Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την Πελοπόννησο σημείο αιχμής για την ανάκαμψη της χώρας».


«Η Πελοπόννησος αποτελεί ένα μεγάλο ενιαίο νησί και έτσι οφείλουμε να τη βλέπουμε» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στις συναντήσεις του με φορείς της Ηλείας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμά τους την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014.

Στη συνάντησή του με τη Δημοτική Αρχή της Αρχαίας Ολυμπίας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε την Αρχαία Ολυμπία «παγκόσμιο σύμβολο» και στάθηκε ιδιαίτερα στη διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, η οποία βρίσκεται εξαρχής σε εξαιρετικό επίπεδο και ήδη έχει αποδώσει καρπούς.

Οι επαγγελματίες αποτελούν τον καλύτερο δίαυλο αυτής της συνεργασίας, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, αφού η Πελοπόννησος αποτελεί ενιαίο πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό χώρο. «Για το λόγο αυτό σε όλες μας τις συμμετοχές σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις τουρισμού ή προϊόντων συμμετέχουν και επαγγελματικοί φορείς από την Ηλεία και την Αχαΐα» δήλωσε ο κ. Τατούλης στο αίτημα για κοινή τουριστική προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου. 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε επίσης την ανάγκη να καταρτιστεί ένα σύγχρονο και τολμηρό σχέδιο ανάπτυξης της Πελοποννήσου, με συνεργασία των δύο Περιφερειών και με βάθος εικοσαετίας, το οποίο θα αποτελεί προϊόν διαβούλευσης όλων των φορέων της Πελοποννήσου και θα καταστήσει την Πελοπόννησο σημείο αιχμής για την ανάκαμψη της χώρας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην παράκαμψη των Λαγκαδίων, για την οποία δήλωσε ότι μετά τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας εντάχθηκε στα διευρωπαϊκά δίκτυα, γεγονός το οποίο ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου.

«Ο δρόμος Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία θα συνδέσει οριζόντια τους κεντρικούς άξονες και θα παρέμβει άμεσα σε ερημοποιημένες περιοχές. Η γέφυρα του Ερύμανθου επίσης, καθώς και ο δρόμος Τρίπολη – Καλάβρυτα, αποτελούν κρίσιμους οδικούς άξονες που θα ενώσουν τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Πελοποννήσου» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης. 

Το αεροδρόμιο της Τρίπολης, μετά την μετατροπή της παράλληλης πολιτικής χρήσης, θα αποτελέσει το πρώτο αεροδρόμιο της χώρας που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, συνέχισε ο Περιφερειάρχης και ανακοίνωσε ότι θα είναι ένα ευέλικτο και έξυπνο αεροδρόμιο, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που αναδείχθηκε σε αεροδρόμιο πρωταθλητής στη χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης για δύο συναπτά έτη.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «καταθέσαμε ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βιώσιμη λύση του μεγαλύτερου προβλήματος της Πελοποννήσου και μάλιστα με την πιο περιβαλλοντικά φιλική τεχνολογία. Δώσαμε μάχες για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα και είχαμε να αντιπαλέψουμε την επιφυλακτικότητα των πολιτών και το κυριότερο, τη μαύρη μαφία των σκουπιδιών, που δεν δίστασε να θάψει απορρίμματα στην Αρχαία Ολυμπία».

Η κοινή προσπάθεια των επιμελητηρίων βρήκε τρόπο να ξεπεράσει τη διοικητική διαίρεση της Πελοποννήσου, τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Ηλείας, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν θερμά για τη σημαντική βοήθειά του ιδίως στον τουρισμό και την προώθηση των προϊόντων.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σχέδιο ανάπτυξης και στήριξής τους, ώστε να λυθούν τα κυρίαρχα προβλήματα της ρευστότητας και των εγγυήσεων που την απειλούν, σημείωσε επίσης ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «η ευθύνη των τραπεζών είναι μεγάλη για την υφιστάμενη κατάσταση, γιατί, αφενός, δεν έχουν προβεί σε καμία μεταρρύθμιση, αφετέρου, μετακυλύουν το κόστους του ρίσκου στους πολίτες - πελάτες τους. Την ασυμμετρία αυτή πρέπει να την αναδείξουν τα επιμελητήρια, όπως επίσης το γεγονός ότι η περιουσία των τραπεζών παραμένει άθικτη σε αντιδιαστολή με όλων των υπολοίπων πολιτών».

Πρέπει να αναπτύξουμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, όπως το δικό μας Περιφερειακό Ταμείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, συμπλήρωσε ο κ. Τατούλης και χαρακτήρισε απαραίτητη για την ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας τη δημιουργία ισχυρών συνεταιρισμών, «που απ' τη μια θα ενώσουν δυνάμεις, απ' την άλλη δεν θα είναι έρμαιο του κάθε πολιτικού παράγοντα».

«Το λιμάνι του Κατακόλου αποτελεί πλούτο για όλη την Πελοπόννησο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη συνάντησή του στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου με τον κ. Λεωνίδα Βαρουξή, «ειδικά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, και σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού σιδηροδρομικού δικτύου, με ενδιάμεσους σταθμούς σε σημαντικά σημεία της Πελοποννήσου, θα πετύχουμε την καλύτερη αξιοποίηση του τουριστικού μας προϊόντος».

Χαρακτήρισε τέλος ο κ. Τατούλης ιδιαίτερα σημαντικό το εγχείρημα του Κατακόλου «και για τη δική μας εμπειρία» και αναφέρθηκε στο λιμάνι του Γυθείου το οποίο σύντομα θα είναι έτοιμο, αλλά και στη συνεργασία για τη δημιουργία σύμπραξης με σκοπό την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού σε συνδυασμό με τα υδατοδρόμια.

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη