Μουσείο οικιακών αποβλήτων στην Τρίπολη

ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Αγαπητοί μου φίλοι, με τις φωτογραφίες σας μεταφέρω στη συμβολή των οδών Ιωσήφ Ανδρούσης και Ήρας. Εδώ με μεγάλη μας χαρά, οι κάτοικοι των παρακειμένων πολυκατοικιών, έχουμε υψώσει τον εικονιζόμενο λόφο απορριμμάτων, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε το πρώτο πανελληνίως υπαίθριο μουσείο συλλογικής απόθεσης των οικιακών περισσευμάτων, που προκύπτουν μεσούσης της εθνικής οικονομικής κρίσης από το σύγχρονο ελληνικό σπίτι. Η ιδέα είναι πρωτοπόρος και μοναδική στην Ευρωζώνη. Γεννήθηκε στα έγκατα της σύγχρονης διανόησης των φωτισμένων εκείνων απλών ανθρώπων που έχουν την τύχη να διαμένουν στην οδό Ήρας, όπου η ευτυχής συγκυρία να έχει ξεχαστεί ο δρόμος από τις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης, συνέβαλε στην ανάπτυξη και τη διαχείριση ενός φιλόδοξου προγράμματός με τίτλο «Μην αφήνεις τίποτα άχρηστο στο χώρο σου, τοποθέτησέ το στο μουσείο σκουπιδιών της γειτονιάς σου»
Ξεκινήσαμε λοιπόν τον περσινό χειμώνα με δεξαμενές σκέψης τις προτάσεις των γειτόνων, τις ιδέες των τσιγγάνων της βιομηχανικής ζώνης που συμβουλευθήκαμε, αλλά και των διερχόμενων τυμβωρύχων των σωρών των απορριμμάτων της πόλης (τους οποίους ευχαριστούμε γιατί εκτιμούν την προσπάθειά μας και δεν αφαιρούν τα πολύτιμα αντικείμενα της συλλογής μας). Μετά από πολύμηνες συζητήσεις και συσκέψεις των διαχειρίσεων των γειτονικών πολυκατοικιών, αρχίσαμε την υλοποίηση του προγράμματος. Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές του καλοκαιριού, μας δημιούργησαν μια αβεβαιότητα αν θα μπορέσουμε με τη νέα δημοτική σύνθεση να συνεχίσουμε το πρόγραμμα και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε μνημείο παγκόσμιας βρώμας και δυσωδίας στην πιο άθλια από πλευράς καθαριότητας πόλη. Έχουμε όμως την τύχη και η παρούσα δημοτική αρχή να αδιαφορεί για την πόλη, τους πολίτες, την δημόσια υγεία, την εικόνα και την οσμή που αφήνει η πόλη στους διερχόμενους επισκέπτες, ή απλούστερα να είναι ακόμα περισσότερο ανίκανη να διαχειριστεί το πρόβλημα. Έτσι ευελπιστούμε ανενόχλητοι να συνεχίσουμε το μακρόπνοο σχέδιό μας για την ανάδειξη της γειτονιάς μας ως την έσχατη των εσχάτων πανευρωπαϊκώς.
Από τη συντονιστική επιτροπή μας καλούμε τους γείτονες στις πιο κάτω δράσεις:
α. Να φέρνουν όσα περισσότερα σκουπίδια μπορούν στον εικονιζόμενο λόφο και να μην τα πηγαίνουν σε άλλες γειτονιές, ταχτοποιώντας τα στις προθήκες του μουσείου. Παρεμπιπτόντως να συγχαρούμε και τους συμπολίτες μας που πρόσφατα (πριν δύο εβδομάδες) απέθεσαν κλαδιά φρεσκοκομμένου δένδρου στο σκουπιδόλοφο από το δέντρο της πολυκατοικίας, δίνοντας έτσι και οικολογικό στίγμα στην προσπάθεια.
β. Να παρκάρουν τα οχήματά τους στις γωνίες, ώστε να αποτρέπουν τυχόν πρόσβαση απορριμματοφόρου του δήμου, που θα θελήσει να μας πάρει το θησαυρό.
γ. Να μην επιτρέπου σε ρακοσυλλέκτες να πλησιάζουν και ακόμα περισσότερο να μας στερούν τα πολύτιμα αγαθά που εκθέτουμε στο υπαίθριο μουσείο.
δ. Προσκαλούμε τους εικαστικούς που θα ασχοληθούν με το χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης, να βοηθήσουν κι εμάς με τις ιδέες τους, να μεταμορφώσουμε τη σκουπιδογωνιά μας σε χωριό των ξωτικών του Αι Βασίλη.
ε. Καλούμε τους συμπολίτες μας να προσέρχονται στους χώρους του μουσείου με ανάλογη περιβολή (ασφυξιογόνο μάσκα, παλιά παπούτσια, κάλυμμα κεφαλής κλπ). Ελάτε όσο είναι καιρός, γιατί μετά τα Χριστούγεννα θα κόβουμε εισιτήρια.
στ. Παρακαλούμε τα διερχόμενα αυτοκίνητα, για όσο καιρό ακόμα θα μπορούν να περάσουν, να μην πατάνε τις διαφυγούσες σακούλες του σωρού, αλλά να ενημερώνουν την επιτροπή μας για να στέλνουμε άμεσα συνεργείο αποκατάστασης.
ζ. Οι επισκέπτες να μη χρησιμοποιούν φλάς στις φωτογραφικές μηχανές τους, ώστε να μη διαταράσσεται το οικοσύστημα.
η. Καλούμε τους επιχειρηματίες που θέλουν να διαφημιστούν μέσω του προγράμματος, να φέρουν σακούλες (βιομηχανικού τύπου και όχι αυτοδιαλυόμενες) με τη φίρμα τους για να διανεμηθεί στα νοικοκυριά των πολυκατοικιών.
Τέλος να ενημερώσουμε ακόμα, ότι διεξάγεται και εβδομαδιαίος διαγωνισμός με θέμα «κυρίαρχη επιχείρηση της αγοράς & επώνυμης σακούλας» Νικητές προσφάτων διαγωνισμών ήταν: οι LCD τηλεοράσεις, οι συσκευασίες τροφίμων του Lidl, συσκευασίες του νέου iphone 6, πλαστικές σημαίες της 28ης Οκτωβρίου. Για την εβδομάδα που μας πέρασε δεν αναδείχθηκε νικητής και συνεχίζει το τζακποτ της προηγούμενης.
Αγαπητοί μου σοβαρευτείτε, αντί να κάθεστε να διαβάζετε αυτά που γράφω, δε ψάχνουμε μήπως υπάρχει κανένας Σοβαρός Εισαγγελέας από την «ανεξάρτητη και αλώβητη» κατά τα άλλα δικαιοσύνη τη χώρας, να τους μαζέψει όλους και να βάλει τους υπεύθυνους της κατάντιας μας στο σκαμνί; Σαν αποβλακωμένοι κοιτάμε την περιφέρεια να ρίχνει την ευθύνη στο δήμο και το δήμο στην περιφέρεια, ενώ εμείς ζούμε στη βρώμα των δρόμων. Τελειώνοντας σας απαλλάσσω από τον κόπο να μου κάνετε like, γιατί αν δεν το έχετε καταλάβει, εξαιτίας της πολλής προσπάθειας των εκλεκτών αιρετών να είναι like στους ποταπούς ψηφοφόρους τους, φτάσαμε εδώ που είμαστε.
Για τους φίλους μου που δεν μένουν στην Τρίπολη, συγνώμη που δεν καταλαβαίνεται τι γράφω και αν σκέφτεστε να με επισκεφτείτε, αποφύγετέ το μέχρι νεωτέρας, γιατί θα χάσετε πάσα ιδέα για το που μένω.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη