Επερώτηση :Αποπεράτωση του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανός. Αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων


Κε Περιφερειάρχη

Όπως γνωρίζετε ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανός είναι ένα σημαντικό έργο, εντάχθηκε για βελτίωση στο Γ΄Κ.Π.Σ. και πέρασε  “ουρά” στο ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει αποπερατωθεί και να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές μέχρι 31-12-2015.

Όμως, ο δρόμος αυτός έχει την “δική του ιστορία”. Συγκεκριμένα δημοπρατήθηκε στις 16-10-2006 με προϋπολογισμό 17.800.000 ευρώ και υπογράφηκε  η σύμβαση στις 26-01-2007, με το ποσό των 12.943.461 ευρώ.

Παρ’ ότι ο ανάδοχος εισέπραξε το ποσό των 18.300.000 ευρώ (Ποσό 2ου Α.Π.Ε. 16.000.000ευρώ, ποσό 1ης Σ.Σ. 2.300.000 ευρώ) το έργο δεν ολοκληρώθηκε και έγινε διάλυση της εργολαβίας χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, στις 12-12-2011.

Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες σας στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα το έργο όχι μόνο δεν έχει δημοπρατηθεί, αλλά δυστυχώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων ακινήτων, όπως αυτές έχουν επιδικαστεί, σύμφωνα με το νόμο και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Υπενθυμίζω ότι από τη συνολική δαπάνη των απαλλοτριώσεων ύψους 16.696.726 ευρώ, έχει καταβληθεί το ποσό των 7.726.793 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί δικαιούχοι να μην συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα αποζημιώσεων. Ήδη το θέμα αυτό έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία και τους δικαιούχους, που δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα, και πολλοί μιλούν για “επιλεκτικές αποζημιώσεις”.

Επειδή το έργο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής .

Επειδή το ποσό που υπολείπεται πρέπει να καλυφθεί από εθνικούς πόρους (Το ΕΣΠΑ καλύπτει μέχρι το 10% της εργολαβίας, για απαλλοτριώσεις).

Επειδή η μη ολοκλήρωση των αποζημιώσεων σε όλους τους δικαιούχους, αφ’ ενός μεν καλλιεργεί το αίσθημα της αδικίας, αφ’ ετέρου μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμποδιστούν οι εργασίες, εάν και όταν αυτές ξεκινήσουν.

Επειδή το πολύπαθο αυτό έργο έχει ταλανίσει για πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή και ενώ έπρεπε να έχει παραδοθεί πριν από αρκετά χρόνια, παραμένει ημιτελές.

Επειδή εάν δεν ολοκληρωθεί μέχρι τέλους 2015, υπάρχει ο κίνδυνος επιστροφής χρηματοδοτήσεων που προέρχονται από κοινοτικούς πόρους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ   ο κ. Περιφερειάρχης

1)      Τι ενέργειες έχουν γίνει, για να εξασφαλιστούν τα χρήματα, που απαιτούνται για να αποζημιωθούν όλοι οι δικαιούχοι. Πότε προβλέπεται να γίνει.

2)      Με τι κριτήρια συντάχθηκε ο πίνακας με τους πρώτους δικαιούχους.

3)      Πότε επιτέλους, θα δημοπρατηθεί το σημαντικό αυτό έργο, που έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

 

                                                                                               Καλαμάτα 14-10-2014

 

                                                                                    Παναγιώτης Αλευράς

                                                                                   Γεωπόνος

               Περιφερειακός Σύμβουλος

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη