ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΟΥ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Η Αρκαδία υποδέχεται για δεύτερη χρονιά τους Αρκαδικούς Βλαστούς του Παγκυπρίου Γυμνασίου, προσφέροντας την ευκαιρία να βιώσουν την Αρκαδική φιλοξενία στην γη που κρατάν οι ρίζες τους.
Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία καθιέρωσε το ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ως ετήσιο θεσμό με έπαθλο πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αρκαδία μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο πλαίσιο της εντάξεως της Σχολής στο Διεθνές Δίκτυο "ΑΡΚΑΔΙΑ" και της ανακήρυξής της σε συμβολική έδρα της Εταιρείας. Σκοπός του Αριστείου είναι η δημιουργία κινήτρων για την μελέτη και την έρευνα των αρκαδοκυπριακών σχέσεων, της ιστορίας και της προσφοράς των Αρκάδων στην Κύπρο και των Κυπρίων στην Αρκαδία, καθώς και για την προβολή των αξιών και των αρχών του Αρκαδικού Ιδεώδους ως τρόπου ζωής. Ταυτόχρονα, επιδίωξη της πρωτοβουλίας αυτής είναι η δημιουργία διαύλου αμφίδρομης πολιτιστικής και εκπαιδευτικής επαφής των Αρκαδικών Βλαστών της Μεγαλοννήσου με την Μητροπολιτική Αρκαδία.
Για τον λόγο αυτό στις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το γεγονός δόθηκε ο τίτλος Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΝΟΡΑ, του Τεγεάτη βασιληά των Αρκάδων, που την εποχή του Τρωικού Πολέμου έγινε οικιστής στην Πάφο, μεταφέροντας στην Κύπρο την Ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, που από τότε ρίζωσαν στην ιστορική και προφορική παράδοσή της.
Οι περισινές εκδηλώσεις συνέπεσαν με τον πανυγηρικό εορτασμό της 200ης επετείου από της ιδρύσεως του Παγκυπρίου Γυμνασίου και οι εννέα πρώτοι αριστείς πλαισιώθηκαν από πολυμελές κλιμάκιο συμμαθητών και καθηγητών τους, υπό την ηγεσία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, αποφοίτου και τ. Καθηγητού του Παγκυπρίου Γυμνασίου, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν, περιηγήθηκαν και γνώρισαν την Αρκαδία, προσφέροντας την εξαιρετική ερμηνεία του θεατρικού τους ομίλου με τις Τρωάδες του Ευριπίδη με παράσταση στο ανοικτό θέατρο του Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη και παρουσίαση των εργασιὠν τους σε στρογγυλή τράπεζα με μαθητές του 4ου Λυκείου Τριπόλεως στο Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στο Λεβίδι.
Οι εφετεινές εκδηλώσεις διοργανὠθηκαν στο πνεύμα των καιρών της ύφεσης, που ταλανίζει και τις δύο χώρες, εστιάζοντας στην συμβολή του Αρκαδικού Ιδεώδους στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Οι εργασίες των μαθητών επικεντρώθηκαν στην μελέτη του Αρκαδικού Πνεύματος και στην διαμόρφωση του Αρκαδικού Ιδεώδους, ώστε να προβληματισθούν και να αναδείξουν τρόπους που μπορούν οι αρχές και οι αξίες που το συγκροτούν να δὠσουν λύση σε σημερινά προβλήματα, όπως η κρίση αξιών, η οικονομική ύφεση και η κοινωνική αστάθεια. Οι εννέα αριστείς που διακρίθηκαν επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 25 συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος με εισηγήσεις σε εικονικό μαθητικό συνέδριο με θέμα: ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ και είναι οι: ΑΝΝΑ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΑΤΣΕΝΙΔΟΥ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ, ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΩΥΣΙΔΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΓΚΛΕΡ και  ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Θα συνοδεύονται από τον Διευθυντή της Σχολής Δρ. Σόλωνα Χαραλάμπους, την Βοηθό Διευθυντρια και Οργανωτική Υπεύθυνη του Διαγωνισμού καθηγητρια Ειρήνη Καραλουκά και τον καθηγητή Γεώργιο Χριστοδούλου. Η παραμονή τους έχει προγραμματιστεί μεταξύ 28 Αυγούστου και 1ης Σεπτεμβρίου με διαμονή στο Μαίναλο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις, ξεναγήσεις και περιπάτους στα αξιοθέατα της Αρκαδίας και στην Ολυμπία, όπως Τρίπολη, Τεγέα, Μονή Λουκούς, Παράλιο Άστρος, Σπήλαια Κάψια, Λιμποβίσι, Ελάτη, Στεμνίτσα, Δημητάνα, Βυτίνα, Λεβίδι, Καρύταινα, Αρχαία Γόρτυνα, Ανδρίτσαινα, Ναό Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες, Αρχαία Μαντινεία, Αρχαία Ολυμπία και το Μουσείο Ακροπόλεως στην Αθήνα.
Η τελετή απονομής των αναμνηστικών στους αριστείς θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, με συμμετοχή της Χορωδίας ΟΡΦΕΑΣ Τριπόλεως στις 8.30 μ.μ. της Παρασκευής 30ης Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πληροφορίες για το πρόγραμμα της εκδηλώσεως εδώ (με παραπομπή στοσυνημμένο pdf)
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 ετών από την ίδρυση του Διεθνούς Δικτύου "ΑΡΚΑΔΙΑ", που πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου 2008 με την υπογραφή της Ιδρυτικής Διακήρυξης και που σήμερα αριθμεί πάνω από 100 προσωπικότητες από Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Λουξεμβούργο και Μ. Βρετανία, θα πραγματοπποιηθεί η εισδοχή ως νέων μελών των Νίκου Φλώρου, Φιλοτεχνικού Όμιλου Τρίπολης, Χορωδίας ΟΡΦΕΑΣ Τρίπολης, Χορευτικού Ομίλου Τρίπολης και της Νεανικής Ομάδας Πολυεκφρασης Αρκαδίας ΕΛΕΥΣΙΣ, καθώς και
η αναγόρευση ειδικών συμβούλων της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας των Οικονομολόγου Καθηγητού Παν. Πατρών Χαρίλαου Λαμπρόπουλου, του Συγγραφέα Ερευνητή Πέτρου Σαραντάκη και του Κύπριου Εκπαιδευτικού Γεώργιου Χριστοδούλου. Για την υποστήριξη του έργου της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας θα τιμηθούν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο Δήμαρχος Τριπόλεως Ιωάννης Σμυρνιώτης.

Για το πρόγραμμα τηε κεδηλώσεως πατήστε εδὠ (συνημμένο 1)
Για τις εργασίες των μαθητών πατήστε εδὠ (συνημμένο 2)
 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη