Υπεγράφη η ΑΕΠΟ για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου


«Ένα μεγάλο στοίχημα γίνεται πραγματικότητα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την ανακοίνωση της υπογραφής από το ΥΠΕΚΑ της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε έκτακτη συνέντευξη τύπου την Τρίτη 8 Ιουλίου 2014, με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικολάου Μαντζούφα και του συνόλου των Αντιπεριφερειαρχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

«Στην τελική φάση υλοποίησης μπαίνει το μεγάλο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων» σημείωσε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «τηρούμε τη δέσμευσή μας να υλοποιήσουμε το έργο μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και παράλληλα αναδεικνύουμε με τον καλύτερο τρόπο ότι όπου υπάρχει όραμα, αποφασιστικότητα και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα».

«Ποιος θα φανταζόταν λίγο καιρό πριν η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τα τεράστια προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων, ότι σήμερα θα ήταν υπερήφανη για το έργο πιλότο της χώρας, που αποτελεί ταυτόχρονα Ευρωπαϊκή επιτυχία» τόνισε ο κ. Τατούλης, επισημαίνοντας ότι το χρονικό διάστημα των 10 μηνών που απαιτήθηκε για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου αποτελεί Ελληνικό και Ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Πρόκειται για έργο αυστηρά περιβαλλοντικό, με τεχνολογία αιχμής, το οποίο έχει θωρακίσει η αδειοδότησή του από το ΥΠΕΚΑ και το οποίο στηρίζει τη στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου να μετατραπεί από την πιο βρώμικη Περιφέρεια σε Περιφέρεια αειφορίας, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη του έργου από τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, τους άμεσους συνεργάτες του τους Αντιπεριφερειάρχες και ιδίως από τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Μαντζούφα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε ακόμη τη χαρά του γιατί «στην ιστορική αυτή συγκυρία αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα» και στάθηκε ιδιαίτερα στις καινοτομίες του έργου, όπως την περιβαλλοντική αδειοδότηση σε ιδιωτική χωροθέτηση, αλλά και στη θωράκισή του αφού έλαβε 22 θετικές γνωμοδοτήσεις από διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες.

Τη βεβαιότητά του ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 εξέφρασε ο κ. Τατούλης «όσες ενστάσεις και αν γίνουν», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές δικλείδες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, όπως τους τέσσερις διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη διασύνδεση της χρηματοδότησης με την τήρησή τους.

Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας από την πλευρά του χαρακτήρισε το έργο της Πελοποννήσου «κόσμημα», τονίζοντας ότι έχουν προβλεφθεί οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι στην Ευρώπη, αλλά και τη στιγμή αυτή «ορόσημο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου», μεταφέροντας την ικανοποίηση των Υφυπουργών Ανάπτυξης κ.κ. Μηταράκη και Κωνσταντινόπουλου. Τόνισε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη που έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση από τα υπόλοιπα 13 έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα και ότι το συγκεκριμένο έργο θα διεκδικήσει ευρωπαϊκό βραβείο. «Η χώρα από ουραγός στην Ευρώπη στον τομέα αυτό μετατρέπεται σε χώρα πρότυπο και αυτό το επιτυγχάνει μέσω της πιο δύσκολης Περιφέρειας, η οποία πρώτη παίρνει περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Ο Ειδικός Γραμματέας τόνισε τέλος ότι για πρώτη φορά τηρήθηκαν τόσο ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες και υποστήριξε ότι το έργο αυτό θα πρέπει να το επιδεικνύουμε και όχι να το κρύβουμε. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μαντζούφας τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει δικαιωθεί για το έργο αυτό και από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι ο σχεδιασμός του ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες και όχι σε φαραωνικές λογικές του παρελθόντος.    

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη