ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ ΣΤΙΣ 17-9-2013‏


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τρίπολης,  συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔ Πελοποννήσου, κατά το οποίο συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις για τα ακόλουθα θέματα :

 

1.     Διαχείριση Απορριμμάτων  

 

Ο Δήμαρχος Τρίπολης και Πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ κ. Σμυρνιώτης Γιάννης, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, ο προσωρινός ανάδοχος θα έχει υποδείξει τους χώρους, που θα εγκατασταθούν οι μονάδες και οι σταθμοί μεταφόρτωσης, έτσι ώστε να κατατεθούν άμεσα και οι αντίστοιχες περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για την έκδοση των περιβαλλοντικών αδειών. Είπε ακόμα, ότι είναι στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για τη συγχώνευση των Νομαρχιακών ΦΟΔΣΑ στον Περιφερειακό.

Στη συνέχεια οι Δήμαρχοι συζήτησαν όλες τις εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αποφάσισαν, να ζητήσουν, επίσημη ενημέρωση από την ανάδοχη εταιρεία για να έχουν ακριβή άποψη, για τα τεκταινόμενα γύρω από το θέμα των απορριμμάτων (διαλύοντας έτσι τις φήμες που κάθε φορά κυκλοφορούν, δημιουργώντας  σύγχυση)

και δηλώνουν, την ομόθυμη  βούλησή τους να προσφέρουν κάθε βοήθεια, για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τέλος, συμφώνησαν να ζητήσουν από το Υπουργείο , την παράταση της δυνατότητας να μεταφέρουν τα σκουπίδια στην χωματερή της Φυλής, για 8 μήνες, οι Δήμοι Τρίπολης και Ερμιονίδας.  

 

2.     H ΠΕΔ Πελοποννήσου καταδικάζει την επιθετική και ακραία προσβλητική συμπεριφορά κατά των Δημάρχων

 

Το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, σχετικά με το μείζον θέμα της αυξανόμενης επιθετικότητας και των προσβολών κατά της προσωπικότητας ΔΗΜΑΡΧΩΝ εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Ø  Καταδικάζει, με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, την επιθετική και ακραία προσβλητική συμπεριφορά κατά ΔΗΜΑΡΧΩΝ, όπως αυτή εκδηλώθηκε πρόσφατα από κόμματα και φορείς:

«Βλαχοδήμαρχοι», προτροπή λιντσαρίσματος του Δημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη (Χαλκιδικής) Χρήστου Πάχτα, αφαίρεση μικροφώνων και ύβρεις κατά του Δημάρχου Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη, επίθεση κατά του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και πολλά άλλα.

 

Ø  Ζητεί από την πολιτεία την προστασία των Δημοτικών Αρχών και των Δημάρχων, που αποτελούν τα εύκολα θύματα της αυξανόμενης κοινωνικής και πολιτικής έντασης, αλλά και την προστασία και γενικότερα τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και του θεσμικού της ρόλου.

Ø  Καλεί και παρακαλεί, με επίκληση της λογικής και της ιστορίας, να επικρατήσει η σύνεση και η ηρεμία, να αποτραπούν διχαστικές πρακτικές και να διασφαλισθεί η ενότητα του λαού μας σε αυτή την κρίσιμη για το λαό και τη χώρα μας χρονική περίοδο.

3.     Θέσεις της ΠΕΔ για την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την  υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ των επιχειρηματιών σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων

 

Το Δ.Σ. της  Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου, εξέφρασε την διαφωνία του για την επικείμενη υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, των ασκούντων εμπορική δραστηριότητα στις Κοινότητες κάτω των 2.000 κατοίκων.

Διατύπωσε την άποψη, ότι το μέτρο αυτό, θα συμβάλλει στην οικονομική κατάρρευση των επαγγελματιών και στην περαιτέρω κοινωνική υποβάθμιση των μικρών τοπικών κοινωνιών. 

 

4.     Κατάργηση Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών  Συμβουλίων στο πλαίσιο της επικείμενης τροποποίησης του εκλογικού νόμου για την Τ.Α.

 

Σχετικά με τις πληροφορίες που διαχέονται για την κατάργηση των Προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, εκφράστηκε από το Δ.Σ. της ΠΕΔ η έντονη διαφωνία,  θεωρώντας απαραίτητη την παρουσία τους για την εύρυθμη λειτουργία των Κοινοτήτων και επιφυλάχθηκε  να  τοποθετηθεί  αναλυτικά όταν δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

5.     Διοργάνωση ημερίδας με θέμα  «Αξιολόγηση των Δομών των Δήμων» 

 

Οι Δήμοι, στο αμέσως επόμενο διάστημα, οφείλουν να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των Δομών και των υπηρεσιών τους. Η  αξιολόγηση των Δομών  των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων αποτελεί ένα σύνθετο επιστημονικό - τεχνικό εγχείρημα, για το λόγο αυτό  το Δ.Σ. της ΠΕΔ, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων των Ν.Π.Δ.Δ. και των μελών των ομάδων εργασίας που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε Δήμο,  αποφάσισε τη διοργάνωση ημερίδας με αντικείμενο την αξιολόγηση των δήμων. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί  στην Καλαμάτα,  στις 11 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Elite. Στις εργασίες της ημερίδας θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Γρηγοράκος Λεωνίδας, ο Γενικός  Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κοιμήσης Απόστολος  καθώς και ειδικοί επιστήμονες σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

6.     Διοργάνωση ημερίδας  με θέμα την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Τ.Α. που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών   

 

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ, επίσης, ομόφωνα αποφάσισε, στο επόμενο χρονικό διάστημα τη διοργάνωση ημερίδας, στην Τρίπολη, κατά την οποία θα διατυπωθούν οι θέσεις και οι παρατηρήσεις των αιρετών της Πελοποννήσου με αφορμή το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Τ.Α. και γενικότερα στην τροποποίηση του Ν. 3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

 

7.     Διοικητικά-Οικονομικά θέματα-Ορισμός εκπροσώπων της ΠΕΔ σε επιτροπές Νομαρχιακού Επιπέδου

 

Με ομόφωνες αποφάσεις εγκρίθηκαν τα διοικητικά και οικονομικά θέματα και ορίστηκαν εκπρόσωποι της ΠΕΔ με τους αναπληρωτές τους σε Επιτροπές Νομαρχιακού Επιπέδου.

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου

 

 

Παναγιώτης Νίκας

Δήμαρχος Καλαμάτας

 

 

 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη