Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η Τράπεζα Ελαιολάδου‏


«Θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα στα προϊόντα μας στη βάση της αξίας τους στη διατροφικής μας αλυσίδας και όχι στη βάση της εμπορικής τους κινητικότητας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λέανδρο Σκαλτσούνη και τη συνεργάτιδά του κα Κωνσταντίνα Βουγογιαννοπούλου, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε τη συνεργασία του εργαστηρίου «για να δημιουργήσουμε ένα κέντρο πιστοποίησης και ελέγχου των προϊόντων μας, με υπηρεσίες υψηλού επιστημονικού επιπέδου» όπως τόνισε «ώστε να τους προσδώσουμε υπεραξία» και πρόσθεσε ότι «κρίσιμο ρόλο στη στρατηγική μας αυτή παίζει η βιοποικιλότητα και η διατροφική μας αλυσίδα».

Ο κ. Σκαλτσούνης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη συνεργασία ώστε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημιουργία Τράπεζας Ελαιολάδου στην Πελοπόννησο, η οποία θα ενσωματώσει σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές και ολιστικές στρατηγικές στον έλεγχο του ελαιολάδου όσον αφορά την ποιότητα και την αυθεντικότητα. Η Τράπεζα αυτή θα περιέχει 8000 δείγματα ελαιολάδου από όλο τον κόσμο, τα οποία θα ενσωματωθούν σε μια βάση δεδομένων, ενώ θα αναπτυχθούν ειδικά λογισμικά και στατιστικά εργαλεία για την εύρεση συσχετίσεων μεταξύ των αυθεντικών και νοθευμένων λαδιών. Η συνεργασία αυτή, επεσήμανε ο κ. Σκαλτσούνης, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας τις υπηρεσίες του εργαστηρίου. 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη