Εγκαινιάσθηκε το Αρχαιολογικό μουσείο Τεγέας


Την Πέμπτη 2-10-2014, η ιστορικής αξίας Τεγέα, ευτύχισε να εγκαινιάσει ένα από τα πιο σύγχρονα Αρχαιολογικά Μουσεία που υπάρχουν.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Επανέκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αλέα Τεγέας. Ένα Μουσείο που θα στεγάζει ευρήματα και ιστορικότητα απ’ τον γνωστό Αρχαιολογικό Χώρο της Αλέας Αθηνάς.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε:

Ένα από τα παλαιότερα, μικρότερα αλλά και ομορφότερα επαρχιακά αρχαιολογικά Μουσεία είναι αυτό το στολίδι της Τεγέας και του Δήμου μας, που σήμερα εγκαινιάζει την επανέκθεση του περιεχομένου του.

 

Θεμελιωμένο στα 1907 από τον καταγόμενο από τα Βούρβουρα, μεγάλο Έλληνα Αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ρωμαίο, είναι χτισμένο πάνω σε δωρεά από τον φωτισμένο Μητροπολίτη Νείλου, προς την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών.

 

Το Μουσείο πέρασε τις περιπέτειές του.

 

Χρειάστηκε να επισκευασθεί, να επεκταθεί, να επανεκθέσει τουλάχιστον δυο φορές το Περιεχόμενό του, από τον Μάρκελο Μήτσο Προπολεμικά και τον Άγγελο Δεληβοριά την δεκαετία του 1960.

 

Κατάφερε να κρύψει τους θησαυρούς του από τους Γερμανούς στην Κατοχή, αλλά ατύχησε να διαρρηχτεί και να τους αναζητήσει σε κρύπτες κλεπτών.

 

Το Ίδρυμα Στασινόπουλου-ΒΙΟΧΑΛΚΟ το συνέδραμε σε δύσκολες ώρες.

Για νέα επανέκθεση, το Μουσείο χρειάστηκε να παραμείνει κλειστό για επτά χρόνια.

Με την βοήθεια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και την ακούραστη, άγρυπνη εποπτεία της Αρχαιολόγου μας Άννας Καραπαναγιώτου, προϊσταμένης της ΛΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, έχουμε το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα.

 

Αυτή η  επανέκθεση, πέτυχε πολλούς στόχους μαζί:

 

την αναβάθμιση των μόνιμων εκθέσεων,

την επικαιροποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης του αρχαιολογικού υλικού,

τη συντήρηση των αρχαιοτήτων,

την εμφατική  χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, με διαδραστικές τράπεζες, εικονικές περιηγήσεις και άλλα νέα συστήματα, που για πρώτη φορά εισήχθησαν στην Ελλάδα

Σήμερα λοιπόν, μπορούμε να αισθανόμαστε χαρούμενοι και περήφανοι, γιατί διαβαίνουμε σε μια άλλη εποχή για τα δεδομένα που αφορούν το πολιτιστικό μας απόθεμα. Γιατί έχουμε μπροστά μας ένα λαμπρό λύχνο να φωτίζει τα βήματά μας στο δρόμο για το μέλλον του Ελληνισμού. Και είναι υπόθεση όλων μας, αυτό το Μουσείο να είναι σημείο αναφοράς για την παιδεία μας, για το βίο και τις σκέψεις μας, αλλά και  πύλη της «ελληνικότητάς μας»  προς τον κόσμο.

Αυτό το μικρό Μουσείο που καταφέρνει να ενώσει την εποχή μας με την εποχή του κλέους της Αρχαίας Τεγέας, αποτελεί ένα από τα Ατού που θα στηρίξουν και την υποψηφιότητα ΤΡΙΠΟΛΗ-ΑΡΚΑΔΙΑ 2021, την υποψηφιότητά μας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Και ασφαλώς δεν είναι μόνο το Μουσείο αλλά ολόκληρη η Τεγέα με τους μύθους της, την ιστορία της, το Πάρκο της Επισκοπής, τη σύγχρονη πολιτιστική της ζωντάνια, τα προϊόντα της γης της και τους ανθρώπους της, που θα βάλει τις δικές της ψηφίδες στην ταυτότητα της υποψηφιότητάς μας.

 

Να είσαστε σίγουροι πως αν δουλέψουμε όλοι μαζί την υπόθεση του πολιτισμού μας με τον τρόπο, τη σοβαρότητα, τη μεθοδικότητα, την οραματικότητα που μας δείχνει σήμερα αυτό το έργο, το κέρδος θα είναι όλο δικό μας.

 

Μετά το πέρας των εγκαινίων, στο πλαίσιο του γεύματος ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας Κωνσταντίνος, προσκάλεσε το Δήμαρχο Τρίπολης να τον επισκεφθεί στο Υπουργείο όπου θα θέσουν την ατζέντα συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών.

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη