δραστικά και ουσιαστικά στην επίλυση των πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν πολλές περιοχές της. Εξ’άλλου, η μεγάλη και η ειδική γνώση που παρέχει το ΙΓΜΕ, είναι για την περιφέρεια βάση και υποδομή για τη διαμόρφωση στρατηγικών σχεδιασμών που έχουν κυρίαρχο στόχο, την αειφόρο ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη