Ανοιχτός διάλογος στο Επιμελητήριο Αρκαδίας για τις «Μεταρρυθμίσεις – Απασχόληση – Ανάπτυξη»


Η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

 Ήταν μία ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες με θέμα "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ". Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πρακτικό διάλογο διακεκριμένων τεχνοκρατών με τους πολίτες για τα προβλήματα, τους στόχους, τα απαραίτητα εργαλεία και τις συλλογικές δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν τόσο για την έξοδο της χώρας από την κρίση όσο και την είσοδό της σε πορεία ουσιαστικής ανάπτυξης.

Για τα χρήσιμα συμπεράσματα και πορίσματα που θα προκύψουν από τις εισηγήσεις της εκδήλωσης έκανε λόγο ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής στην διάρκεια του χαιρετισμού του τονίζοντας ότι: «θα ανοίξουν το μυαλό μας».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας με ειδικές ευχαριστίες προς τον κ. Γραμματίδη και τους άλλους εισηγητές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους να ενημερώσουν και ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρηματικές κοινωνίες. «Βασική αρχή, της σημερινής εκδήλωσης είναι η ανοιχτή συζήτηση με τους παρευρισκομένους» αναφέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ο καθηγητής κ. Χρ. Αλεξάκης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και τη συλλογική έρευνα που διεξάγει το Ινστιτούτο επί του θέματος. Απέδειξε ότι χωρίς απαλείψεις των ελαττωματικών μικροδομών που υπάρχουν διάσπαρτες στην Ελληνική δημόσια διοίκησης είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Η επικεφαλής της Manpower για την Ελλάδα κα. Βενετία Κουσία προέβαλε τα προσόντα και τις αξίες τις οποίες  πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες που απαιτεί η παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Γιάννος Γραμματίδης τόνισε ότι  ο διάλογος με τους πολίτες που εγκαινιάστηκε στην Τρίπολη αποτελεί εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Σκοπός του είναι να βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα της θολής εικόνας που επικρατεί σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, να επισημάνει τις αδυναμίες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, να δώσει πρακτικές λύσεις και να βοηθήσει στο άνοιγμα  μιας συζήτησης στην κοινωνία που έχει ανάγκη συσπείρωσης κι ελπίδας. Ανάμεσα στα θέματα επιλέχτηκε και η απασχόληση γιατί είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα, το αντίθετό της που είναι η ανεργία είναι η μεγάλη πληγή της χώρας που, πέρα από το ταλαιπωρεί και διαλύει οικογένειες, οδηγεί τους νέους μας  σε μια σύγχρονη μετανάστευση και στερεί τη χώρα από εκείνο το δυναμικό στο οποίο θα’πρεπε να στηρίζει το μέλλον της. Τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση,  στη φορολογική πολιτική όπως και την ανάγκη αλλαγών σε διατάξεις του Συντάγματος.

Το πλήθος ερωτημάτων και προβληματισμών που προέκυψαν στην διάρκεια της συζήτησης είχαν ως αποτέλεσμα να συζητηθούν και να αναλυθούν ουσιαστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, άνεργοι και γενικά όλοι οι πολίτες της Αρκαδίας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη