«Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε πιλοτικό πρόγραμμα αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος στην Πελοπόννησο»


«Ισχυροποιούμε την πολιτιστική θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ένα μουσείο κόσμημα που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών επισκεπτών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τελετή εγκαινίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Τεγέας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το έργο πολιτισμού στην Πελοπόννησο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει γίνει από τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

«Στο βάθος της πολιτικής μας σκέψης βρίσκεται η μέριμνά μας για τη διαχείριση και αξιοποίηση των πολιτιστικών μας πόρων, ώστε να αποτρέψουμε να μετατραπούν σε χώρους αποθήκευσης του πολιτιστικού αποθέματός, αλλά να ενταχθούν στην οικονομία μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξής της» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ο κ. Τατούλης δήλωσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και σημείωσε ότι «το πολιτιστικό απόθεμα δεν θα πρέπει επουδενί να παραχωρηθεί σε αναδυόμενες ΜΚΟ για να το διαχειριστούν, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ικανότατα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών που μπορούν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού ευχαρίστησε την προϊσταμένη της ΛΘ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Άννα Καραπαναγιώτου και τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο και Υπεύθυνο του Μουσείου της Τεγέας κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη για την εξαιρετική και αποδοτική συνεργασία της Περιφέρειας και της Εφορίας, τοποθέτησε την Τεγέα στο σκληρό πυρήνα του Αρκαδισμού, «ο μύθος της οποίας καταδεικνύει την Ευρωπαϊκή διάστασή του».

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να εντάξει στο πρόγραμμά της το έργο της αναβάθμισης και επανέκθεσης του Μουσείου της Τρίπολης, μόλις υπερβληθούν τα όποια προσκόμματα υφίστανται, και να το χρηματοδοτήσει από τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.  

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε τέλος στην επίσκεψη του Περιφερειάρχη του Schwabisch Hall, ο οποίος, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισκέφθηκε το Μουσείο της Τεγέας. «Ο κ. Bauer, ο πιο καινοτόμος Γερμανός Περιφερειάρχης, εξέφρασε την έκπληξή του με την αρμονία των έργων και την καινοτόμα τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί και χαρακτήρισε το Μουσείο ευφυέστατο, ζητώντας παράλληλα ανταλλαγή της τεχνογνωσίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών οργάνωσης των δικών τους εκθεσιακών χώρων» ανέφερε ο κ. Τατούλης.   

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο πολιτισμού που υλοποιείται στην Περιφέρεια Πελοπόννησο σε όλα τα επίπεδα και δήλωσε ότι η Αρκαδία και η Πελοπόννησος, μέσω του Μουσείου της Τεγέας «εισέρχεται δυναμικά στον 21ο αιώνα αφηγούμενο την δική του λαμπρή ιστορία και την ιστορία της περιοχής, μέσα από εντελώς πρωτοποριακά ψηφιακά συστήματα, τα οποία είναι μοναδικά στην Ελλάδα»

Η Προϊσταμένη της ΛΘ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Άννα Καραπαναγιώτη, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώτο δείγμα της οποίας αποτελεί το Μουσείο της Τεγέας και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποδοθούν στους πολίτες και οι αρχαιολογικοί χώροι του Ορχομενού και της Μαντινείας.

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη