ΠΑΥΛΗΣ: Η εισήγησή σας για το πανηγύρι της Τεγέας είναι δείγμα προχειρότητας της τελευταίας στιγμής!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑΔΙΟΥ, Δ.Ε. ΤΕΓΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ»
ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑΥΛΗ
Η εισήγηση του κανονισμού λειτουργίας της εμποροπανήγυρης που εισηγείσθε στην επιτροπή ποιότητας ζωής στερείται νομιμότητας αλλά και σοβαρότητας. Ουσιαστικά ή εισήγηση είναι αντιγραφή του κανονισμού λειτουργίας της εμποροπανήγυρης του 2013 (708/2013 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης η οποία έχει ακυρωθεί με την 50634/11279 / 2-10-2013 όπως και τις σχετικές με αυτή 92,93,94,81,90,85,87,89,91,71 αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής . Επιπλέον με την απόφαση 23/9/25-4-2014 της Ειδικής Επιτροπής άρθρου 152 απορρίφτηκε η προσφυγή του Δήμου Τρίπολης κατά της παραπάνω απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι και η 335/2011 κανονιστική απόφαση του Δήμου Τρίπολης έχει και αυτή ακυρωθεί ως προς το σκέλος της μη τήρησης των νόμιμων διαδικασιών.
Αναλυτικότερα ,
Το άρθρο 1 του εισηγούμενου κανονισμού λειτουργίας της εμποροπανήγυρης οριοθετεί μη δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους αλλά ιδιωτικές ιδιοκτησίες (Τεγεατικού Συνδέσμου και λοιπών ιδιωτών ) πράξη που αντιτίθεται στον ν. 3377/2005 (άρθρο 29 παρ 3) , ο οποίος καταργεί την διεξαγωγή εμποροπανηγύρεων σε ιδιόκτητους χώρους . Αναφέρεται δε σαφέστατα και στο αιτιολογικό της ακυρωτικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (50634/11279 / 2-10-2013) σχ.16 παρ2 και 3.
Στο άρθρο 2 της εισήγησης αναφέρονται οι 4 κατηγορίες ( 1. επαγγελματίες έμποροι που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε υπαίθριες αγορές 2.σε κατόχους άδειας συμμετοχής σε κυριακάτικες αγορές 3. Σε όσους κατέχουν άδεια άσκησης υπαιθρίου εμπορίου 4.σε λοιπούς , υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας ) που δικαιούνται να αποκτήσουν άδειας συμμετοχής , αλλά η Δημοτική Αρχή δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος ώστε να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι . Εξάλλου σήμερα δέκα ημέρες πριν την έναρξη της εμποροπανήγυρης δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για νόμιμη δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος. Επίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει δημόσια κλήρωση σε περίπτωση δύο η περισσοτέρων ενδιαφερόμενων για την ίδια θέση όταν ο Δήμος δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής και δεν έχει δημοσιεύσει τις θέσεις που πρόκειται να αδειοδοτήσει.
Εξάλλου σήμερα που εισηγείσθε τον κανονισμό λειτουργίας της εμποροπανήγυρης και αναφέρεστε στον τρόπο διάθεσης των θέσεων και την αδειοδοτήσή τους, όλοι γνωρίζουν ότι οι θέσεις αυτές έχουν παραχωρηθεί παρανόμως από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες χωρίς κανέναν έλεγχο σχετικά με το αν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και διαθέτουν οι ενοικιαστές τα νόμιμα παραστατικά , αλλά και χωρίς καμία διαφάνεια και δικαιοσύνη που είναι ο στόχος της κείμενης νομοθεσίας.
Στο άρθρο 3 σχ.Α η εισήγηση αναφέρεται στο άρθρο 26, παρ.3 , του ν.4264/2014 . Το άρθρο αυτό δεν αφορά τις εμποροπανηγύρεις αλλά το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο το οποίο διέπετε από άλλες διαδικασίες για την δανειοδότηση του .
Συγκεκριμένα , αν ενταχτεί –υποθετικά – η Εμποροπανήγυρις , στις ειδικότερες διατάξεις αδειών υπαίθριου (στάσιμου ) εμπορίου , σύμφωνα με το Αρθ 26 του τελευταίου νόμου 4264/2014 , θα πρέπει παράλληλα , ουσιαστικά & τυπικά , να διέπεται από τις ειδικές διατάξεις του Π.Δ. 12/2005 ( το οποίο μνημονεύει και ο προαναφερθείς νόμος ) , που αναφέρονται στους όρους και στις προϋποθέσεις για τις απαιτούμενες άδειες που πρέπει οι συμμετέχοντες στις Εμποροπανηγύρεις .
Ειδικότερα , απαιτείται εμπρόθεσμη αίτηση εως 31 Ιανουαρίου κάθε έτους (Π.Δ 12/2005 Αρθ 5 παρ.1-2 ) δηλ για φέτος εως 31/1/2014 , στην αρμόδια αρχή ( Π.Χ Δήμος Τρίπολις , για την Εμποροπανήγυρη Τεγέας ) , πράγμα που σήμερα για την περίπτωση μας είναι ανεφάρμοστο .
Άρα δεν έχει νόημα ,πιθανή ερμηνεία & εφαρμογή της διάταξης περί στάσιμου εμπορίου , σε ιδιωτικούς χώρους , γιατί δεν θα καλύπτονται τότε , οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις , για τους συμμετέχοντες . Άλλωστε , δεν ξεχνάμε ότι , παραμένει σε ισχύ και ο Ν.3377/2005 και ο 3769/2009 .
Στο άρθρο 10 στο σχ.2 αναφέρεται ΄΄σε όσους ενοικιάζουν η χρησιμοποιούν τις ιδιοκτησίες τους (φυσικά η νομικά πρόσωπα επί των προσόψεων των δημοτικών ,επαρχιακών και αγροτικών δρόμων επιπλέον………΄΄ . Ρητά ορίζεται από τον 3377 /2005 (αρθ.29 παρ3) (τον οποίο λαμβάνεται υπόψη σας στα σχετικά (σχ. 3) ότι η διεξαγωγή εμποροπανηγύρεων σε ιδιόκτητους χώρους ,καταργείται.
Επιπλέον , δεν θα πρέπει να αγνοούμε , ότι επίμαχα άρθρα του προαναφερθέντος νομού (π.χ αρθ.39 παρ 4), έχουν ισχύ με τον νέο χρόνο και όχι τώρα ( δηλ μετά την 1/1/2015 )
Κατόπιν των παραπάνω η εισήγησή σας για την εμποροπανήγυρη είναι δείγμα προχειρότητας της τελευταίας στιγμής αγνοώντας για άλλη μια φορά την νομιμότητα . Τα άρθρα της εισήγησης που αφορούν την διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων και τον τρόπο της παραχώρησης θέσεων στους ενδιαφερόμενους , είναι βέβαιο ότι 10 ημέρες πριν την έναρξη του πανηγυριού είναι αδύνατο να εφαρμοστούν νόμιμα. Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι δεν υπάρχουν σκοπιμότητες , όταν για ένα τέτοιο θέμα ο Δήμος Τρίπολης χωρίς κανένα λόγο, παίρνει αποφάσεις την τελευταία στιγμή όταν γνωρίζει ότι δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στα χρονικά όρια που ό νόμος ορίζει με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται αποφάσεις οι οποίες ακυρώνονται στην συνέχεια από τον Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης , όπως συμβαίνει τα τέσσερα τελευταία έτη. Η δικαιολογία του Δημάρχου ότι υπάρχει νέος νόμος δεν πείθει όταν αυτός δημοσιεύθηκε στις 15/5/2014 αλλά και ο οποίος δεν αφορά τις εμποροπανηγύρεις.
Είναι βέβαιο λοιπόν ..ότι τυχόν απόφαση που παρθεί , δυστυχώς για άλλη μια φορά , θα στερείται νομιμότητας , όπως και οι προηγούμενες , με όλες τις συνέπειες που θα χρεωθείτε ….για το πιθανό κόστος του Δήμου , αλλά και της λειτουργίας και ΚΥΡΙΩΣ της προοπτικής υποβάθμισης και απαξίωσης που οδηγείται την Ιστορική Εμποροπανήγυρη της Τεγέας .
Εξάλλου γνωρίσαμε τα τελευταία τριάμισι χρόνια, την γενικότερη απαξίωση της Δημοτικής Αρχής για την Τεγέα όπως και για τους υπόλοιπους περιφερειακούς πρώην Δήμους .
Είναι βέβαιο ότι τυχόν απόφαση που παρθεί θα ακυρωθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπως και οι προηγούμενες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη