Ανακοίνωση εγκαινίων Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, σύγχρονο, γεμάτο απαιτήσεις και σε μια Ελλάδα πλούσια από εικόνες, χρώματα και σχήματα, εμφανίζονται τόποι και κοινωνίες που προβληματίζονται και ξεκινάνε ενέργειες για την διατήρηση και ανάκληση τ...ης πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Οι προβληματισμοί για την αβεβαιότητα του μέλλοντος, δημιουργούν σκέψεις που επαναφέρουν το λαϊκό και το παραδοσιακό με διάφορες μορφές, ενταγμένες στην ιδέα της σύγχρονης Ελλάδας.
Το Δάρα της ορεινής Αρκαδίας, άλλοτε με έντονη δραστηριότητα συνεχούς μάχης για την επιβίωση, και σήμερα αποτελώντας ένα παραδοσιακό χωριό, προσελκύοντας τον εναλλακτικό τουρισμό, αναζητά τα σημεία αναφοράς που έθεσαν τη βάση για την κοινωνικότητα και την ύπαρξη του χωριού στα βάθη των αιώνων.
Οι προβληματισμοί των Δαραίων αρχικά καθησυχάζονται από την ύπαρξη της συλλογής που δημιούργησε ο Ιωάννης Μπακόπουλος, τοπικός λαϊκός καλλιτέχνης που θέλησε να διατηρήσει και να αναδείξει μέσα από την ξυλογλυπτική του, το παρελθόν του Δάρα. Καταλήγουμε στην άρνηση φόβου για το μέλλον, που έρχεται μέσα από την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δαραίων να δημιουργήσει το κέντρο πολιτιστικής στέγης για την συλλογή του Ι. Μπακόπουλου.
Ο Πρόεδρος Θεόδωρος Τσάμης και τα μέλη του Συνδέσμου Δαραίων, ανακοινώνουν την ίδρυση του Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας. Στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίριο, το οποίο ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση από το Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER Βόρειας Πελοποννήσου που διαχειρίζεται ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ.

Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας με τη δράση του έρχεται να καλύψει τις πολιτισμικές ανάγκες ενός τόπου, αλλά και να θρέψει με ελπίδα, γνώση και ψυχαγωγία κάθε επισκέπτη που αναζητά τον πολιτισμό, διανύοντας μονοπάτια, είτε φτάνοντας σε ψηλά ορεινά σημεία.
Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου «Ι. Μπακόπουλος» προέρχεται από εντυπώσεις της μυθολογίας και της τοπικής παράδοσης, γεμάτη ερωτισμό και φυσιολατρία. Διατηρεί προσωπική ξυλόγλυπτη τεχνοτροπία και καθιστά τα αντικείμενα φορείς μηνυμάτων.
Η σημασία της Μόνιμης Συλλογής έγκειται στην ιδιαίτερη καλλιτεχνία καθώς ο Ι. Μπακόπουλος δημιούργησε θεματολογικά ξυλόγλυπτα με εγχάρακτα και ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία.
Τα αντικείμενα που πολλά φέρουν την υπογραφή του καλλιτέχνη επίσης δημιουργικά, αποτελούν τον θεματοφύλακα για την πορεία του χωριού στο πέρασμα των αιώνων.
Μοναδικά κομμάτια ξυλογλυπτικής, ενταγμένα στη μουσειογραφική σύνθεση του Μουσειολόγου Στυλιανού Ι. Πλάκα, ιστορούν γεγονότα και πτυχές μίας περιοχής με ιστορικό περιεχόμενο και παραδόσεις γεμάτες μυστήριο και ζωντάνια, ενώ με τη θέση τους στην έκθεση μεταφέρουν τον επισκέπτη στον κόσμο της ξυλογλυπτικής, στην τέχνη που μετατρέπει το ξύλο σε έργο τέχνης.
Πρώτη επίσημη παρουσίαση για την ίδρυση του νεότερου μουσείου της Αρκαδίας, έχει προγραμματιστεί για τις 16 Αυγούστου 2014 και ώρα 19:30, στο Δάρα.
Καλούμε όλους να παραβρεθούν στα εγκαίνια και να ξεναγηθούν στο χώρο του Μουσείου. Το Δάρα απέχει από την Τρίπολη 42 χλμ και βρίσκεται στο δρόμο 111 Τριπόλεως-Πατρών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη