Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Με την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων και τα νομοθετήματα που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους, πλήττεται η δημόσια υγεία, η υγιεινή και η ασφάλεια της εργασίας, υποβαθμίζεται το περιβάλλον και φορτώνεται οικονομικά ο προϋπολογισμός της λαϊκής οικογένειας. Όλα παραδίδονται στους μονοπωλιακούς ομίλους στη βάση των οδηγιών της Ε.Ε.

ØΑνεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στον τομέα των επικίνδυνων αποβλήτων (βιομηχανικών, αγροτοχημικών, κ.α.). Οι νόμιμες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διάθεσης και επεξεργασίας είναι ελάχιστες. Δεν γίνεται διαχωρισμός των επικίνδυνων αποβλήτων σε κάθε βιομηχανική μονάδα. Περίπου 300.000 τόνοι επικίνδυνα απόβλητα το χρόνο απορρίπτονται ή αποθηκεύονται ανεξέλεγκτα.

ØΊδια κατάσταση και με τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, μόνο σε ένα μικρό μέρος γίνεται σωστή διαχείριση, εντός και εκτός των υγειονομικών μονάδων.

ØΤο μεθοδευμένο αδιέξοδο που έχουν συνειδητά δημιουργήσει οι κυβερνήσεις και το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν, άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για την παράδοση της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους για να κερδοσκοπούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Φτάσαμε στη φάση της οριστικής παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης κερδοφορίας για την εταιρεία, με μεγάλο κόστος στο περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

Μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, απομένει να υπογραφή η σύμβαση που θα καθιστά την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ οριστικό ανάδοχο του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Περ. Πελ/σου.

Η κυβέρνηση, η πλειοψηφία του ΠεΣυ Πελοποννήσου, ο κ Τατούλης που με απόλυτη αδιαφάνεια και απίστευτες μεθοδεύσεις, τα τρία προηγούμενα χρόνια ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις των ιδιωτών, μαζί με τις Δημοτικές αρχές που συναίνεσαν και στήριξαν τις αντιλαϊκές επιλογές διαχείρισης, αναλαμβάνουν τώρα την υλοποίηση της πολιτικής της ΤΕΡΝΑ φορτώνοντας το κόστος στα λαϊκά στρώματα.

Η αποκομιδή, η προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση και μεταφορά απορριμμάτων θα γίνεται από τους Δήμους, ενώ το κόστος απόκτησης των νέων εξοπλισμών και η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα βαρύνει τους Δήμους, δηλαδή θα πληρώνεται από τους δημότες.

Σε αυτό το προμελετημένο έγκλημα συνέβαλε σημαντικά και το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ της περιφέρειας την 01/07/2012 κάνοντας το αδιέξοδο πιο ακραίο. Τα πρόστιμα που κατά καιρούς επιβάλλει ο κ. Τατούλης υπηρετούν τον ίδιο στόχο, να αναγκάσει τους δημότες και τους δήμους να συμμορφωθούν με τις επιδιώξεις τους, να κάνει πράξη τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της συγκυβέρνησης, να παραδώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Επιπλέον επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα και με το κόστος των προστίμων. Είναι αξιοπερίεργο πάντως το πώς γίνονται οι επιλογές επιβολής προστίμων, τη στιγμή που Δήμοι – Περιφέρεια – Κυβέρνηση – ΕΕ γνωρίζουν ότι όλοι σχεδόν οι ΧΑΔΑ λειτουργούν κανονικά και μετά την 1η/07/2012, ημερομηνία που δήθεν έκλεισαν. Περιφέρεια και Δήμοι από κοινού προωθούν την παράδοση των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, όλοι συμφώνησαν και με τον ΠΕΣΔΑ και με τη ΣΔΙΤ. Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμοι προετοιμάζουν εν κρυπτώ τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ για να τον καταστήσουν ακόμη καλύτερο εργαλείο στην εξυπηρέτηση του μονοπωλιακού ομίλου. Με ευθύνη των πλειοψηφιών όλοι οι δήμοι υλοποιούν την πολιτική και τους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ χωρίς να ζητούν ούτε στοιχειώδη ενημέρωση, όπως είναι οι όροι που διαμορφώνουν το συνολικό κόστος διαχείρισης, οι ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, οι ποσότητες απορριμμάτων που υποχρεώνονται οι δήμοι να παραδίδουν ετησίως στην ΤΕΡΝΑ. ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ ΕΝΟΧΑ. Καθώς πλησιάζει η ώρα της οριστικής παράδοσης στην ΤΕΡΝΑ δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς. Η μία μετά την άλλη οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, οι δήθεν ανεξάρτητες που είτε πλειοδοτούν στην στήριξη του ΠΕΣΔΑ και την παραχώρηση, είτε παριστάνουν τους επαναστάτες, υλοποιούν τις πολιτικές Τατούλη – ΤΕΡΝΑΣ. Ο χορός άνοιξε: ο Δήμος Πύλου έδωσε την διαχείριση των απορριμμάτων για τρεις μήνες σε ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης. Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας πήρε απόφαση για αγορά οικοπέδου που θα τοποθετηθεί δεματοποιητής και άλλες εγκαταστάσεις. Ο Δήμος Τρίπολης που έχει 50 ημέρες τα σκουπίδια στους δρόμους, όσες είναι και οι μέρες διοίκησης της νέας δημοτικής αρχής, πήρε απόφαση για εξεύρεση ανάλογου χώρου για να κάνει «ολοκληρωμένη διαχείριση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν εφαρμόζει τον ΠΕΣΔΑ που συμφωνεί και στηρίζει. Είναι βέβαιο ότι τέτοια παιχνίδια θα συναντάμε όλο και πιο συχνά το επόμενο διάστημα.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πλέον μονόδρομο. Τα λαϊκά στρώματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου πρέπει να σταματήσουν το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της υγείας και της τσέπης του λαού. Να διεκδικήσουν να μην υπογραφεί η σύμβαση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη