Κοιμάσαι; ..όχι..Σκέφτεσαι το κορίτσι σου;..όχι έφαγα πολύ πεπόνι‏


Εκπληκτικός διάλογος στο «Αλίκη στο Ναυτικό»

(1961) μεταξύ Παπαμιχαήλ και Τσιτσόπουλου, όταν ο Παπαμιχαήλ αναζητούσε το βράδυ στο θάλαμο των συναδέλφων του (Ναυτικό) έναν άνθρωπο να συζητήσει για το ερωτικό του ζήτημα..

Η κυνική απάντηση «όχι έφαγα πολύ πεπόνι» υποδηλώνει ότι και από πεπόνι μπορούμε να έχουμε βαρυστομαχιά εφόσον κάνουμε υπερκατανάλωση !

Κατά τον Ιούλιο το πεπόνι ξεμυτίζει και γεμίζει τα τελάρα στην αγορά. Πρόκειται για ένα φρούτο με φανατικούς φίλους.

Είναι εξαιρετικά δροσιστικό, κάτι που υποδηλώνει και η υψηλότατη ποσότητα νερού που περιέχει (πάνω από 92%). Αποτελεί πολύ καλή πηγή καροτίνης, ουσίας με αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ικανότητες, ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι αρκετά καλή πηγή βιταμίνης C, μια μερίδα πεπόνι (200γρ) προσφέρει πάνω από το 30% των αναγκών μας στην εν λόγω βιταμίνη.

Περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, ουσίες που συνεισφέρουν στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.




Το πεπόνι συνήθως είναι πάνω του μετρίου όσον αφορά το γλυκαιμικό του δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνουν τα επίπεδα του αίματος μετά τη λήψη της τροφής. Ο βαθμός ωρίμανσης του πεπονιού επηρεάζει την τιμή του γλυκαιμικού δείκτη (ποιότητα υδατανθράκων-σακχάρων), επομένως όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ας προτιμάνε μικρές ποσότητες, αλλά και όχι τα πιο ώριμα πεπόνια (έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο..)

Το καλοκαίρι υπάρχει το δίπολο καρπούζι ή πεπόνι. Φαίνεται αρχικά να κερδίζει τη μάχη το καρπούζι λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς γεύσης του. Όμως, επειδή πρόκειται για φρούτα με σκληρό φλοιό που η εξωτερική εμφάνιση δεν προδηλώνει πάντα τι βρίσκουμε μέσα, το καρπούζι πολλές φορές τυχαίνει να είναι ..μάπα, κάτι που δε λες εύκολα για το πεπόνι!

 

 Η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη παραγωγή πεπονιών. Παράγονται περίπου 20.000 τόνοι πεπόνι, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε αυτάρκεια σε αυτό το αγαθό. Πολλά πεπόνια παράγονται στην Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ηλεία) και στην Κρήτη. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, σχήματα, αρώματα, γεύσεις πεπονιών. Είναι σημαντικό να προτιμάμε ελληνικά πεπόνια βοηθώντας την τοπική οικονομία και την υγεία μας.

 



Δοκιμάστε το πεπόνι μέσα στις σαλάτες. Προσφέρει γεύση και γλυκιά γεύση, που μπορεί να «δέσει» άψογα με την παρουσία προσούτο (υπάρχει και ελληνικό προσούτο!)

 


 
 
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣΔιαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

www.bertzeletos.gr
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε' 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049
 




 


 


 
 
 
 
 
 
 

 
 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη